Είναι αυτό το όπλο που θα μπορούσε να γύρει την πλάστιγγα του πολέμου; Τορπίλη Poseidon 2M39 - Ειδικοί προειδοποιούν



Η Ουκρανία θα μπορούσε να βυθιστεί σε λίγα λεπτά εάν η Ρωσία την χρησιμοποιήσει

Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε συναγερμό καθώς κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης προειδοποιεί ότι, μια πυρηνική επίθεση είναι «πιθανή συνέπεια» της «υποκίνησης» της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ.

Ο Ντμίτρι Πολυάνσκι, αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, εξέδωσε μια ανατριχιαστική προειδοποίηση την Τετάρτη: «Είμαστε πυρηνική δύναμη, γιατί όχι;».

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να εξαλείψει μια «υπαρξιακή απειλή».

Η Ρωσία διαθέτει σήμερα το μεγαλύτερο πυρηνικό απόθεμα στον κόσμο με περισσότερες από 6.000 πυρηνικές κεφαλές. Έθεσε επίσης τις πυρηνικές της δυνατότητες σε «ειδικό συναγερμό» στις 27 Φεβρουαρίου, λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα καταστροφικό όπλο «μηχανής της μοίρας» που έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει την Ουκρανία με ένα τεράστιο τσουνάμι.

«Η Ουκρανία θα μπορούσε να βυθιστεί σε λίγα λεπτά εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει το «Όπλο της Κρίσης», αναφέρουν.

Η Ρωσία πιστεύεται ότι, έχει ένα πυρηνικό υπερόπλο που μπορεί να καταστρέψει πόλεις μέσα σε λίγα λεπτά.

Σχεδιασμένο για να καταστρέφει τις ναυτικές βάσεις, το όπλο της «μηχανής της μοίρας» έχει τη δυνατότητα να πνίξει αμέσως την Ουκρανία κάτω από ένα τσουνάμι ύψους 330 ποδιών (100 μέτρων).

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι μια τέτοια καταστροφή θα μπορούσε να επιτευχθεί με την πυροδότηση μιας πυρηνικής κεφαλής υποβρύχια, κοντά στην ακτή.

Η τορπίλη Poseidon 2M39 είναι ένα αυτόνομο, πυρηνικό μη επανδρωμένο υποβρύχιο,  οπλισμένο με πυρηνική κεφαλή που θα μπορούσε να παρακάμψει το μεγαλύτερο μέρος μιας άμυνας και αποτελεί κατάλληλο όπλο για αυτήν την απειλή. 

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι, οι υποβρύχιες πυρηνικές τορπίλες θα μπορούσαν να προκαλέσουν τεράστια τσουνάμι.

Ο φυσικός Ρεξ Ρίτσαρντσον είπε στο Business Insider: «Ένα αποτελεσματικό πυρηνικό όπλο στην περιοχή των 20 μεγατόνων έως 50 μεγατόνων κοντά σε μια ακτή, θα μπορούσε σίγουρα να προσφέρει ενέργεια ίση με το τσουνάμι του 2011, και ίσως πολύ περισσότερο. Εκμεταλλευόμενοι το φαινόμενο ενίσχυσης του ανερχόμενου θαλάσσιου πυθμένα, είναι δυνατά τα κύματα τσουνάμι που φτάνουν σε ύψη 100 μέτρων (330 πόδια)».

 Η Δύση και ειδικά οι ΗΠΑ, εξέφρασαν ανησυχία για το ρωσικό σούπερ όπλο. Το Poseidon είναι ένα από τα έξι νέα στρατηγικά όπλα που ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν το 2018. Υποτίθεται ότι βρίσκεται σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης.

Το όπλο, που μοιάζει με ένα μικρό υποβρύχιο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πυρηνικό αποτρεπτικό μέσο, έναντι εχθρικών βάσεων και ναυτικών σταθμών. Η εκτόξευση και η λειτουργία του, είναι συνώνυμες με μια προηγμένη, εξελιγμένη τορπίλη με   πυρηνικό οπλισμό με απόδοση έκρηξης 2-100Μt.   Είναι επίσης ικανή να φέρει και συμβατικά ωφέλιμα φορτία.

Σε ένα άρθρο που γράφτηκε από τον HI Sutton για το  Forbes,  τον Νοέμβριο του 2019, ανέφερε την τορπίλη Ποσειδών ως «ένα από τα πιο ανατρεπτικά όπλα που αναπτύσσονται αυτήν τη στιγμή. Είναι επίσης λίγα πράγματα γνωστά γι αυτήν».

Όπως αναφέρθηκε επίσης από τους The EurAsian Times , το όπλο έχει σχεδιαστεί για να χτυπά τις παράκτιες πόλεις με κεφαλή 2 μεγατόνων, περίπου «133 φορές πιο ισχυρή από την βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα».

Δύο σκάφη, που εικάζεται ότι θα μεταφέρουν τον Ποσειδώνα, το υποβρύχιο Project 09852 Belcarod και το υποβρύχιο Project 09851 Khabarovsk, είναι νέα σκάφη που ξεκίνησε η επιχειρησιακή χρήση τους το 2019 και το 2020, αντίστοιχα. Ακόμα και τα υποβρύχια κατηγορίας Όσκαρ, θα μπορούσαν να μεταφέρουν τέσσερις τορπίλες Ποσειδώνα ταυτόχρονα, με συνολική απόδοση έως και 400 μεγατόνων.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, το Poseidon διαθέτει δυο επιλογές εκτόξευσης. Η πρώτη είναι με κίνηση και η άλλη είναι τοποθεσίας βυθού. Στην επιλογή βυθού,  «του σχεδιαστή Alexander Shalne» γνωστή ως Skif, ο Poseidon μπορεί να περιμένει στον πυθμένα της θάλασσας σε ένα ειδικό δοχείο για όσο χρειάζεται.

Ενώ οι προδιαγραφές παραμένουν εμπιστευτικές, οι ειδικοί δήλωσαν ότι το Poseidon, φαίνεται να είναι ένα ρομποτικό μίνι υποβρύχιο σε σχήμα τορπίλης, το οποίο μπορεί να ταξιδεύει με ταχύτητες 185 km / h (100 kn). Οι πιο πρόσφατες πληροφορίες, δείχνουν τελική ταχύτητα 100 km / h (54 kn), με εύρος 10.000 km (5.400 nmi, 6.200 mi) και μέγιστο βάθος 1.000 m (3.300 ft).

Το τυπικό βάθος του drone, μπορεί να είναι περίπου 50-100 μέτρα για αυξημένες λειτουργίες  stealth χαμηλής ταχύτητας.  Προτιμάται χαμηλό βάθος στη λειτουργία stealth, επειδή τα ηχητικά κύματα μετακινούνται στον πυθμένα του ωκεανού και μειώνουν την ακτίνα ανίχνευσης Τα υποβρύχια χρησιμοποιούν την ίδια στρατηγική σε αθόρυβη λειτουργία.