Όλα δείχνουν πως ετοιμάζεται μεγάλης κλίμακας ρωσική εισβολή στην Ουκρανία



Όλες οι στρατιωτικές προετοιμασίες δείχνουν πως ετοιμάζεται μια μεγάλης κλίμακας ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τα ρωσικά στρατεύματα, ο εξοπλισμός και τα συστήματα υποστήριξης βρίσκονται στη θέση τους. Τα μηχανοκίνητα τμήματα έχουν ακροβολιστεί κοντά στα σύνορα της βόρειας και ανατολικής Ουκρανίας εντός της Λευκορωσίας και της Ρωσίας, αντίστοιχα. 

Του Αντιναυάρχου ε.α. Δημήτρη Τσαϊλά

Ο αποβατικός στόλος με συνοδευτικά σκάφη πλέουν στη Μαύρη Θάλασσα. Εκτελούνται μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις, που χρησιμοποιήθηκαν ως κάλυψη για τις αποστολές ρωσικών στρατευμάτων σε γειτονικές χώρες.

Οι διπλωματικές ενέργειες σηματοδοτούν αδιαλλαξία και προσέγγιση στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος Μπάιντεν κάλεσε τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία. Το ίδιο έπραξε και η γερμανική κυβέρνηση. Όπως και άλλες χώρες προέτρεψαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία ή να είναι σε εγρήγορση για άμεση αποχώρηση, μέχρι στιγμής: Ιαπωνία, Λετονία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ισραήλ, Βόρεια Μακεδονία, Ολλανδία, Μαυροβούνιο, Δανία, Εσθονία, Μεγάλη Βρετανία, Βέλγιο, Φινλανδία, Καναδάς , Ελλάδα, Νέα Ζηλανδία , Κουβέιτ, ΗΑΕ, Λιθουανία.

 Η ευρωπαϊκή συμφωνία του Μινσκ 2 που δεν εφαρμόστηκε ποτέ, διαλύθηκε χωρίς κάποια δήλωση τύπου. 
Εάν ο Πούτιν επιχειρούσε μια εισβολή, εκτιμάται ότι δύο πιθανές ενέργειες θα αποτολμούσε, όπως παρακάτω:

1. Θα προσπαθούσε να εκτελέσει επιθέσεις σε όλα τα μέτωπα ταυτόχρονα, από το βορρά, την ανατολή και το νότο, με σκοπό, να καταλάβει το Κίεβο και να εγκαταστήσει εκεί μια κυβέρνηση μαριονέτα. Αυτό όμως θα συσπείρωνε τις δυτικές δυνάμεις και θα προκαλούσε ισχυρότερες οικονομικές κυρώσεις. 

2. Θα προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει τα στρατεύματα στη Λευκορωσία για να αποσπάσει την προσοχή της ουκρανικής άμυνας ενώ ταυτόχρονα θα πιέσει προς το νότο, με σκοπό, να καταλάβει τη χερσαία γέφυρα κατά μήκος της Αζοφικής Θάλασσας από το έδαφος που ελέγχουν ήδη Ρωσόφιλοι στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία. Μια περιορισμένη επιχείρηση αυτού του είδους θα μπορούσε να διχάσει τη Δύση και να επιτρέψει στον Πούτιν να ανακοινώσει μια νίκη με ελάχιστες απώλειες μάχης και λιγότερες κυρώσεις.

Εκτιμάται ότι ο ουκρανικός νότος είναι ο πραγματικός στόχος του Πούτιν. Γνωρίζει επίσης ότι μια προσπάθεια κατάληψης ολόκληρης της Ουκρανίας θα οδηγούσε σε μια άγρια δυτική αντίδραση. Μια αιφνιδιαστική μαζική ρωσική επίθεση από τρεις κατευθύνσεις τις πρώτες ώρες τις επίθεσης, συνοδευόμενη από κυβερνοεπιθέσεις, παραπληροφόρηση και αποσταθεροποίηση, φαίνεται το πιθανότερο σενάριο, με σκοπό, να επικεντρωθεί στον ουκρανικό νότο.