Μεταθέσεις Στρατού Ξηράς: Μοριοδότηση νήσου Σκύρου



Κατατέθηκε χθες Ερώτηση στη Βουλή από τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, κ.κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, Γεώργιο Φραγγίδη, Αχμέτ Ιλχάν και Ανδρέα Λοβέρδο, κατόπιν προτάσεων του Τομέα Άμυνας, με θέμα “Καθορισμός κατηγοριοποίησης μοριοδότησης νήσου Σκύρου και ένταξή της στην ΥΑ περί παραμετροποίησης κριτηρίων μεταθέσεων στελεχών των ΕΔ”, προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο.

Στη νέα Απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας περί μεταθέσεων, η νήσος Σκύρος, ως Φρουρά, δεν συμπεριλαμβάνεται στο Παράρτημα «Α» περί Παραμετροποίησης Κριτηρίων Μεταθέσεων Στρατού Ξηράς και ως εκ τούτου το στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί εκεί δεν λαμβάνει μόρια. Να ληφθεί υπόψη ότι η νήσος Σκύρος είναι προβληματική περιοχή κατηγορίας Α’ και λογίζεται ως παραμεθόριος.

Το προσωπικό που υπηρετεί στην Κύμη, που απέχει 24 ναυτικά μίλια από τη νήσο Σκύρο, λαμβάνει 3 μόρια, ενώ σε επικοινωνία στελεχών της νήσου Σκύρου με την αρμόδια διεύθυνση του ΓΕΣ ενημερώθηκαν ότι στις φετινές μεταθέσεις ο υπολογισμός των μορίων τους θα γίνει στη βάση ότι λαμβάνουν 0,5 μόρια.

Δεν φτάνει που ξέχασαν να συμπεριλάβουν τη νήσο Σκύρο στην ΥΑ, έχουν την αναίδεια να ορίζουν τα ελάχιστα μόρια για τη νήσο, ούτε τουλάχιστον τα 3 μόρια που λαμβάνει το προσωπικό που υπηρετεί στην Κύμη.

Προκειμένου να αναδείξουμε το υπόψη θέμα και να συμβάλλουμε στο ελάχιστο στην αποκατάσταση του προβλήματος, συντάχθηκε και προωθείται συνημμένα σχετική ερώτηση.
Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση, αναφέρεται ότι, 
Κύριε Υπουργέ,
Στη Φ.411/12/362832/Σ.8977/26-11-21 απόφασή σας, η νήσος Σκύρος, ως Φρουρά, δεν συμπεριλαμβάνεται στο Παράρτημα «Α» περί Παραμετροποίησης Κριτηρίων Μεταθέσεων Στρατού Ξηράς. 

Στην εν λόγω ΥΑ αναγράφεται η γειτονικότερη Φρουρά Κύμης, ως κατηγορία ΙΙ, ενώ η νήσος Σκύρος απέχει από την Κύμη 24 ναυτικά μίλια, η οποία αποτελεί νήσο κάτω των 3000 κατοίκων, ενώ:

είναι προβληματική περιοχή κατηγορίας Α’, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. ΦΕΚ 667Β/11-11-1992, μέσω του οποίου καθορίζονται οι προβληματικές περιοχές σε εφαρμογή του άρθρου 9 του ν.2085/92, μεταξύ των οποίων είναι οι προβληματικές περιοχές κατηγορίας Α’, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται ο ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ (Σκύρος),

λογίζεται δε ως παραμεθόριος περιοχή, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 24 του ν.1892/1990, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 114 του ν.3978/2011 και την παράγραφο 1 του άρθρου 43 του ν.5278/2014 και ισχύει σήμερα, μέσω των οποίων ορίζονται οι παραμεθόριες περιοχές, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η νήσος Σκύρος, λαμβάνουσα το αντίστοιχο επίδομα παραμεθόριων περιοχών και

ο μόνος τρόπος συγκοινωνιακής σύνδεσης εκτελείται ακτοπλοϊκώς μέσω της παραλίας Κύμης.
Δεδομένου ότι, σε σχετική γενόμενη ερώτηση στελεχών που υπηρετούν στη νήσο Σκύρο προς την αρμόδια Διεύθυνση του ΓΕΣ, εν τη απουσία καθορισμένων μορίων στην ΥΑ, ενημερώθηκαν ότι ο υπολογισμός των μορίων για τον σχεδιασμό των φετινών μεταθέσεων για το εν λόγω προσωπικό θα τεθεί στη βάση ότι το προσωπικό λαμβάνει τα ελάχιστα μόρια, δηλαδή 0,5.

Δεδομένου ότι, το προσωπικό που υπηρετεί στην Κύμη λαμβάνει 3 μόρια.
Δεδομένου ότι, κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας των στελεχών των ΕΔ, η διοίκηση υποχρεούται να τους παρέχει ίση και αξιοκρατική αντιμετώπιση, στο πλαίσιο της θητείας τους σε συγκεκριμένες φρουρές και των σχετικών μεταθέσεων.
Δεδομένου ότι, και άλλα παρόμοια ζητήματα ενδέχεται να υφίστανται στην υπόψη ΥΑ.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1. Ποιος είναι ο λόγος που παραβλέφθηκε η νήσος Σκύρος από το σχετικό Παράρτημα Παραμετροποίησης Κριτηρίων Μεταθέσεων Στρατού Ξηράς;
2. Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να καθορισθεί κατηγοριοποίηση μοριοδότησης της εν λόγω νήσου και να ενταχθεί στη σχετική ΥΑ;
3. Πως θα υπολογισθούν τα μόρια του προσωπικού που υπηρετεί στη νήσο στις φετινές μεταθέσεις; Προτίθεστε να ορίσετε τουλάχιστον 3 μόρια, όπως το αντίστοιχο προσωπικό που υπηρετεί στην Κύμη;
4. Προτίθεστε να επανεξετάσετε την ΥΑ στο σύνολό της προκειμένου να εξαλειφθούν τυχόν παραλείψεις;

Για τον Τομέα Άμυνας
Αντιπτέραρχος (Ι) εα Θωμάς Χατζηαθανασίου
Γραμματέας Τομέα Άμυνας Κινήματος Αλλαγής