ΑΝΑΛΥΣΗ-ΠΤΕΡΑΡΧΟΣ ΚΩΝ. ΙΑΤΡΙΔΗΣ: ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ -- ΕΛΛΑΔΑ –ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Σε  στρατιωτικό πεδίο, οι ομοιότητες της κατάστασης Ελλάδας –Τουρκίας , με την κατάσταση στην Ουκρανία είναι παρόμοιες και ενδιαφέρουσες. Η Εθνική κυριαρχία και η  Εθνική Ασφάλεια της χώρας μας  απειλείται από την Τουρκία και αυτό δεν αμφισβητείται!!. Ένα κράτος  μπορεί να  συμμετέχει σε μια συμμαχία ή συμμαχίες  για να μεγιστοποιήσει την Εθνική του Ασφάλεια, αλλά στην περίπτωση της Ελλάδας η διακηρυγμένη απειλή ακόμη  και η επιδίωξη συνοριακών αλλαγών, προέρχεται από μία χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ,  που είναι η Τουρκία! Και ενώ το ΝΑΤΟ  επικρίνει  και απειλεί τη Ρωσία με κυρώσεις  διότι απειλεί την Ουκρανία , για την Τουρκία η οποία απειλεί ευθέως τη χώρα μας ούτε κουβέντα. Ή μάλλον  βρείτε τα, αυτό λέει ο κ.Στόλτεμπεργκ!!

Ο κ. Μπάιντεν σε  δήλωση του για την Ουκρανία ανέφερε ότι «Θα προστατεύσουμε  την Εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας».

Επίσης η Αμερικανίδα μόνιμη Αντιπρόσωπος στο ΣΑ του ΟΗΕ , κατά τη συζήτηση της Ουκρανικής κρίσης  είπε: «….. άβολα αισθάνονται οι Ουκρανοί , επειδή έχουν στα σύνορά τους συγκεντρωμένα 130.000 Ρωσικά στρατεύματα και προσέθεσε ότι, η Ρωσία αποτελεί μια διαρκή απειλή για την Ουκρανία, καταλήγοντας διερωτώμενη , τι θα συμβεί αν η κάθε Αυτοκρατορία αξιώνει δια της ισχύος  και  με στρατιωτικά μέσα ,  την ανάκτηση παλαιών εδαφών?

Το ίδιο δεν κάνει και η Τουρκία σήμερα ? Η χώρα μας δεν αισθάνεται άβολα όταν υπάρχει το casus belli (απειλή πολέμου) και απέναντι από τα νησιά  μας η Τουρκία έχει παρατεταγμένη τη Στρατιά του Αιγαίου? Τις δηλώσεις αυτές πρέπει να τις αξιοποιήσουμε  θέτοντας  επιτακτικά στο τραπέζι τις κυρώσεις ,  οι οποίες είναι οι  μόνες που  θα συνετίσουν την αναθεωρητική Τουρκία και τις οποίες φοβάται ο Ερντογάν! Το αφήγημα «οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός» πρέπει να το αναθεωρήσουμε ! 
Η ειρωνεία  όμως είναι ότι,  ενώ  η Δύση (ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ) φωνάζει ,  και καλώς κάνει,  κατηγορώντας τη Ρωσία ότι έχει στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, δεν επιδεικνύει την ίδια ευαισθησία  για την εκδηλωμένη  Τουρκική απειλή εναντίον των Ελληνικών νησιών μας και εναντίον της χώρας μας  γενικότερα! 

Όσοι ζητούν επίμονα από τους Ρώσους να αποσύρουν τις δυνάμεις τους, φροντίζοντας να επισημάνουν  ότι , έτσι κι αλλιώς το πρόβλημα δεν επιλύεται   διότι μπορούν σε συντομότατο χρόνο να τις επαναφέρουν στα ίδια σημεία, κωφεύουν προκλητικά όταν , παρόμοια επιχειρηματολογία τίθεται  από Ελληνικής πλευράς για το θέμα της Άμυνας και της Ασφάλειας των νησιών  του Ανατολικού Αιγαίου!
Το πρόβλημα λοιπόν είναι ότι,  η Δύση χρησιμοποιεί  δύο μέτρα και δύο σταθμά.  Άλλα για την Ρωσία και  άλλα για την Τουρκία. Αυτή  όμως η πολιτική , δεν είναι   πολιτική αρχών, όπως αρέσκονται να δηλώνουν ότι ασκούν οι Δυτικοί, αλλά   πολιτική συμφερόντων !!! Τα συμφέροντα φαίνεται ότι υπερέχουν έναντι του Διεθνούς Δικαίου!!Προσπαθούν μάλιστα, να παρουσιάσουν σαν λύση,  τον αφοπλισμό των Ελληνικών νησιών με τη μετακίνηση της Τουρκικής Στρατιάς του Αιγαίου ανατολικότερα, η οποία  μπορεί  να επανέλθει μέσα σε λίγες ώρες, ενώ τα νησιά αν αφοπλιστούν χρειάζονται μήνες για να επανεξοπλιστούν!!

Η συγκυρία εκτιμώ ότι , είναι  ιδανική για να αναπτύξει η χώρα μας  μία διπλωματική επίθεση παντού , η οποία  να αποκαλύπτει τις Τουρκικές μεθοδεύσεις και παρανομίες ,  με αιχμή την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Ειδικά όταν η Τουρκία έχει προαναγγείλει τη δική της σχετική διπλωματική επίθεση. Η Ελλάδα πρέπει τώρα να αξιοποιήσει την ουκρανική κρίση για να αναδείξει την ασυνέπεια λόγων και έργων των Δυτικών, που δυστυχώς στρέφεται εναντίον της.
Ο Ερντογάν και  οι Τούρκοι  πρέπει να γίνει κατανοητό ότι, προτιμούν να κερδίζουν, χωρίς να ρίξουν ντουφεκιά, δεδομένου ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε θέση να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε απονενοημένη ενέργεια.  Αυτό  το γνωρίζουν πολύ καλά  και το παραδέχονται και ακόμη και οι Στρατιωτικοί της Τουρκίας. Θέλουν απλώς  να κερδίζουν μάχες, εξωθώντας τη χώρα μας  σε αλλεπάλληλες υποχωρήσεις με την άσκηση επιθετικών πιέσεων και τη χρήση απειλής βίας,  ώστε να ενεργοποιείται το φοβικό  της σύνδρομό . Αυτό πρέπει να αποβάλλουμε και να το μετατρέψουμε σε Αποτροπή!!

Και επειδή σε λίγες ώρες  ξεκινά ο 64ος γύρος των διερευνητικών επαφών  εν μέσω απειλών  και ακραίας έντασης που προκαλεί η Τουρκία , καλόν είναι να τις αναβάλουμε στέλνοντας έτσι ένα πρώτο μήνυμα προς όλους και ειδικά στην Τουρκία!
Ναι στους ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας , όχι όμως κάτω από ένταση και απειλές!! Δεν το ανεχόμαστε!!

Αντιπτέραρχος (Ι) εα. Κωνσταντίνος Ιατρίδης
Επίτιμος Διοικητής ΔΑΥ
Επίτιμος Πρόεδρος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας
Αμυντικός Αναλυτής