Η Κίνα θα πρέπει σύντομα να επιλέξει μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ



Οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούν την Κίνα με συνέπειες για την στήριξη της Ρωσίας. Το Πεκίνο θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια δύσκολη επιλογή - η Κίνα δε θα μπορεί πλέον να μείνει στη σκιά.

Η Κίνα δεν μπορεί πλέον να παραμείνει ουδέτερη

Στις 31 Ιανουαρίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα φιλοξενήσει μια συνάντηση που ζητήθηκε από τις ΗΠΑ για να συζητηθεί η «επιθετική συμπεριφορά» της Ρωσίας στη σύγκρουση με την Ουκρανία.

Μέχρι πρόσφατα, η στάση της Κίνας στο θέμα ήταν ουδέτερη, αν και πολιτικά ο Xi Jinping ζήτησε ακόμη και μεγάλη κοινή δράση για την προστασία των συμφερόντων ασφαλείας. Αυτό συνέβη στις 15 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια μιας βιντεοκλήσης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στην πράξη, η Κίνα απέχει από την ψηφοφορία βασικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Κριμαία. Το Πεκίνο αρνείται επίσης να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος. Ομοίως, η Κίνα απορρίπτει προφορικά τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ταυτόχρονα, ωστόσο, η κινεζική διοίκηση υποστήριξε κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων κρατικών τραπεζών, να συμμορφωθούν με αυτούς τους περιορισμούς.

Σήμερα θα είναι δύσκολο για το Πεκίνο να διατηρήσει αυτή την ουδετερότητα. Η συμπεριφορά της Κίνας σε σχέση με την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία θα καθορίσει τη συμπεριφορά της Ρωσίας σε σχέση με την κατάσταση γύρω από την Ταϊβάν, η οποία δεν είναι καθόλου εύκολη. Στην πραγματικότητα, η κατάσταση γύρω από την κατάσταση με την Ταϊβάν είναι από πολλές απόψεις παρόμοια με αυτή γύρω από την Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν την Κίνα για την πρόθεσή της να εισβάλει και να κατακτήσει την Ταϊβάν.

Η Κίνα μιλάει προληπτικά ενάντια στις ενέργειες των ΗΠΑ για πρώτη φορά

Αυτή την εβδομάδα, ίσως για πρώτη φορά όχι καθυστερημένα, η Κίνα υποστήριξε τη Ρωσία στις ανησυχίες της. Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι τηλεφώνησε στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανταποκριθούν κατάλληλα στις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια.

«Οι εύλογες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και να επιλυθούν», είπε ο Wang Yi, προσθέτοντας πως η ασφάλεια ενός έθνους δεν πρέπει να βαρύνει την ασφάλεια άλλων, ενώ η περιφερειακή ασφάλεια δεν μπορεί να εγγυηθεί με την ενίσχυση ή ακόμη και την επέκταση των στρατιωτικών συμμαχιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κρεμλίνο εμπιστεύεται το Πεκίνο. Έτσι, με φόντο αναφορές του Υπουργείου Άμυνας για μεταφορά στρατευμάτων από την Άπω Ανατολή σε δυτικές και νότιες περιοχές για ασκήσεις (συμπεριλαμβανομένης της Λευκορωσίας), η Ρωσία έχει έκθετα τα σύνορά της με την Κίνα, κάτι που, όπως φαίνεται, η Ρωσία δε θεωρεί ως σοβαρό πρόβλημα.
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Κίνα για αρνητικές συνέπειες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανταποκρίθηκαν στην προειδοποίηση του Wang Yi. Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Victoria Nuland, κάλεσε την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Μόσχα για να πείσει τη Ρωσία στη διπλωματία. Μια κλιμάκωση στην Ουκρανία, αν ξεκινήσει, δε θα είναι κάτι θετικό για την Κίνα, πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ ασκούν έτσι πίεση στην Κίνα, προσπαθώντας να αναγκάσουν το Πεκίνο να κάνει μια επιλογή. Η Κίνα είναι πιθανό να παρασυρθεί στην κρίση λόγω των πιθανών δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι οποίες, σε αντίθεση με το 2014, θα ασκήσουν πολύ μεγαλύτερη πίεση στο Πεκίνο να πάρει θέση.

Το πολιτικό βάρος της Κίνας είναι τεράστιο και πολλές γεωπολιτικές πτυχές θα εξαρτηθούν από τη θέση της.

Τι απόφαση θα πάρει το Πεκίνο;

Οι ειδικοί έχουν διαφορετικές απόψεις για τις αποφάσεις που μπορεί να λάβει το Πεκίνο. Ο Hu Xijin, πρώην αρχισυντάκτης των Global Times της Κίνας, έγραψε στο Twitter πως η Ρωσία δε θα μείνει μόνη στην αντίσταση στην πίεση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Η Κίνα σίγουρα θα προσφέρει στη Ρωσία υποστήριξη, αν και δε διευκρίνισε ποια υποστήριξη θα μπορούσε να είναι ακριβώς.

Ο Kirill Kotkov, Ρώσος ειδικός στην Κίνα, πιστεύει ότι η Μόσχα δεν πρέπει να βασίζεται πολύ στο Πεκίνο. Μια στρατιωτικοπολιτική συμμαχία με την Κίνα θα είναι «ένας άνισος γάμος» και η Κίνα, κατ' αρχήν, δεν είναι ικανή να διαπραγματευτεί, είπε ο σινολόγος στην Pravda.Ru.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Αντρέι Οστρόφσκι, επικεφαλής του Κέντρου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών της Κίνας, σημείωσε για την Pravda.Ru ότι η Κίνα θα στηρίξει τη Ρωσία στην ουκρανική κρίση, επειδή οι Κινέζοι αξιωματούχοι κατανοούν την πολιτική των ΗΠΑ ως μια «διελκυστίνδα»

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κάποτε ζήτησαν από τη Ρωσία να επηρεάσει την Κίνα σε θέματα της Ταϊβάν και του Χονγκ Κονγκ. Αυτό, στην πραγματικότητα, είναι μια τακτική διελκυστίνδα. Είτε ζητούν από την Κίνα να επηρεάσει τη Ρωσία, είτε το αντίστροφο", είπε ο ειδικός.

Επιπλέον, ο Αντρέι Οστρόφσκι είναι βέβαιος ότι η Κίνα δε θα χρειαστεί να κάνει στρατηγική επιλογή εάν η Ρωσική Ομοσπονδία αποσυνδεθεί από το σύστημα SWIFT, αφού τέτοια αποσύνδεση δεν πρόκειται να συμβεί.

"Η SWIFT είναι ένας ιδιωτικός οργανισμός με έδρα το Βέλγιο. Πριν από δύο ή τρία χρόνια συμμετείχα σε σεμινάρια που διοργάνωσε η Κεντρική Τράπεζα στη Μόσχα. Ένας εκπρόσωπος της SWIFT είπε τότε πολύ ξεκάθαρα πως για αυτούς οι αποφάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι νόμιμες, γιατί η SWIFT είναι ένας οργανισμός που λαμβάνει τις δικές του αποφάσεις για όλα τα ζητήματα», είπε ο Αντρέι Οστρόφσκι.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Κίνα και η Ρωσία έχουν στραφεί σε μεγάλο βαθμό στο ρούβλι και το γιουάν στις μεταξύ τους συναλλαγές.

Με τη σειρά του, ο σινολόγος Νικολάι Βαβίλοφ πιστεύει ότι η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στο Πεκίνο στις 4 Φεβρουαρίου θα μπορούσε να είναι ιστορικής σημασίας.

"Η Ρωσία και η Κίνα χρειάζονται μια πιο γρήγορη λύση στα προβλήματα της μετακίνησης των πολιτών (τα σύνορα είναι κλειστά λόγω της πανδημίας). Οι δύο χώρες των οποίων η σχέση είναι κάτι περισσότερο από μια απλή ένωση, δεν μπορούν να είναι όμηροι των αποφάσεων που λαμβάνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες», έγραψε ο ειδικός στο κανάλι του στο Telegram.

Lyuba Lulko - pravda.ru