Ο Μακρόν θέλει να εκκενώσει την ΕΛΛΗΝΙΚΗ Μαριούπολη μαζί με Ελλάδα και Τουρκία



Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Γαλλία θα πρωτοστατήσει σε μια ανθρωπιστική επιχείρηση μαζί με την Τουρκία και την Ελλάδα για την εκκένωση της ουκρανικής πόλης Μαριούπολης, η οποία βρίσκεται υπό πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις εδώ και τρεις εβδομάδες.

«Θα ξεκινήσουμε μια ανθρωπιστική επιχείρηση σε συνεργασία με την Τουρκία και την Ελλάδα για να απομακρύνουμε όλους όσους επιθυμούν να φύγουν από τη Μαριούπολη», είπε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους μετά τη διήμερη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Μακρόν έδωσε λίγες λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι η επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί «όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο» και θα διεξαχθεί «σε συντονισμό» με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τις ουκρανικές Αρχές.

Ο Γάλλος ηγέτης είπε επίσης ότι ήταν σε επαφή με τον δήμαρχο της Μαριούπολης.

Ο Γάλλος ηγέτης είπε επίσης ότι θα συζητήσει την επιχείρηση της Μαριούπολης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «μέσα σε 48 έως 72 ώρες».

«Ελπίζω να είμαι σε θέση να εμπλέξω το μέγιστο των ενδιαφερομένων σε αυτή την επιχείρηση», είπε ο Μακρόν.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι στη Μαριούπολη, η οποία βρίσκεται υπό σχεδόν συνεχή βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Έχω μια πολύ ιδιαίτερη σκέψη για τους κατοίκους της Μαριούπολης που περνούν ένα από τα μεγαλύτερα δράματα», είπε ο Μακρόν.

«Αυτή η πόλη με περισσότερους από 400.000 κατοίκους σήμερα έχει μόνο 150.000 που ζουν εκεί σε δραματικές καταστάσεις».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι η επιχείρηση ήταν υπό συζήτηση.

Πρόσθεσε ότι η ουκρανική πόλη, η οποία φιλοξενεί μια μεγάλη ελληνική κοινότητα, «δοκιμάζεται από μια άνευ προηγουμένου ρωσική επίθεση η οποία, δυστυχώς, δεν κάνει καμία διάκριση μεταξύ ουκρανικών στρατευμάτων και αμάχων».