Ιταλός αναλυτής: Μισή καταστροφή για την Τουρκία η επικράτηση της Ρωσίας στον βόρειο Εύξεινο Πόντο



Οι επιπτώσεις στην Τουρκία από την πιθανή επικράτηση της Ρωσίας στις βόρειες ακτές του Εύξεινου Πόντου προκαλούν βαθιά ανησυχία στην Αγκυρα, η οποία έστω και εν μέρει έχει λόγο στην περιοχή.
Η πιθανότητα να επικρατήσει η Ρωσία στις βόρειες ακτές του Εύξεινου Πόντου μετά το τέλος του πολέμου με την Ουκρανία θα είναι μισή καταστροφή για την Τουρκία, εκτιμά ιταλός αναλυτής.

Η Τουρκία έχει λόγο στην περιοχή
«Υπάρχει πιθανότητα η Ρωσία να κυριαρχήσει στις βόρειες ακτές του Εύξεινου Πόντου και να διευρύνει εκεί την κυριαρχία της. Ο Εύξεινος Πόντος είναι μία περιοχή στην οποία έστω και εν μέρει η Τουρκία έχει λόγο» σημειώνει ο ιταλός αναλυτής Ντανιέλε Σαντόρο, στη διάρκεια εκπομπής στην ιταλική τηλεόραση.

«Εκτός από τον Καύκασο, εδώ είναι η βασική περιοχή της αντίθεσης και των συγκρούσεων επί τέσσερις αιώνες ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία» προσθέτει.

Και τονίζει πως «Αν η Ρωσία κλείσει την πρόσβαση στη θάλασσα για την Ουκρανία και πετύχει να κυριαρχήσει στις βόρειες ακτές του Εύξεινου Πόντου, αυτό θα είναι σίγουρα μισή καταστροφή για την Τουρκία».

Ο ιταλός αναλυτής εξηγεί ότι «Η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει αποτελέσματα τα οποία επηρεάζουν άμεσα τα εθνικά συμφέροντα και την ασφάλεια της Τουρκίας. Μην ξεχνάτε πως η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει πολύ βαθιά σχέση με την Ουκρανία ενώ είναι επωφελές να θυμηθούμε ότι τα τρίτης γενιάς τουρκικά drone χρησιμοποιούν κινητήρα ουκρανικής κατασκευής».

«Πολύ βαθιά ανησυχία»
Στην πραγματικότητα, η Τουρκία είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν έχει εφαρμόσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και διατηρεί ανοιχτό τον εναέριο χώρο της για τους Ρώσους, αναφέρει ο Ντανιέλε Σαντόρο.

Η ισορροπημένη στάση που συνεχίζει να κρατά η Τουρκία της επιτρέπει να διατηρεί την εμπιστοσύνη των Ουκρανών. Ταυτόχρονα, διατηρεί τις επαφές με το Κρεμλίνο, κάτι που είναι προς όφελος και των ΗΠΑ αλλά και αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, λέει ο ίδιος.

Και επισημαίνει ότι, ωστόσο, σίγουρα στην Αγκυρα υπάρχει πολύ βαθιά ανησυχία. Διότι είναι ξεκάθαρο πως σε περίπτωση που ο Εύξεινος Πόντος καταστεί ρωσική λίμνη αυτό θα αυξήσει τη ρωσική πίεση για τα στενά. Στον Εύξεινο Πόντο, η μόνη έξοδος της Ρωσίας είναι τα στενά της Κωνσταντινούπολης και του Τσανάκαλε.

Η Τουρκία αποφάσισε να κλείσει τα στενά για όλα τα πολεμικά πλοία συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Ρωσίας. Είναι ξεκάθαρο πως, όπως συνέβαινε στην περίοδο του ψυχρού πολέμου, η Ρωσία θα καταστεί στον Εύξεινο Πόντο μία κυρίαρχη δύναμη. Η συνεχιζόμενη επί τουλάχιστον τέσσερις αιώνες σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας για τα στενά θα αυξηθεί πολύ, καταλήγει ο ιταλός αναλυτής.

Η ανάλυση του Ντανιέλε Σαντόρο στην ιταλική τηλεόραση προκάλεσε αίσθηση στην Τουρκία και αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (κάτω) με τουρκικούς υπότιτλους, του οποίους μετέφρασαν τα tourkikanea.gr.