Σε «συναγερμό» ο Έβρος, ο στρατός «σφραγίζει» όλη την περιοχή με ΝΟΤΑΜΑναλυτές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η Τουρκία να αποτολμήσει θερμό επεισόδιο εκμεταλλευόμενη το γεγονός πως η προσοχή όλων είναι στραμμένη στο Ουκρανικό

Μπορεί Ουάσιγκτον και Μόσχα να κρατούν ανοιχτούς του διαύλους επικοινωνίας και μέχρι αυτή την στιγμή να μην έχει αλλάξει ο προγραμματισμός για την συνάντηση Μπλίνκεν Λαβρόφ στις 24 Φεβρουαρίου, ωστόσο όλα δείχνουν πως οι δύο πλευρές βαδίζουν στην κόψη του ξυραφιού.

Η πόρτα του φρενοκομείου έχει μισοανοίξει μετά το διάγγελμα Πούτιν και η Ευρώπη κρατάει την αναπνοή της καθώς πληθαίνουν πλέον οι αναφορές στο εφιάλτη που κοιμόταν εδώ και 80 χρόνια στην Ευρώπη. Του πολέμου!

Είναι χαρακτηριστικό πως την στιγμή που οι πρώτες μονάδες των Ρώσων περνούν στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, η ομάδα μάχης του καταδρομικού Ustinov, αφού κατέγραψε τις κινήσεις των ΝΑΤΟϊκών δυτικά του Ιονίου όπου διεξάγεται η άσκηση Dynamic Manda 2022 εστιάζοντας σε σενάρια ανθυποβρυχιακού πολέμου, τις τελευταίες ώρες έχει επιστρέψει νοτιοανατολικά της Κρήτης όπου υπάρχει δεσμευμένη για αυτό περιοχή μέχρι στις 25 Φεβρουαρίου.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα είχαμε απαράδεκτες βολές από τον Τούρκο πρόεδρο εναντίον της Ελλάδας. Ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τις αβάσιμες κατηγορίες που είχε ανασύρει πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας του, Σουλεϊμάν Σοϊλού, από το χρονοντούλαπο, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι επιτρέπει την εκπαίδευση στο Λαύριο στελεχών του PKK

O Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος βέβαια απάντησε δεόντος: «Είναι λυπηρό που η Τουρκία επαναλαμβάνει τον συκοφαντικό ισχυρισμό, χωρίς να διαθέτει καμία απολύτως απόδειξη, ότι η Ελλάδα εκπαιδεύει σε βάρος της τρομοκράτες. Και δεν διαθέτει καμία απολύτως απόδειξη, γιατί όλα αυτά είναι μυθεύματα που δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα. Είναι ωμή προπαγάνδα».
 
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η Τουρκία να αποτολμήσει κάποιο θερμό επεισόδιο εκμεταλλευόμενη το γεγονός πως η προσοχή της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένη στο Ουκρανικό ζήτημα.

Πάντως όλα δείχνουν πως στα επιτελεία στην Αθήνα επεξεργάζονται όλα τα σενάρια και για αυτό ίσως δεν είναι τυχαίο πως στον Έβρο για όλο τον Μάρτιο θα επικρατεί οργασμός εργασιών και ειδικά ασκήσεων.
 
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Πενταπόσταγμα το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία ως επί το πλείστων με το ΓΕΣ θα προχωρήσει σε μια σειρά ασκήσεων μικρής κλίμακας σχεδόν σε όλο το εύρος του νομού Έβρου και Ροδόπης. Μπορεί εκ πρώτης όψεως να δείχνει ως κάτι ασήμαντο ωστόσο πρόκειται ουσιαστικά για μια κατάσταση συναγερμού καθώς όλες οι μονάδες της περιοχής και όχι μόνο θα συμμετέχουν.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Αθήνα έχει εκδώσει και σχετική ΝΟΤΑΜ και συγκεκριμένα την Α0525/22 με την οποία δεσμεύεται όλη η προαναφερθείσα περιοχή από την 1η Μαρτίου έως στις 28 Μαρτίου. Σύμφωνα με το υψόμετρο που αναφέρει η ΝΟΤΑΜ ο εναέριος χώρος σε αυτές τις δύο περιοχές θα είναι κλειστός τις ώρες που θα επιθυμούν τα επιτελεία μέχρι το ύψος των 10.000 ποδών δηλαδή περίπου τα 3.000 μέτρα, κάτι που καταδεικνύει πτήσεις κυρίως ελικοπτέρων.
 
Στρατιωτικές πηγές μάλιστα που μίλησαν στο Πενταπόσταγμα δεν απέκλεισαν και την συνεκπαίδευση με αμερικανικές δυνάμεις. Η Ελλάδα επιπρόσθετα δέσμευσε περιοχή ανάμεσα σε Χίο και Ικαρία, Σάμο την περιοχή εκεί για αεροναυτική άσκηση στις 24 Φεβρουαρίου.