Η τοποθέτηση της ΠΟΕΣ στη ΒτΕ για τους ΣτρατιωτικούςΣήμερα (15.3.2022) αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας μας, τοποθετήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς, διατάξεις για θέματα ανθρώπινου δυναμικού και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, νομοθετικό πλαίσιο εκπαίδευσης των σπουδαστών/σπουδαστριών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης για την ένταξη στον κλάδο Π.Ε. Επιτελικών Στελεχών, διατάξεις για την ολοκλήρωση της μεταφοράς των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διατάξεις για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ‘Ελλάδα 2.0’, Εθνική Σύνταξη Ομογενών, και άλλες επείγουσες διατάξεις» και για τα άρθρα που αφορούσαν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. 

Διαβάστε όλη την τοποθέτηση του Προέδρου της Π.Ο.Ε.Σ., Ανθυπασπιστή (ΠΖ) Μαρινέλη Χρήστου:

Κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Θα ήθελα εκ μέρους της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.) να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και τη δυνατότητα να σχολιάσουμε για σχέδιο νόμου που θα συζητήσετε και θα αποφασίσετε για την εισήγησή του στην ολομέλεια. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι μας είναι άβολο να σχολιάσουμε νομοσχέδιο ενός Υπουργείου που δεν είναι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούμε παρά να μην απευθυνθούμε στον φυσικό μας προϊστάμενο, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, και να του πούμε τα εξής:

Κε Υπουργέ Εθνικής Άμυνας.

Μας λυπεί, όχι μόνο εμάς, την Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.), αλλά και όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες στρατιωτικούς, το γεγονός ότι μετά από περίπου τρία (3) χρόνια στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, επιλέξατε να φέρετε διατάξεις άρθρων αφορώσες σε ζητήματα κρίσεων και προαγωγών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε ένα νομοσχέδιο ένος άλλου Υπουργείου, πέραν του δικού σας, βεβιασμένα και χωρίς καμία ενημέρωση και συζήτηση με τους συνδικαλιστικούς φορείς των στελεχών, με τα ίδια τα στελέχη. Αποφασίζετε να ρυθμίσετε σημαντικά θέματα χωρίς να ακουστούν τα ίδια τα στελέχη. Και ας μην κρυβόμαστε. Ό,τι και να καταθέσουξε σήμερα, είμαστε σίγουροι ότι τίποτα δεν θα κάνετε.

Την πικρία και την απογοήτευση των στελεχών φαντάζομαι την αντιληφθήκατε από τα εκατοντάδες σχόλια κατά τον χρόνο της διαβούλευσης, τόσα σε αριθμό, που δεν ήταν όλα τα σχόλια όλου του νομοσχεδίου.

Αλήθεια κε Υπουργέ. Φέρνετε διατάξεις στο άρθρο 53 για να αυξήσετε τα όρια ηλικίας στον τελευταίο βαθμό του Ανωτέρου αξιωματικού, δηλαδή του Συνταγματάρχη και σε στους βαθμούς του Ταξιάρχου, Υποστρατήγου και Αντιστρατήγου, ενώ ουδεμία διάταξη δεν καταθέτετε για τους Επαγγελματίες Οπλίτες. Τη ραχοκοκαλιά του στρατεύματος. Ναι κε Υπουργέ. Αυτά τα στελέχη που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στα γεγονότα του Έβρου και έκαναν υπερήφανη την Ελλάδα και όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά τα στελέχη που καθημερινά δίνουν αγώνα στα νησιά του Αιγαίου και σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές. Αυτά τα στελέχη κε Υπουργέ θα αποστρατευθούν στην ηλικία των 50 ετών. Να το πω άλλη μια φορά. Σε ηλικία 50 ετών οι Επαγγελματίες Οπλίτες θα φύγουν από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Με τί σύνταξη κε Υπουργέ; Αναρωτηθήκατε ποτέ τί σύνταξη θα πάρει ένας ΕΠΟΠ που κατατάχθηκε στην ηλικία των 24, 26 ή 28 ετών; Αφήστε μην απαντήσετε. Σας καλούμε όμως να τολμήσετε, όπως κατ΄ επανάληψη σάς έχει ζητήσει η Ομοσπονδία μας. Ο προκάτοχός σας Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόλμησε και ρύθμισε ακριβώς το ίδιο θέμα με τους Εθελοντές Μακράς Θητείας. Εσείς τολμήστε το για τους Επαγγελματίες Οπλίτες. Μην τους απολύσετε. Εάν δεν το κάνετε σήμερα κιόλας, εάν το αφήσετε σε μέλλοντα χρόνο, ίσως οι συνθήκες να μην σας επιτρέψουν να το κάνετε ποτέ ή να μην προλάβετε να το κάνετε.

Με το άρθρο 54 αλλάζετε τα έτη που απαιτούνται ως προϋπόθεση για την κρίση των Συνταγματαρχών. Ενώ στο βαθμό του Συνταγματάρχη ήξερε ο Αξιωματικός ότι δεν θα κριθεί εάν δεν περάσει μια τετραετία, σήμερα, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο του λέτε ότι θα κρίνεται κάθε χρόνο. Και εάν η κρίση είναι «ευδοκίμως τερματίσας» αλλά ο Συνταγματάρχης δεν έχει συμπληρώσει 35 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας θα ωθείται στην αποστρατεία και ίσως να μπορεί να παραμείνει εκτός οργανικών θέσεων. Ακούτε κε Υπουργέ. Ίσως να μπορεί να παραμείνει εκτός οργανικών θέσεων. Άραγε γιατί καθιερώθηκε η τετραετία κε Υπουργέ. Μα για να συμβαδίσει με το συνταξιοδοτικό. Γιατί το αλλάζετε;

Εσείς δεν ήσασταν κε Υπουργέ που υποσχεθήκατε σε όλους τους βουλευτές που σας επισκέφτηκαν στο γραφείο σας, βγάλατε και φωτογραφίες, θυμάστε; ακόμη και στην Υφυπουργό Παιδείας το υποσχεθήκατε, ότι θα ρυθμίσετε την αρρυθμία που δημιούργησαν προηγούμενα φωτογραφικά νομοθετήματα για τους αποφοίτους των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών κατά τα έτη 90, 91 και 92; Εσείς δεν ήσασταν που υποσχεθήκατε ότι θα επαναφέρετε την ιεραρχική τάξη καταργώντας το περίφημο άρθρο 32 του νόμου 4609; Γιατί δεν τα κάνετε με το παρόν νομοσχέδιο; Αλήθεια δεν είναι επείγουσες για εσάς αυτές οι ρυθμίσεις, αλλά είναι επείγον να δώσετε έναν ακόμη βαθμό στο σώμα των στρατιωτικών δικαστικών γραμματέων; Τόσο επείγον είναι οι στρατιωτικοί δικαστικοί γραμματείς να διοικούνται από Υποστράτηγο; Ναι, καλά ακούσατε. Υποστράτηγο. Ξέρετε πόσοι είναι οι στρατιωτικοί δικαστικοί γραμματείς κε Υπουργέ; Γιατί δεν το κάνατε αυτό και για τους στρατιωτικούς ιερείς, για τους οδοντιάτρους, για τους φαρμακοποιούς, τους ψυχολόγους ή για τους κτηνιάτρους, ώστε να αισθανθούν και αυτοί ίσοι μεταξύ ίσων; Γιατί κε Υπουργέ;

Αλήθεια κε Υπουργέ. Η αρχαιότητα μεταξύ των Ιπταμένων της Πολεμικής Αεροπορίας και των Μηχανικών της Πολεμικής Αεροπορίας, των Μαχίμων του Πολεμικού Ναυτικού και των Μηχανικών του Πολεμικού Ναυτικού, δεν είναι για εσάς μείζον και πρωτεύον ζήτημα; Το ζητήσαμε πολλάκις. Δεν μπορεί τεσσάρων (4) ετών μηχανικός να καθίσταται νεότερος και να χάνει τη διοίκηση από ιπτάμενο ή μάχιμο αξιωματικό ενός έτους. Δηλαδή ο διοικών να γίνεται σε μία ημέρα διοικούμενος και ο διοικούμενος σε μία νύκτα διοικών. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό κε Υπουργέ. Ρυθμίστε το σήμερα κιόλας.

Δίνετε απλόχερα χρόνια και βαθμούς σε συγκεκριμένους αξιωματικούς, ενώ δεν δίνετε αντίστοιχα απλόχερα έστω και έναν βαθμό στους συναδέλφους μας που έπαθαν κατά την υπηρεσία ή εντάχθηκαν στις ειδικές καταστάσεις της ελαφράς υπηρεσίας, της μόνιμης υπηρεσίας ξηράς, της υπηρεσίας εδάφους ή της υπηρεσίας γραφείου. Όχι μόνο δεν δίνετε, αλλά προηγούμενα νομοθετήματα φρόντισαν να αφαιρέσουν κιόλας, λες ότι οι συνάδελφοί μας αυτοί ήθελαν να πάθουν και έπαθαν. 

Αλήθεια κε Υπουργέ. Το γνωρίζετε ότι ενώ όλοι οι πτυχιούχοι, πλην αποφοίτων ΑΣΕΙ, έχουν έναν καταληκτικό βαθμό παραπάνω από τους συναδέλφους τους μη πτυχιούχους, οι πτυχιούχοι εθελοντές μακράς θητείας και οι πτυχιούχοι επαγγελματίες οπλίτες δεν έχουν καμία βαθμολογική διαφοροποίηση έναντι των μη πτυχούχων συναδέλφων τους; Γιατί επιτρέπετε να υπάρχει αυτή η διαφορετικότητα; Γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά; Οι εθελοντές μακράς θητείας και οι επαγγελματίες οπλίτες δεν είναι άραγε για εσάς ισότιμα και άξια στελέχη; Για τους οπλίτες βραχείας ανακατάταξης ας μην αναφέρουμε τίποτα. Εσείς ο ίδιος σε απαντήσεις σας επί ερωτήσεων βουλευτών είπατε ότι οι οπλίτες βραχείας ανακατάταξης δεν αντιμετωπίζονται ως στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και γι΄ αυτό το λόγο δεν τους δίνετε το επίδομα παραμεθορίου, το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και την αποζημίωση για τη  νυκτερινή τους εργασία; Καταλαβαίνετε τί είπατε για τους οπλίτες βραχείας ανακατάταξης; Σε αυτά τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, που τυγχάνει να υπηρετούν πέραν της τριετίας, τους είπατε ότι δεν δικαιούνται αποζημίωση για την νυκτερινή τους εργασία, αλλά να συνεχίζουν να εργάζονται, εάν υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές θα είναι οι μοναδικοί στρατιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι που δεν θα παίρνουν επίδομα παραμεθορίου και θα είναι οι μοναδικοί στρατιωτικοί που αν και εργάζονται σε ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας, όπως  άλλωστε και το συμβούλιο της επικρατείας τεκμηρίωσε σε πλήθος αποφάσεών του, δεν θα παίρνουν το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών. Έτσι δεν είναι; Αυτό δεν είπατε κε Υπουργέ; Και θεωρείτε ότι αυτά που είπατε για τους οπλίτες βραχείας ανακατάταξης δεν είναι μείζονα θέματα για να τα επιλύσετε με το παρόν νομοσχέδιο. Όπως δεν είναι μείζον θέμα για εσάς και το γεγονός ότι οι οπλίτες βραχείας ανακατάταξης με την απόλυσή τους, γιατί θα απολυθούν κε Υπουργέ, δεν μπορούν να εγγραφούν ούτε καν στον ΟΑΕΔ για να πάρουν επίδομα ανεργίας. Γιατί δεν το αλλάζετε αυτό κε Υπουργέ; Γιατί δεν νομοθετείτε σήμερα κιόλας, ώστε οι απολυμένοι συνάδελφοί μας, οπλίτες βραχείας ανακατάταξης να εγγράφονται στον ΟΑΕΔ και να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας με την απόλυσή τους;

Εδώ δεν καταβάλετε την αποζημίωση για τη νυκτερινή εργασία όλων των λοιπών στελεχών αν και σχετικός νόμος το ορίζει, θα την καταβάλετε στους οπλίτες βραχείας ανακατάταξης; Το ξαναλέω για να καταγραφεί στη συνείδηση όλων των βουλευτών και των πολιτών που μας ακούνε. Εδώ και πέντε (5) χρόνια, αν και νόμος της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας θέσπισε την αποζημίωση για την νυκτερινή εργασία των στρατιωτικών, αυτή η αποζημίωση δεν καταβάλλεται γιατί μια κοινή υπουργική απόφαση έχει γίνει μπαλάκι του πινγκ πονγκ ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο υπουργείο Οικονομικών. Για όλες τις φωτογραφικές διατάξεις κε Υπουργέ Εθνικής Άμυνας, που εσπευσμένα φέρνετε σε άσχετο νομοσχέδιο, θα δαπανήσετε περίπου εκατό εκατομμύρια ευρώ, όπως το γενικό λογιστήριο του κράτους αναφέρει στην επισυναπτόμενη έκθεσή του και δεν μπορείτε να εξοικονομήσετε τη νόμιμη αποζημίωση για τη νυκτερινή εργασία του προσωπικού σας; Να μην αναφερθούμε δε στο μισθολόγιο των Ανθυπολοχαγών προελεύσεως εθελοντών μακράς θητείας που ακόμη περιμένουν τη μισθολογική τους αποκατάσταση σύμφωνα με τον φέροντα βαθμό τους. Αλήθεια τώρα ποιο είναι πιο επείγον; Η εφαρμογή των νόμων ή η θέσπιση νέων νόμων για να ευνοηθούν  ημέτεροι; Το αφήνω εδώ ως ερώτημα, αφού όπως προκύπτει από το άρθρο 59 η 2η παράγραφο που προστέθηκε μετά τη διαβούλευση δεν αφήνει περιθώρια για άλλη ερμηνεία.

Ευχαριστώ για ακόμη μία φορά για την πρόσκληση και που με ακούσατε. Θα σας αποσταλεί μέσα στην ημέρα υπόμνημα με όλα όσα σας ανέφερα σήμερα και ευελπιστούμε κατά την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου να μην δούμε φωτογραφικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής.

Ευχαριστώ.