Συγκλονιστικό βίντεο: Gunship Mil Mi-35 «εξαερώνει» ουκρανική α/α φάλαγγα



Ένα συγκλονιστικό βίντεο από την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στην κεντρική Ουκρανία στην περιφέρεια της Πολτάβα, δυτικά του Χάρκοβου (που επιβεβαιώνει ότι οι Ρώσοι έχουν υπερκεράσει την πόλη και κτυπούν στο κέντρο της Ουκρανίας), έρχεται στην δημοσιότητα και δείχνει την δράση ενός ρωσικού gunship Mil Mi-24D/-35 κατά αντιαεροπορικής πυροβολαρχίας του καθεστώτος του Κιέβου.

Συγκεκριμένα, ένα Mil Mi-24D/-35 εμφανίζεται στον ορίζοντα ενός αυτοκινητοδρόμου και πλησιάζει σαν αργός θάνατος τα αυτοκίνητα που κινούνται. Ξαφνικά ένα σύννεφο αερίων από εκτοξεύσεις ρουκετών S-8 σκεπάζει το ελικόπτερο και μία ουκρανική αντιαεροπορική πυροβολαρχία που έχει αναπτυχθεί δίπλα ακριβώς από τον αυτοκινητόδρομο ελπίζοντας ότι οι άμαχοι θα της προσφέρουν ασφαλές καταφύγιο, «εξαερώνεται».

Στα επόμενα πλάνα φαίνονται τα ουκρανικά αντιαεροπορικά (με ευκρίνεια διακρίνεται ένα πυραυλικό Buk-M1) να καίγονται ολοσχερώς κατεστραμμένα.


Η ρωσική επέλαση στην Πολτάβα που κατοικείται σε ποσοστό 40% από ρωσόφωνους (σε αντίθετη με το Χάρκοβο όπου οι Ρώσοι είναι το 70% του πληθυσμού) αφορά μέχρι στιγμής αεροπορικές προσβολές και καταστροφή των στρατηγικών κέντρων και των όπλων του καθεστώτος και ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων σε στρατηγικής σημασίας κέντρα.

Η περιοχή της Πολτάβας είναι ιστορική και για τους Έλληνες: Κοντά στην πόλη δόθηκε στις 8 Ιουνίου 1709 η μάχη της Πολτάβας, η σημαντικότερη μάχη του Μεγάλου Βορείου Πολέμου.

Έληξε με αποφασιστική νίκη του Πέτρου Α΄ της Ρωσίας επί του Καρόλου ΙΒ΄ της Σουηδίας, με τη Ρωσία να αναδεικνύεται ως η νέα ηγέτιδα δύναμη της βόρειας Ευρώπης.

To 1775 η μονή Τιμίου Σταυρού στη Πολτάβα ορίστηκε έδρα της νεοσύστατης αρχιεπισκοπής «Σκλαβενίου και Χερσώνος», της οποίας πρώτος επίσκοπος ήταν ο Έλληνας Ευγένιος Βούλγαρης.