FC/ASW: Οι πύραυλοι «του μέλλοντος» που θα αντικαταστήσουν τους Harpoon και Exocet



Η Βρετανία και η Γαλλία ξεκίνησαν σήμερα τις εργασίες προετοιμασίας για το πρόγραμα μελλοντικών αντιπλοϊκών πυραύλων και μελλοντικών πυραύλων cruise FC/ASW (Future Cruise/Anti–Ship Weapon), μετά την υπογραφή διμερούς κρατικής συμφωνίας και την κοινοποίηση των συμβάσεων με την MBDA.

Το έργο «Μελλοντικοί πύραυλοι cruise / αντιπλοϊκοί», που αρχικά προοριζόταν να παράγει έναν πύραυλο ικανό να χτυπήσει πλοία και στόχους προσγείωσης, φαίνεται τώρα να έχει μετατραπεί σε δύο ξεχωριστούς πυραύλους. Ο ένας είναι ένας υπερηχητικός αντιπλοϊκός πύραυλος και ο άλλος είναι ένας υποηχητικός πύραυλος cruise.

Ποιός είναι ο στόχος του προγράμματος FC/ASW;
Το FC/ASW στοχεύει να αντικαταστήσει τον πύραυλο cruise Storm Shadow/SCALP σε επιχειρησιακή υπηρεσία στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, καθώς και τον αντιπλοϊκό πύραυλο Exocet στη Γαλλία και τον αντιπλοϊκό πύραυλο Harpoon στη Βρετανία.

Τον Νοέμβριο, ο Αρχηγόw του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού (First Sea Lord and Chief of the Naval Staff) Ναύαρχο Tony Radakin, είπε στην Επίλεκτη Επιτροπή Άμυνας της Βουλής των Κοινοτήτων ότι οι επιλογές για το FC/ASW εξακολουθούσαν να «εξετάζονται», συμπεριλαμβανομένων πιθανών υπερηχητικών όπλων.

«Το μονοπάτι που θέλουμε να ακολουθήσουμε ως Πολεμικό Ναυτικό είναι απολύτως αυτό, βλήματα μεγαλύτερου βεληνεκούς από πλοία σε επίγειους στόχους». Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα ποια συγκεκριμένα υπερηχητικά όπλα θα επιλεγούν, αλλά έχει ήδη προβλεφθεί στον προϋπολογισμό η προσθήκη τους.

Επίσης, ο ναύαρχος επισήμανε επίσης ότι δεν είναι ακόμα σίγουρη η ημερομηνία παράδοσης των πυραύλων, καθώς μπορεί να διαφέρει από τα τέλη αυτής της δεκαετίας, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Ο Υπουργός Προμηθειών Άμυνας, Jeremy Quin, δήλωσε πρόσφατα ότι η συνολική δαπάνη μέχρι σήμερα για το πρόγραμμα πυραύλων FC/ASW και τις δραστηριότητες για την ολοκλήρωση του από το Υπουργείο Άμυνας έχει φτάσει τις 95 εκατομμύρια λίρες.

Το μελλοντικό αυτό πυραυλικό σύστημα, ίσως κάποια στιγμή να αντικαταστήσει τον εξοπλισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που χρησιμοποιούν τους πυραύλους Harpoon, Exocet και SCALP, συμβάλλοντας στον εκσυγχρονισμό της αμυντικής θωράκισης της χώρας.

Με πληροφορίες από: UK Defence Journal