Πρεμιέρα-εφιάλτης για την Τουρκία: Βγαίνουν τα Rafale στο Αιγαίο - Πότε «απογειώνονται» από την Τανάγρα οι ελληνικές «ριπές»



Καιρού επιτρέποντος, την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη εκπαιδευτική πτήση των «ριπών ανέμου».

του Κώστα Σαρικά

Πρεμιέρα πάνω από το Αιγαίο αναμένεται να κάνουν εντός της ερχόμενης εβδομάδας τα ελληνικά Rafale. Καιρού επιτρέποντος και ενώ όλοι περιμένουν τις συνέπειες του χιονιά, η πρώτη εκπαιδευτική πτήση των «ριπών ανέμου» έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Τετάρτη. Με ζεύγος Rafale να απογειώνεται από την Τανάγρα για να πραγματοποιήσει την πρώτη εκπαιδευτική πτήση των καινούργιων μαχητικών στο FIR Αθηνών αμέσως μετά την παραλαβή τους την περασμένη εβδομάδα.

 Στόχος του επιτελείου είναι να μη χαθεί ούτε μέρα και η εκπαίδευση των πρώτων «γερακιών» Rafale να προχωρήσει με αμείωτη ένταση και με τους ίδιους υψηλούς ρυθμούς όπως ακριβώς επί εαλλικού εναέριου χώρου αλλά και εδάφους από την περασμένη Άνοιξη.

Έπειτα από την υψηλού συμβολισμού εντυπωσιακή αλλά και ταυτόχρονα συγκινητική τελετή της περασμένης Τετάρτης η οποία σφραγίστηκε με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας στο κορυφαίο επίπεδο και σημαδεύτηκε από την υποδοχή που έγινε στα «γεράκια» της HAF από τις οικογένειές τους, τα «κεφάλια κατεβαίνουν και πάλι» όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά και η σκληρή δουλειά συνεχίζεται.

Εκπαιδευτικός προγραμματισμός και εργασίες για ενσωματωθούν το συντομότερο τα νέα «μέλη» της αεροπορικής «οικογένειας» κυριαρχούν στην Τανάγρα με τους ρυθμούς να χτυπάνε «κόκκινο». Ρυθμοί οι οποίοι θα παραμείνουν υψηλοί όλους τους επόμενους μήνες προκειμένου να «στηθεί» σχεδόν από το μηδέν η καινούργια 332 ΜΠΚ «Γεράκι».

Όπως συνέβη τις προηγούμενες ημέρες έτσι και το ερχόμενο διάστημα θα φτάνουν στην 114 Πτέρυγα Μάχης μεταγωγικά αεροσκάφη φορτωμένα τόσο  με οπλισμό όσο και με ανταλλακτικά-αναλώσιμα για να υποστηριχτούν  οι πρώτες έξι «ριπές» ενώ εντός των επόμενων εβδομάδων θα έχει φτάσει και ο άκρως απαραίτητος για την εκπαίδευση των ιπτάμενων εξομοιωτής. Ήδη πάντως έχουν εγκατασταθεί «mini» εξομοιωτές με τη βοήθεια υπολογιστών προκειμένου να μη χαθεί χρόνος μέχρι τότε, ώστε η εκπαίδευση στο έδαφος να συνδυαστεί με τις πρώτες πτήσεις των Rafale στο Ελληνικό FIR Aθηνών.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή μεταλλικών υπόστεγων στα πρότυπα της Armee D’el Air-το πρώτο είναι ήδη έτοιμο-ώστε όλα τα Rafale να στεγάζονται και να προστατεύονται από τις καιρικές συνθήκες όπως και άλλες απαραίτητες εργασίες στις εγκαταστάσεις της 332 ΜΠΚ η οποία τα τελευταία χρόνια έβλεπε τα Mirage 2000  να καθηλώνονται το ένα μετά το άλλο.

Την ίδια ώρα το αεροπορικό επιτελείο περιμένει τις πρώτες κοινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες των «ριπών» με τα υπόλοιπα μαχητικά της HAF, τα «ομόσταυλα» Mirage 2000-5, τα F-16 και τα F-4 αλλά και τα ΑΣΕΠΕ για να αρχίσει να εξάγει τα πρώτα συμπεράσματα από την συνύπαρξη και τις νέες-υψηλές όπως αναμένεται- επιχειρησιακές δυνατότητες που θα δώσει η ενσωμάτωση των Rafale στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Αφού έως τώρα οι Έλληνες ιπτάμενοι εκπαιδεύονταν στη Γαλλία μόνο με μαχητικά της Armee D’el Air δηλαδή «ριπές ανέμου» και Mirage. Και φυσικά για την ΠΑ τεράστια σημασία θα έχει ο συνδυασμός Rafale και Viper ότ αν η HAF θα αρχίσει να παραλαμβάνει και τις πρώτες «Οχιές» από την ΕΑΒ στα τέλη του χρόνου. Άλλωστε αυτά θα είναι τα δύο μαχητικά πάνω στα οποία θα χτιστεί η Πολεμική Αεροπορία της επόμενης δεκαετίας με την προσδοκία σύντομα να αποκτηθεί ακόμα μια Μοίρα Rafale με το επόμενο μεγάλο βήμα να γίνει όταν  τα ελληνικά «φτερά» εισέλθουν και στο πρόγραμμα του Stealth F-35.

ΠΗΓΗ