«Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια»



Κατατέθηκε, στις 4 Μαρτίου 2022, η ακόλουθη Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής -ΠΑΣΟΚ, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, με τίτλο «Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια», προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο.

Η απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ήδη βαριές επιπτώσεις στον Oυκρανικό, αλλά και στον Ρωσικό λαό, καθώς και σ’ όλους τους λαούς της Ευρώπης που θα ενταθούν, αφού ανατρέπονται οικονομικά και κοινωνικά κεκτημένα της Ειρήνης.

Ταυτόχρονα αναδεικνύεται, για άλλη μια φορά, η ανάγκη για Κοινή Άμυνα και Ασφάλεια, που δυστυχώς βρίσκεται στο περιθώριο των προτεραιοτήτων της Ε.Ε.

Η αντίδραση της Γερμανίας και άλλων χωρών με τις αποφάσεις για την ενίσχυση των αμυντικών τους προϋπολογισμών μπορεί να καταστεί απόλυτα θετική αν ενταχθεί σε μια Ευρωπαϊκή Στρατηγική επίτευξης της Κοινής Άμυνας και Ασφάλειας, που αποτελεί ανάγκη αλλά και ζητούμενο.

Η Ελλάδα που απειλείται από την Τουρκική επιθετικότητα και βιώνει εδώ και καιρό την ανεπάρκεια ενεργειών στήριξης της Ε.Ε., αλλά και την κρισιμότητα του ελλείμματος της Κοινής Άμυνας και Ασφάλειας, αναγκάζεται να αυξάνει τους αμυντικούς προϋπολογισμούς της εις βάρος του οικονομικού και κοινωνικού έργου και η Κυβέρνηση οφείλει έναντι του Ελληνικού λαού να πάρει πρωτοβουλία και να θέσει στα θεσμικά Ευρωπαϊκά όργανα το θέμα της Κοινής Άμυνας και Ασφάλειας.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Έχει μελετήσει και τεκμηριώσει η Κυβέρνηση την άμεση και την στρατηγική ωφέλεια για την Ελλάδα και την Ευρώπη από την επίτευξη Κοινής Άμυνας και Ασφάλειας;

Έχει συζητηθεί στα Κυβερνητικά όργανα (ΚΥΣΕΑ κλπ) η ανάγκη να θέσετε άμεσα το ζήτημα στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.; Προτίθεστε να το συζητήσετε με τις πολιτικές δυνάμεις;