Με «όπλο» τα UAV κλιμακώνει τις προκλήσεις η Άγκυρα - Μετά τα Bayraktar και τα Anka, εμφανίστηκε και το Aksungur



Η αντιμετώπιση της αυξανόμενης Τουρκικής προκλητικότητας και κυρίως της μαζικής πλέον αποστολής στο Αιγαίο μη επανδρωμένων προκαλεί έντονο προβληματισμό στο Ελληνικό Επιτελείο.

Ένα ακόμη μη επανδρωμένο έβγαλαν από το οπλοστάσιό τους οι γείτονες και το έστειλαν για πρώτη φορά πάνω από το Αιγαίο. Πρόκειται για το δικινητήριο Aksungur, το μεγαλύτερο έως τώρα UAV το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία για να προκαλέσει στο Αρχιπέλαγος. Ανήκει όπως και τα Anka στο Τουρκικό ναυτικό,η κατασκευή του άρχισε το 2019 και από τον περασμένο Οκτώβριο είναι επιχειρησιακό.

Με μήκος 12 μέτρα και άνοιγμα φτερών 24, οι δύο Τουρκικής κατασκευής turboκινητήρες δίνουν στο Aksungur δυνατότητα να αναπτύξει ταχύτητα έως και 250 χλμ ενώ η εμβέλειά του αγγίζει σύμφωνα με τους κατασκευαστές τα 6500 χλμ. Το καινούργιο Τουρκικό UAV είναι οπλισμένο-800 kg όπλα έχει τη δυνατότητα να φέρει- και μάλιστα εκτός από βόμβες διαθέτει και βλήματα Cirit Τουρκικής κατασκευής τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται από ελικόπτερα Atak-129 και Cobra.

Και μπορεί το μπαράζ των παραβιάσεων αλλά και οι υπερπτήσεις πάνω από Κανδελιούσσα και Αστακίδα να έγιναν χθες από το δεύτερο UAV τύπου Anka ωστόσο η Τουρκία βάζει στο παιχνίδι των προκλήσεων και τρίτο τύπο μη επανδρωμένου ενώ προετοιμάζει και το ακόμη μεγαλύτερο και ισχυρότερο Akinci. Πλέον με μεγάλο αριθμό μη επανδρωμένων διαφορετικών τύπων και μάλιστα οπλισμένων «ξεκουράζει» τόσο τα μαχητικά της όσο και τα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου ενώ ταυτόχρονα μπορεί να πετά με χαμηλό κόστος για πολλές ώρες ακόμα και τη νύχτα πάνω από το Αιγαίο.

Με ορμητήριο το αεροδρόμιο του Dalaman από τις αρχές του 2022 τουλάχιστον 14 Tουρκικά UAV έχουν πετάξει στο Ελληνικό FIR, σε Εθνικό Εναέριο Χώρο αλλά και πάνω από νησιά του Αρχιπελάγους. Συνολικά οι γείτονες από τις αρχές του νέου έτους έχουν προχωρήσει σε ρεκόρ υπερπτήσεων, 22 έως και σήμερα ενώ με τις συνεχείς πτήσεις των μη επανδρωμένων έχει εκτιναχθεί και ο αριθμός των παραβιάσεων άνω των 450.

Η αντιμετώπιση της αυξανόμενης Τουρκικής προκλητικότητας και κυρίως της μαζικής πλέον αποστολής στο Αιγαίο μη επανδρωμένων προκαλεί έντονο προβληματισμό στο Ελληνικό Επιτελείο. Στη φαρέτρα τόσο της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και συνολικά των Ενόπλων Δυνάμεων υπάρχουν όπλα αντιμετώπισης των Τουρκικών UAV όμως αυτό όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά προυποθέτει απελευθέρωση των κανόνων εμπλοκής. Ενέργεια που αφορά την πολιτική ηγεσία και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο αφού η εξουδετέρωση ενος UAV ειδικά όταν πρόκειται για κατάρριψη θεωρείται βέβαιο ότι θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Και με την Άγκυρα σε μια τέτοια περίπτωση να εμφανίζεται έτοιμη να καταλογίσει στην Αθήνα κλιμάκωση της έντασης και πρόκληση επεισοδίου. 

Την ίδια ώρα πάντως οι συνεχείς προκλήσεις στον αέρα συνοδεύονται από εμπρηστικές δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της γείτονος όπως το τελευταίο 24ωρο του Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι. Με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο να στοχοποιεί τόσο το Καστελόριζο όσο και τις Οινούσσες.

«Είχαμε αναφερθεί στο Καστελόριζο. Μιλάμε για ένα μικροσκοπικό νησί. Απέχει 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα. από την Τουρκία απέχει, νομίζω, περίπου 4 μίλια. Δηλαδή φωνάζει ο κόκορας στο νησί και τον ακούτε. Αν θέλουν να αγοράσουν ψωμί και γάλα θα έρθουν στην Τουρκία. Είναι τόσο κοντά. Κι έρχονται και διεκδικούν υφαλοκρηπίδα από αυτό το νησί. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο αυτό από μια κακομαθημένη στάση. Η Τουρκία δεν μπορεί να υποχωρεί. Απέναντι από την Σμύρνη σκεφτείτε τις Οινούσσες. Αν φωνάξετε θα σας ακούσουν απέναντι, δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε τηλέφωνο. Είναι τόσο κοντινά νησιά και έρχονται ακριβώς μπροστά μας διώχνοντας  τους ψαράδες. Δεν έχουν όριο», τόνισε ο Φουάτ Οκτάι, ενώ την ίδια ώρα ο έταιρος στην κυβέρνηση Ερντογάν Μπαχτσελί με αφορμή το μεταναστευτικό ανέφερε ότι η Ελλάδα «χύνει αίμα, σε στεριά και θάλασσα».