Ελλάδα και Αίγυπτος αναβαθμίζουν τη στρατιωτική τους συνεργασίαΜπήκαν οι υπογραφές για  το φετινό πρόγραμμα, τι περιλαμβάνει - Συνάντηση πραγματοποίησαν οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Δένδιας και Σούκρι.

Το «Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου» (Military Cooperation Program) για το έτος 2022 υπεγράφη στις 23 Μαρτίου στο Κάιρο της Αιγύπτου από τον διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) ταξίαρχο Νικόλαο Χολέβα και τον επικεφαλής του Κλάδου Στρατηγικού Σχεδιασμού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου ταξίαρχο Yasser Abdel Moez El-Khatib.

Όπως ανακοινώθηκε σχετικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

- Συμμετοχή σε διακλαδικές ασκήσεις, όπως και σε αντίστοιχες των επιμέρους Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
- Συνεκπαιδεύσεις σε αντικείμενα επιχειρήσεων σε αστικό περιβάλλον, ηλεκτρονικού πολέμου, έρευνας και διάσωσης, καθώς και μεταξύ Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.
- Ανταλλαγή εκπαιδευομένων και επισκέψεων σε σχολές και πολυεθνικά σχολεία.
- Επιτελικές συναντήσεις και συνομιλίες επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Με την υπογραφή τού προγράμματος, προστίθεται στην ανακοίνωση, επιβεβαιώνεται η διαρκώς αναβαθμιζόμενη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ισχυροποιούνται περαιτέρω οι δεσμοί των Ενόπλων Δυνάμεών τους και παράλληλα διευρύνεται το επίπεδο διαλειτουργικότητάς τους, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ρόλου που διαδραματίζουν η Ελλάδα και η Αίγυπτος ως πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Μάλιστα, συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, κ. Δένδια και κ. Σούκρι, με θέματα συζήτησης την ενίσχυση της συνεργασίας, την κοινή προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, την ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια, καθώς και τις εξελίξεις σε Ουκρανία και Ανατολική Μεσόγειο.