Ρώσος εμπειρογνώμονας: Η «τουρκική πονηριά» του Ερντογάν στις σχέσεις με την Ουκρανία



Ο πολιτικός επιστήμονας  Αλεξέι Μουχίν δήλωσε για τα τουρκικά κόλπα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν, ο οποίος επεσήμανε ότι ήταν «λάθος για την Άγκυρα να θέλει να μεσολαβήσει στα αρνητικά γεγονότα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».

«Πρόκειται για τουρκική πονηριά. Οι δηλώσεις του [του Ερντογάν] έχουν τον χαρακτήρα δήθεν έμφασης στην προσπάθειά του να γίνει διαιτητής σε αυτή την κατάσταση.
 
 Ο Ερντογάν έχει ήδη υποβάλει αίτημα για «συμφιλίωση» της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά γνωρίζουμε καλά ότι δεν εναπόκειται στον Ερντογάν για να γίνει αυτό», είπε ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας.

Σημείωσε ότι μια τέτοια προσπάθεια του Ερντογάν να είναι «διεθνής παράγοντας» εξηγείται από την αποδυνάμωση των εσωτερικών πολιτικών και οικονομικών θέσεων στην ίδια την Τουρκία. 

Σύμφωνα με τον Αλεξέι Μουχίν, η Τουρκία θεωρεί την Ουκρανία κυρίως ως πλατφόρμα συναλλαγών και, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ως πηγή νέων εδαφών. Σημείωσε ότι δεν μπορούν να αγνοηθούν οι εδαφικές βλέψεις του Ερντογάν προς όλες τις κατευθύνσεις. 

Αυτές οι φιλοδοξίες, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, εντάσσονται στο σχεδιαζόμενο «Μεγάλο Τουράν».

Τόνισε ότι δεν μιλάμε για κάποιου είδους σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας, μιλάμε για κακόβουλη επιρροή στην ουκρανική κατάσταση για δικούς του προσωπικούς σκοπούς.

Voenno Edelo.com, e-news.su,