Τουρκία-Κίνα: ”Ενισχύουν με όπλα το Πακιστάν” – Στοιχεία που πρέπει να αξιολογηθούν από την ΕλλάδαΣε ένα σημαντικό άρθρο προχώρησε Ινδικό ΜΜΕ, τα οποίο ”καρφώνει” Τουρκία και Κίνα, διότι είναι οι δύο χώρες που εξοπλίζουν το Πακιστάν.

Πρόκειται για πληροφορίες που πρέπει να αξιολογηθούν και από την Ελλάδα, διότι η συμμαχία Τουρκίας, Κίνας, Πακιστάν, αποτελεί έναν κίνδυνο για την ελληνική εθνική ασφάλεια.

Τουρκία και Πακιστάν διεξάγουν συνεχώς ασκήσεις σε Αιγαίο & Α. Μεσόγειο. Η Τουρκία έχει μια παραδοσιακή καλή σχέση με το Πακιστάν. Ουσιαστικά, η Τουρκία βλέπει το Πακιστάν ως έναν στρατηγικό σύμμαχο αλλά και έναν δυνητικό συνεργάτη στην παραγωγή εξελιγμένων οπλικών συστημάτων. Την ίδια στιγμή το Πακιστάν έχει επίσης μια καλή σχέση με την Κίνα. Ειδικά, ως προς την αμυντική συνεργασία της Τουρκίας με το Πακιστάν, έχουν υπάρξει ξανά το τελευταίο διάστημα συνομιλίες ανάμεσα σε αξιωματούχους.

Οι σχέσεις με αφορμή την μεταφορά πυρηνικής τεχνολογίας μεταξύ Άγκυρας και Ισλαμαμπάντ, μας πηγαίνουν πίσω στον Πακιστανό επιστήμονα Abdul Qadeer Khan, «πατέρα» του σημερινού προγράμματος πυρηνικών όπλων του Πακιστάν, ο οποίος βρέθηκε να έχει πουλήσει πολλούς φυγοκεντριτές στο Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, τη Λιβύη και ενδεχομένως σε άλλους μεταξύ 1987 και 2002.

Βασικά, το Πακιστάν είναι ο στρατηγικός εταίρος που βοηθά την Τουρκία να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Η Τουρκία υποστηρίζει το Πακιστάν για την αυτοδιάθεση του Κασμίρ, ενώ ο Ερντογάν το έθεσε ως κύριο θέμα στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ακολουθεί το άρθρο

”Την Παρασκευή, η Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν παρουσίασε έναν νέο τύπο μαχητικού κινεζικής κατασκευής, το J-10C. Το J-10C φέρνει νέες δυνατότητες στην Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν, όπως υψηλή ευελιξία, προηγμένες δυνατότητες ανίχνευσης υπέρυθρων και πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς.

Για να σηματοδοτήσει την εισαγωγή της, η Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν κυκλοφόρησε ένα τραγούδι που εξιστορεί την εξέλιξη της δύναμης κατά τη διάρκεια των δεκαετιών. Το τραγούδι, Hum Arze Pak Key Hawai Fauj K Uqaab, κοινοποιήθηκε στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης της Πολεμικής Αεροπορίας του Πακιστάν την Παρασκευή. Το βίντεο δείχνει το J-10C, μαχητικά όπως το JF-17 σε παραγωγή (επίσης σχεδιασμένο στην Κίνα) και το παλαιότερο αμερικανικής κατασκευής F-16 και άλλο εξοπλισμό που λειτουργεί από την Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν.

Είναι ενδιαφέρον ότι το βίντεο δίνει επίσης μια γεύση από τα σχέδια της Πολεμικής Αεροπορίας του Πακιστάν να αποκτήσει νέα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την Τουρκία και την Κίνα. Ο αμερικανικός ιστότοπος άμυνας The Drive σημείωσε ότι η Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν φαίνεται να έχει χρησιμοποιήσει πλάνα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, υποδηλώνοντας ότι δεν είναι ακόμη σε υπηρεσία.

Ένα από τα drones που εμφανίζονται είναι το TB2 Bayraktar, κατασκευασμένο από την τουρκική εταιρεία Baykar. Το TB2 Bayraktar ήταν στην επικαιρότητα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες: η Ουκρανία χρησιμοποίησε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 για να επιτεθεί σε ρωσικά οχήματα και συστήματα αεράμυνας. Η Baykar ισχυρίζεται ότι 16 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας και της Πολωνίας, έχουν παραγγείλει το TB2.

Το TB2 έχει δει δράση σε πολλαπλές συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων των εμφυλίων πολέμων στη Λιβύη και τη Συρία και του πολέμου Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας του 2020.

Το Πακιστάν θεωρείται πιθανός αγοραστής του TB2 εδώ και χρόνια. Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, το βρετανικό κατάστημα Shephard Media ισχυρίστηκε ότι το Πακιστάν είχε παραλάβει μια αρχική παρτίδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών TB2 στα «μέσα του 2021» και ο τύπος αναμενόταν να αποκαλυφθεί επίσημα τον Μάρτιο.

Ένα άλλο τουρκικό drone που εμφανίζεται στο βίντεο της Πολεμικής Αεροπορίας του Πακιστάν ήταν το Baykar Akinci, που θεωρείται το πιο προηγμένο drone της Τουρκίας μέχρι σήμερα. Ενώ το TB2 έχει μέγιστο βάρος απογείωσης μόλις 650 κιλά, το δικινητήριο Akinci μπορεί να απογειωθεί με βάρος άνω των 5 τόνων. Αυτό του επιτρέπει να παραμένει στον αέρα πολύ περισσότερο από το TB2 και να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο περίπου 1.300 κιλών που αποτελείται από αισθητήρες και όπλα. Το Akinci είναι ικανό να μεταφέρει μεγαλύτερα όπλα από το TB2, το οποίο βασίζεται σε ελαφρούς αντιαρματικούς πυραύλους και κατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας. Το Akinci παραδόθηκε για πρώτη φορά στον τουρκικό στρατό τον Αύγουστο του 2021. Το βάρος απογείωσης, το ωφέλιμο φορτίο και η αντοχή του Akinci είναι συγκρίσιμα με το αμερικανικής κατασκευής MQ-9A Reaper, το οποίο η Ινδία ήθελε να αγοράσει.

Το τρίτο drone που έδειξε η Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν ήταν το κινεζικής κατασκευής Wing Loong II. Το 2018, αναφορές ανέφεραν ότι το Πακιστάν είχε υπογράψει συμφωνία με την Κίνα για την αγορά 48 μη επανδρωμένων αεροσκαφών Wing Loong II, με τη συμφωνία να περιλαμβάνει κοινή παραγωγή. Το Wing Loong II πιστεύεται ότι έχει βάρος απογείωσης πάνω από 4.000 κιλά. Το 2021, δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένα Wing Loong II εντοπίστηκε στην αεροπορική βάση Mianwali στο Πακιστάν. Όπως το Akinci και το TB2, το Wing Loong II μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ρόλους αναγνώρισης ή σε αποστολές επίθεσης χρησιμοποιώντας πυραύλους και βόμβες.

Η Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν έδειξε επίσης μια εικόνα που δημιουργήθηκε από υπολογιστή ενός μαχητικού stealth με δύο κινητήρες. Η χρήση σχεδίασης διπλού κινητήρα είναι αξιοσημείωτη καθώς το Πακιστάν, για δεκαετίες, βασιζόταν σε ελαφρύτερα, μονοκινητήρια μαχητικά όπως τα γαλλικά Mirage-III/V, κινέζικα J-7 και αργότερα F-16, JF-17 και J-10C. Το σχέδιο που εμφανίζεται στο βίντεο της Πολεμικής Αεροπορίας του Πακιστάν είχε καναντέρ, που είναι μικρές επιφάνειες ελέγχου μπροστά από τα φτερά. Είναι ενδιαφέρον ότι το κινεζικό μαχητικό stealth J-20 χρησιμοποιεί καναντέρ.

Το Πακιστάν είχε μια πρωτοβουλία να αναπτύξει τεχνολογία για ένα μαχητικό stealth που ονομάζεται Project Azm, αν και δεν είναι σαφές πόση πρόοδος έχει σημειώσει. Η Τουρκία έχει επίσης δηλώσει ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί με το Πακιστάν για την κατασκευή ενός μαχητικού stealth. Η Τουρκία έχει το δικό της σχέδιο μαχητικού stealth, το οποίο αναμένεται να πετάξει για πρώτη φορά το 2025-26.”