Αυτοί μπαίνουν στο παιχνίδι για τις κορβέτες – Σε κόκκινο συναγερμό οι Τούρκοι



Μετά την Γαλλία άλλοι τρεις μπαίνουν στο κόλπο για τις κορβέτες!

Το παιχνίδι για τις κορβέτες που αναμένεται να αγοράσει η Ελλάδα έναντι τριών δισ. ευρώ καλά κρατεί με νέους διεκδικητές να ετοιμάζουν τις προτάσεις του και να μπαίνουν εμπόδιο στα σχέδια της Γαλλίας.

Μπορεί μέχρι πρότινος η Γαλλία να αποτελούσε το μεγάλο φαβορί για να πουλήσει στην χώρα μας την κορβέτα Gowind3100 που είναι βασισμένη στο πρότυπο των Αιγυπτιακών Gowind2500, όμως μια απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέτρεψε τα δεδομένα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός της χώρας φαίνεται πως έδωσε εντολή στον Υπουργό Άμυνας να μπει σε διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές με στόχο την καλύτερη επιλογή αναφορικά με την σχέση απόδοσης και κόστους.

Έτσι, πλέον ανοίγει ο δρόμος και για άλλες χώρες πέρα από την πρόταση της Βρετανίας, όπως οι ΗΠΑ, η Ιταλία αλλά και η Ολλανδία που επιθυμούν να πουλήσουν στην Ελλάδα προς ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, τις δικές τους κορβέτες.

Όσον αφορά την πρόταση των Αμερικανών, αφορά την Lockheed Martin με τα ιταλικά ναυπηγεία Frincantieri για την κορβέτα DOHA που ζυγίζει περίπου 3.250 τόνους την οποία έχουν ναυπηγήσει για το Κατάρ.

Παράλληλα, η πρόταση αυτή περιλαμβάνει και την από κοινού επένδυση στα ναυπηγεία της Ελευσίνας που αναμένεται να ναυπηγήσουν τις από τρεις από τις τέσσερις κορβέτες.

Σύμφωνα πάντα με την συγκεκριμένη πρόταση, η κοστολόγηση των κορβετών υπολογίζεται στα 1,5 δισ. ευρώ κάτι που σημαίνει πως αξία της κάθε μίας να διαμορφώνεται στα 375 εκατομμυρίων.

Από εκεί και πέρα, η πρόταση που έχει κάνει η Ολλανδία, αφορά την πώληση της κορβέτας τύπου Sigma 10514 από την Damen, με την χώρα της τουλίπας να έχει προμηθεύσει και στο παρελθόν την χώρα μας και πιο συγκεκριμένα το έτος 1990 με τις φρεγάτες S της κλάσης kortenaer.

Το μόνο που μένει πλέον να φανεί είναι το κατά πόσο η Γαλλία και η πρόταση της NAVAL δείχνει να χάνει έδαφος έναντι των υπολοίπων και κατά πόσο οι Ιταλοί σε συνεργασία με την ΗΠΑ παίρνουν κεφάλι στην κούρσα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως όλες οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση έχουν προκαλέσει σύγχυση στην Άγκυρα, με την Τουρκία να βλέπει την χώρα μας να είναι έτοιμη να ενισχυθεί εκ νέου.