Ουκρανία: Το «μυστήριο» της ρωσικής φάλαγγας των 64 χιλιομέτρων - Γιατί είναι ακινητοποιημένη



Πρόβλημα σε τροφοδοσία καυσίμων, πυρομαχικών και τροφίμων εντοπίζουν οι Αμερικανοί - Ετοιμάζονται για τη «μεγάλη επίθεση» εκτιμούν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Θα μείνει στην ιστορία ως η μάχη του Κιέβου... Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται έξω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι ένα: «Γιατί οι ρωσικές δυνάμεις και ειδικότερα η φάλαγγα των 64 χιλιομέτρων έχουν ακινητοποιηθεί έξω από το Κίεβο και δεν επιτίθενται». Στο παραπάνω ερώτημα υπάρχουν δύο εκτιμήσεις. Μία από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και μία από τη Μόσχα.

Τι λένε οι Αμερικανοί; Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα τροφοδοσίας τόσο σε καύσιμα, όσο και σε πυρομαχικά. Για τον λόγο αυτόν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αμερικανών, ο ρωσικός στρατός έχει «φρενάρει» την επέλασή του και βρίσκεται στο ίδιο σημείο που βρισκόταν και χθες έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Επιπλέον, όμως, σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν να αντιμετωπίσουν μία ακόμη -μεγάλη- δυσκολία. Την έλλειψη τροφίμων. Όπως αναφέρουν οι Αμερικανοί, δημιουργούνται ειδικές ομάδες προς αναζήτηση τροφής, καθώς η τροφοδοτική αλυσίδα δεν επαρκεί για το σύνολο των Ρώσων στρατιωτών.

Όλα τα παραπάνω είναι η πτυχή και ερμηνεία των Αμερικανών. Υπάρχει και η ρωσική πλευρά, η οποία απορρίπτει τις αμερικανικές ικασίες και, όπως αναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ, το σχέδιο της επίθεσης εξελίσσεται όπως είχε σχεδιαστεί εξ αρχής. Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με τις ρωσικές εκτιμήσεις, ο στρατός που συγκεντρώνεται έξω από το Κίεβο θα ενεργοποιηθεί βάσει σχεδίου, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί ή προχωρήσει οι επιχειρήσεις σε άλλα σημεία και ειδικότερα στο Χάρκοβο και τη Μαριούπολη.

Ανάλογες αναφορές και από τη Βρετανία

Η Ουκρανική πρωτεύουσα έχει τεθεί στο στόχαστρο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων. Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ανέφεραν ότι ο στρατός έχει αυξήσει τους βομβαρδισμούς πυροβολικού βορείως του Κιέβου, καθώς η προέλαση της τεράστιας ρωσικής οχηματοπομπής έχει σημειώσει μικρή πρόοδο το τελευταίο 24ωρο λόγω προβλημάτων τροφοδοσίας.

«Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στο Κίεβο έχει σημειώσει μικρή πρόοδο κατά το τελευταίο 24ωρο πιθανόν ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων υλικοτεχνικών δυσκολιών», αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε ενημέρωση της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

«Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αυξήσει τη χρήση του πυροβολικού βορείως του Κιέβου και στα περίχωρα του Χάρκοβο και του Τσερνιχίβ. Η χρήση βαρέος πυροβολικού σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο θυμάτων μεταξύ των αμάχων. Η Ρωσία έχει αποτύχει να λάβει τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Ουκρανίας και έχει έτσι αναγκαστεί να στραφεί σε νυχτερινές επιχειρήσεις σε μια προσπάθεια να μειώσει τις απώλειές της», αναφέρεται.

Εικόνες από δορυφόρους χθες Δευτέρα κατέγραψαν ότι ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή βόρεια του Κιέβου εκτείνεται σε μήκος 64 χιλιομέτρων, είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αναφέρθηκε νωρίτερα –όταν γινόταν λόγος για 27 χλμ.–, σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.

Η οχηματοπομπή περιλαμβάνει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης και κατευθύνεται προς νότο, προς το Κίεβο, σύμφωνα με την εταιρεία.

«Εκτείνεται από τα περίχωρα του αεροδρομίου Αντόνοφ (περίπου 25 χλμ. από το κέντρο του Κιέβου) στον νότο, ως τα περίχωρα του Πριμπίρσκ» στον βορρά, ανέφερε η Maxar.

Το αεροδρόμιο μετατράπηκε, από την έναρξη της εισβολής, σε θέατρο σφοδρών μαχών, καθώς ο στρατός του Βλαντίμιρ Πούτιν προσπαθεί να κυριεύσει αυτή τη στρατιωτική υποδομή καίριας σημασίας ενόψει της επιχείρησης για την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Στην οχηματοπομπή, όπως καταγράφηκε από τους δορυφόρους, «ορισμένα οχήματα είναι ενίοτε πολύ απομακρυσμένα το ένα από το άλλο», ενώ «σε άλλα τμήματά της τα οχήματα είναι τοποθετημένα ανά δυάδες ή τριάδες το ένα πλάι στο άλλο», πρόσθεσε η Maxar.


Στις εικόνες βλέπει κανείς εκατοντάδες οχήματα, το ένα πίσω από το άλλο, σε δρόμους της ουκρανικής επαρχίας και, ενίοτε, καπνό σε μικρή απόσταση, που προέρχεται από φλεγόμενα κτίρια, κατά την εταιρεία.

Η Maxar έδωσε επίσης στη δημοσιότητα εικόνες που καταγράφουν νέες συγκεντρώσεις ρωσικών χερσαίων δυνάμεων, οχημάτων και πτερύγων επιθετικών ελικοπτέρων στη νότια Λευκορωσία, σε απόσταση μικρότερη των 30 χλμ. από τα σύνορα της Ουκρανίας.

Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης την Πέμπτη, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προς το παρόν καταφέρει να υπερασπιστούν τις προσβάσεις στο κέντρο του Κιέβου και η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων «επιβραδύνθηκε» την πέμπτη ημέρα της εισβολής, καθώς συγκεντρώνονται γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Κατά δύο πηγές που ερωτήθηκαν χθες από το Γαλλικό Πρακτορείο, μια διπλωματική και μια προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας, η Μόσχα ετοιμάζεται να εξαπολύσει άμεσα έφοδο στο Κίεβο.

Η κύρια ρωσική δύναμη που κινείται προς την ουκρανική πρωτεύουσα «προέλασε περίπου πέντε χιλιόμετρα» και βρίσκεται «περίπου 25 χλμ.» από την πόλη, εκτίμησε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας νωρίτερα.