Ρωσία: Προαναγγέλλει αντίποινα στη Βρετανία για την απαγόρευση των πτήσεων της Aeroflot



Ειδοποίηση προς τις βρετανικές αεροπορικές Αρχές απέστειλε η Rosaviatsia στον απόηχο των κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου στην Aeroflot

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορικών Μεταφορών της Ρωσίας (Rosaviatsia) έστειλε ειδοποίηση, την Παρασκευή (25/02), στις βρετανικές αεροπορικές Αρχές ώστε να συμμορφωθούν με τις διατάξεις της συμφωνίας αεροπορικών υπηρεσιών, προειδοποιώντας ότι μετά τις κυρώσεις κατά της Aeroflot, η Ρωσία θα μπορούσε να εφαρμόσει ανάλογα αντίμετρα.

Χαρακτηριστικά, σε σχετική ανακοίνωση η Rosaviatsia επεσήμανε: «Έχει σταλεί ειδοποίηση στις αεροπορικές Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την ανάγκη συμμόρφωσης με τις διατάξεις της συμφωνίας για τις αεροπορικές υπηρεσίες. Η ρωσική πλευρά διατηρεί το δικαίωμα να εφαρμόσει ανάλογα αντίμετρα σύμφωνα με τις διατάξεις της διακυβερνητικής συμφωνίας προκειμένου να συμμορφωθούν με την αρχή της ισοτιμίας και να παρέχουν ίσα δικαιώματα για τις καθορισμένες αεροπορικές εταιρείες».

Μάλιστα, η Rosaviatsia σημείωσε ότι, μόνο την Παρασκευή (25/02), οι βρετανικές αεροπορικές εταιρείες πρέπει να πραγματοποιήσουν 70 διαμετακομιστικές πτήσεις στον ρωσικό εναέριο χώρο, καθώς και δύο πτήσεις στη γραμμή Λονδίνο - Μόσχα.

Επισημαίνεται ότι, την Πέμπτη (25/02), ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας στο κοινοβούλιο, δήλωσε ότι λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία, το Λονδίνο απαγορεύει τις δραστηριότητες της Aeroflot στο Ηνωμένο Βασίλειο και, επίσης, επιβάλλει κυρώσεις σε ορισμένες επιχειρήσεις του ρωσικού στρατιωτικού και βιομηχανικού συγκροτήματος.

Υπενθυμίζεται πως, την Πέμπτη (24/02), ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση για την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.

Σε τηλεοπτικό μήνυμά του προς τους Ρώσους, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι οι περιστάσεις «απαιτούν αποφασιστική και άμεση δράση από εμάς, οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπάς στράφηκαν στη Ρωσία με αίτημα βοήθειας».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Ρώσο ηγέτη, όλη η ευθύνη για την αιματοχυσία θα βαρύνει τη συνείδηση του κυβερνώντος καθεστώτος στην Ουκρανία και κάλεσε τον ουκρανικό στρατό να μην ακολουθήσει τις εγκληματικές εντολές των ουκρανικών Αρχών και να καταθέσει τα όπλα του.

Εν συνεχεία, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας τόνισε ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν καμία επίθεση με πυραύλους, από αέρος ή με πυροβολικό στις πόλεις της Ουκρανίας.

Η στρατιωτική υποδομή, οι εγκαταστάσεις αεράμυνας, τα στρατιωτικά αεροδρόμια και η αεροπορία της Ουκρανίας απενεργοποιήθηκαν από όπλα υψηλής ακρίβειας και το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε ότι ο άμαχος πληθυσμός δεν κινδυνεύει.