Ενοχλήθηκαν σφόδρα οι Τούρκοι από τους Έλληνες καταδρομείς στη Σάμο-Ετοιμάζουν πρόκληση σε Α. Μεσόγειο και ΑιγαίοΧθες ανήμερα της 25η Μαρτίου οι Τούρκοι παραβίασαν το ελληνικό εναέριο χώρο ενώ ενοχλούνται από τον ελληνικό στρατό στα νησιά μας.

Τον χαβά τους στην κυριολεξία οι Τούρκοι που προκαλούν με ευκαιρία την εθνική μας επέτειο της 25η Μαρτίου 1821, (την οποία στα σχολικά τους βιβλία παρουσιάζουν ως “εξέγερση υποτελών του Οθωμανικού κράτους), για την χθεσινή παρέλαση Ελλήνων Καταδρομέων στην Σάμο.

Τουρκικό ΜΜΕ, αναφέρει ότι “συνεχίζεται η προκλητικότητα της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου. Το ζήτημα των νησιών, που έχει γίνει ιστορικό πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, έχει αυξήσει πρόσφατα τις προκλήσεις της Ελλάδας καθώς η Τουρκία άρχισε να διεξάγει επιχειρήσεις  στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης που υπογράφηκε το 1923, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να αναπτύσσει και να εξοπλίζει στρατιώτες στα νησιά που έχουν μη στρατιωτικό καθεστώς.

Στο πλαίσιο αυτό, η τελευταία πρόκληση έλαβε χώρα στη Σάμο. Οι ελληνικές μονάδες καταδρομών που αναπτύχθηκαν στο νησί πραγματοποίησαν στρατιωτική παρέλαση.


Η Σάμος είναι οπλισμένη και στρατιωτικοποιημένη από την Ελλάδα”, αναφέρει με περίσσεια αλαζονεία το καθεστώς Ερντογάν μέσω του ελεγχόμενου τουρκικού τύπου.

Δεν θα σταθούμε σε τουρκικής εμπνεύσεως ανυπόστατες κατηγορίες περί δήθεν “ στρατικοποιήσεως” ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, αφού το θέμα είναι γνωστό ότι βρίσκεται μόνιμα πλέον στην τουρκική ατζέντα.

Θα τονίσουμε όμως την προσπάθεια της Άγκυρας την ίδια ακριβώς στιγμή να ξεκινήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα έρευνες στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο με τα 4 πλωτά γεωτρύπανα που απέκτησε, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού ενέργειας.

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που οι Τούρκοι “προλειαίνουν πιθανόν  το έδαφος” στην διεθνή κοινή γνώμη,  για να προβούν στην συνέχεια σε επιθετικές κινήσεις στην περιοχή μας, εν αναμονή των ανακοινώσεων για αντίστοιχες έρευνες σε Ιόνιο και Νοτίως της Κρήτης από την Ελλάδα.
 
Με αυτό το αφήγημα η Άγκυρα, θα θελήσει να νομιμοποιήσει τυχόν δράση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού σε ελληνικά χωρικά ύδατα, ενώ δυστυχώς την ίδια περίοδο η δύση “ξεπλένει” τον δικτάτορα Ερντογάν, μέχρι πρότινος αυταρχικό κα, αναβαθμίζοντας τον σε "πυλώνα και προπύργιο" του ΝΑΤΟ, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Τουρκία και το “βρώμικο” παιχνίδι στην Λιβύη
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λιβύη επισκέφτηκε την τουρκική πρωτεύουσα «για να διαβουλευτεί με συμμάχους», όπως ανέφερε, καθώς η Λιβύη  ετοιμάζεται για εκλογές εν μέσω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

"Είναι η κατάλληλη στιγμή για διαβουλεύσεις με συμμάχους όπως η Τουρκία. Αυτές οι συνομιλίες, όπως και οι συναντήσεις μου στο Κάιρο την περασμένη εβδομάδα, θα βοηθήσουν στην ενημέρωση της προσέγγισής μας για τη Λιβύη", δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ο Ρίτσαρντ Νόρλαντ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Λιβύη.
 
Σημειώνοντας τον σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη, ο Νόρλαντ είπε: «Εκτιμώ πολύ τις διαβουλεύσεις μου με τους Τούρκους ομολόγους μου».  

Ο Νόρλαντ έθιξε επίσης πιθανές πρωτοβουλίες των ΗΠΑ που σχετίζονται με κοιτάσματα πετρελαίου στη Λιβύη που επί του παρόντος μπλοκάρονται για πολιτικούς λόγους, καθώς τα παγκόσμια προβλήματα εφοδιασμού πετρελαίου γίνονται πιο έντονα.

Το κύριο πρόβλημα για την Ελλάδα είναι το γεγονός πλέον ότι η Τουρκία έχει ανακηρυχθεί ως χώρα-πυλώντας της πολιτικής της Δύσης στην Α.Μεσόγειο, ενώ η Λιβύη απέκτησε πλέον τεράστια σημασία λόγω ενεργειακής κρίσης.

Αυτό μεταφράζεται σε κύμα πιέσεων στην ελληνική πλευρά, ώστε να αποδεχθεί πιθανόν, άνομες καταστάσεις στην ελληνική ΑΟΖ, καθώς ο κόσμος με αφορμή την Ουκρανία βαίνει σε λίαν επικίνδυνες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν πιθανή παγκόσμια σύρραξη.