ΕΛ-ΑΣ: Γιατί οι βεβιασμένες ανακοινώσεις και «διαρροές» θέτουν σε κίνδυνο την προανάκριση!



1. Έχει «μαλλιάσει η γλώσσα μας» να λέμε (γράφουμε) ότι η πολιτική ηγεσία δημόσιας τάξης δεν πρέπει να αναμειγνύεται στην επιχειρησιακή δράση της ΕΛ-ΑΣ, παριστάνοντας τον «Αστυνόμο» ή τον «Detective» (το είδαμε και στην περίπτωση της γυναικοκτονίας στα Γλυκά Νερά). Ούτε και η ηγεσία της ΕΛ-ΑΣ πρέπει να «ασκεί πολιτική» (και να συμμετέχει σε προεκλογικές συγκεντρώσεις). Επίσης έχουμε τονίσει πολλές φορές για τις ανακοινώσεις στα Μ.Μ.Ε, που πρέπει να γίνονται επισήμως με την προβλεπόμενη θεσμική διαδικασία, καθώς και για τα προβλήματα που δημιουργούνται με τις ανεπίσημες «διαρροές» από «πηγές της Αστυνομίας» (όπως και στην περίπτωση του βιασμού της 24χρονης).

Του Νικολάου Αθ. Μπλάνη Αντιστράτηγου Αστυνομίας ε.α.

2. Ειδικότερα είδαμε να διοχετεύονται, ακόμη και πριν την εξιχνίαση των υποθέσεων, λεπτομέρειες που αναφέρονται στις μεθόδους τέλεσης της πράξης, στα ίχνη και πειστήρια και στις ενέργειες των αστυνομικών για την ανακάλυψη και σύλληψη των δραστών. Με τις εν λόγω «διαρροές» όμως παραβιάζεται η μυστικότητα της προανάκρισης και μπορεί να προκληθεί τεράστια βλάβη στο έργο αυτής.

3. Ως γνωστόν απαγορεύεται απολύτως οποιαδήποτε ανακοίνωση που αφορά τα στοιχεία ταυτότητας ανηλίκων εγκληματιών, η κοινωνική ομάδα, η φυλετική καταγωγή και η εθνοτική προέλευση ή η υπηκοότητα του συλληφθέντος προσώπου. Ακόμη απαγορεύεται η περιγραφή των μεθόδων διάπραξης των εγκληματικών πράξεων, των ιχνών που ανευρίσκονται στον τόπο του εγκλήματος και των ενεργειών της Αστυνομίας για την ανακάλυψη και σύλληψη των δραστών.

4. Με αφορμή την ανθρωποκτονία του 19χρονου στη Θεσσαλονίκη είδαμε τον Υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ να ανακοινώνει βεβιασμένα (προφανώς για την προσωπική του προβολή), μέσω twitter, τη σύλληψη ενός (μόνο) 23χρονου ως φερόμενου δράστη. Ταυτόχρονα στα Μ.Μ.Ε. «διαρρέει» η εθνοτική καταγωγή του (ότι πρόκειται για Αλβανό). Και αυτό ενώ η αστυνομική έρευνα στην ουσία μόλις έχει ξεκινήσει και «τρέχει» να ταυτοποιήσει και να συλλάβει τους υπόλοιπους δέκα (10) περίπου δράστες-συνεργούς και να διασφαλίσει το σύνολο των πειστηρίων-αποδείξεων, που θα στοιχειοθετούν το βαθμό συμμετοχής ενός εκάστου.

5. Είναι προφανές, ότι η ενέργεια αυτή του Υπουργού έβαλε σε κίνδυνο την προανάκριση, με το ενδεχόμενο να εξαφανίσουν στοιχεία οι δράστες ή ακόμη και να επιχειρήσουν να αποφύγουν τη σύλληψη, ακόμη και με τη διαφυγή στο εξωτερικό, όπως και έγινε με τον έναν εξ αυτών, που φέρεται να κατέφυγε στην πατρίδα του (Αλβανία). Ακόμη είδαμε την ανατροπή στην υπόθεση, αφού ο συλληφθείς αρχικά 23χρονος δεν είναι τελικά ο δράστης με το ιδιόμορφο νύσσον και τέμνον όργανο (δρεπάνι), αλλά άλλος 21χρονος Έλληνας. Οι εν λόγω ανακολουθίες-αντιφάσεις προκαλούν αμφιβολίες και δίνουν όπλα στην υπεράσπιση να πετύχει την απαλλαγή με βάση την αρχή in dubio pro reo.

6.Τελικά το συμπέρασμα και ηθικό δίδαγμα που προκύπτει εναργώς είναι, ότι η ανάμειξη της πολιτικής ηγεσίας στην αστυνομική δράση δεν ωφελεί, αλλά αντιθέτως βλάπτει την αποτελεσματικότητα της ΕΛ-ΑΣ. Ακόμη ότι οι ανακοινώσεις στα Μ.Μ.Ε. πρέπει να ακολουθούν τη θεσμική διαδικασία, αφού οι «διαρροές» είναι απαράδεκτες και θέτουν σε κίνδυνο το προανακριτικό έργο και τη διαλεύκανση του εγκλήματος, οδηγώντας ενδεχομένως σε φιάσκο κάποιες υποθέσεις. Με δύο λόγια «αφήστε την Αστυνομία να κάνει ελεύθερα τη δουλειά της και μη μπλέκεστε στα πόδια της»!!!