Νέες προκλήσεις στο Αιγαίο με μη επανδρωμένα Bayraktar σχεδιάζει η Τουρκία -Λύση μετά το «ναυάγιο» των F-35Ακόμα και εάν τελικά το Τουρκικό «εγχείρημα» μεταφοράς μη επανδρωμένων από το TCG Anadolu προχωρήσει, το Ελληνικό Επιτελειο δεν δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα αφού ένα αργό πλοίο μήκους 232 μέτρων θα αποτελεί εύκολο στόχο τόσο για τα υποβρύχια του Στόλου όσο και για την Πολεμική Αεροπορία ειδικά στο «κλειστό» Αιγαίο.

Την πρώτη πτήση μη επανδρωμένου UAV Bayraktar από το TCG Αnadolu σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν εντός του 2022 όπως ανακοίνωσαν οι γείτονες. Πρόκειται για το υπό κατασκευή Bayraktar TB-3 το οποίο κατασκευάζεται σε ειδική «ναυτική» διαμόρφωση προκειμένου να μπορεί να επιχειρεί από πλωτό διάδρομο όπως αυτός του επίσης υπό κατασκευή ελικοπτεροφόρου - αεροπλανοφόρου. Τα αναδιπλούμενα φτερά για εξοικονόμηση χώρου-όπως ακριβώς τα μαχητικά που επιχειρούν από αεροπλανοφόρα - θα είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του εξελιγμένου «ναυτικού» Bayraktar TB-3.

Η επιτυχία του Bayraktar ΤΒ-2 στα μέτωπα της Συρίας, του Ναγκόρνο Καραμπάχ αλλά και της Λιβύης σε συνδυασμό με το «ναυάγιο» απόκτησης των Stealth Αμερικανικών μαχητικών F-35 φαίνεται ότι οδηγούν την Άγκυρα να δοκιμάσει τη «λύση» των μη επανδρωμένων UAV προκειμένου να εκμεταλλευτούν το νεότευκτο μίνι αεροπλανοφόρο TCG Αnadolu. Με τελικό κόστος το οποίο εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 1 δις δολάρια την ώρα που η οικονομία της χώρας κλονίζεται συθέμελα, το «εγχείρημα» Τουρκικό αεροπλανοφόρο κινδυνεύει να «βουλιάξει» έπειτα από την αποπομπή της χώρας από το πρόγραμμα των F-35. Kαι τον Ερντογάν να βλέπει το Bayraktar TB-3 ως «σανίδα σωτηρίας» για να σώσει το δαπανηρό και αμφίβολης πλέον επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας πρόγραμμα.

Έτσι το καινούργιο σχέδιο της Τουρκίας είναι να χρησιμοποιήσει το TCG Anadolu ως πλωτή βάση οπλισμένων μη επανδρωμένων UAV. Ως μια πλωτή πλατφόρμα δηλαδή η οποία μπορεί να κινηθεί στα όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας» είτε στο κλειστό Αιγαίο είτε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Και από εκεί να απογειώνει έως και 40 Bayraktar TB-3. Κάθε UAV έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει όπλα έναντι χερσαίων στόχων. 

Ακόμα και εάν τελικά το Τουρκικό «εγχείρημα» μεταφοράς μη επανδρωμένων από το TCG Anadolu προχωρήσει - ακόμη δεν είναι καν δεδομένο ότι το μίνι αεροπλανοφόρο θα βγει από το ναυπηγείο στη θάλασσα εντός του 2022 - το Ελληνικό Επιτελειο δεν δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα αφού ένα αργό πλοίο μήκους 232 μέτρων θα αποτελεί εύκολο στόχο τόσο για τα υποβρύχια του Στόλου όσο και για την Πολεμική Αεροπορία ειδικά στο «κλειστό» Αιγαίο. Εξαιρετικά ευάλωτο θα είναι όμως το TCG Anadolu και στην ανοιχτή θάλασσα ενώ η προστασία του θα απαιτεί παρουσία μεγάλου αριθμού Μονάδων επιφανείας αλλά και πολλών μαχητικών ώστε να μείνει απρόσιτο από το βυθό, την επιφάνεια και τον αέρα. 

Ωστόσο το γεγονός ότι η Τουρκία ποντάρει όλο και περισσότερο στα μη επανδρωμένα και μετά τα Bayraktar και τα Anka προχωρά σε μαζική κατασκευή και των ισχυρότερων Akinci προβληματίζει τη στρατιωτική ηγεσία η οποία αναζητά τρόπους αντιμετώπισής τους. Άλλωστε όλο και πιο συχνά πλέον οι γείτονες στέλνουν τα μη επανδρωμένα τους για πολύωρες πτήσεις πάνω στο Αιγαίο αλλά και για υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά.