Μακρόν προς Πούτιν: Έκανες ένα μεγάλο λάθος στην Ουκρανία – Ο πόλεμος θα σου κοστίσει ακριβά 



Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο Εμανουέλ Μακρόν στον Βλαντίμιρ Πούτιν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε στο Ρώσο ομόλογό του ότι διέπραξε ένα «μεγάλο λάθος» στην Ουκρανία, ότι αυταπατάται για την κυβέρνηση στο Κίεβο, και ότι ο πόλεμος θα του κοστίσει ακριβά στη Ρωσία μακροπρόθεσμα, δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος. 

Στην τηλεφωνική επικοινωνία, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη με πρωτοβουλία του Πούτιν, ο Ρώσος ηγέτης επανέλαβε «την αποφασιστικότητά του να επιτύχει την εξουδετέρωση και τον αφοπλισμό της Ουκρανίας, είτε διπλωματικά είτε με όπλα» δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters. 

«Δεν υπήρξε τίποτα σε αυτά που είπε ο πρόεδρος Πούτιν που θα μπορούσε να μας καθησυχάσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος προεδρικός σύμβουλος, προσθέτοντας ότι ο Πούτιν επανέλαβε το «αφήγημά» του ότι επιδιώκει την «αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας». 

«Κοροϊδεύεις τον εαυτό σου», είπε ο Μακρόν στον Πούτιν, ανέφερε ο αξιωματούχος του Ελιζέ. «Θα κοστίσει ακριβά στη χώρα σου (η εισβολή), η χώρα σου θα καταλήξει απομονωμένη, αποδυναμωμένη και υπό κυρώσεις για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

«Αυτή η συνομιλία ήταν δυστυχώς μια περίσταση να ακούσουμε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επεμβάσεις και θα προχωρήσει μέχρι το τέλος», σύμφωνα με την πηγή των Ηλυσίων. «(Η τηλεφωνική κλήση) επέτρεψε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιστρέψει στις διαφωνίες που έχουμε με τη Ρωσία, να ζητήσει τη διπλωματική εναλλακτική στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, να πει την αλήθεια στον πρόεδρο Πούτιν για τον τρόπο που βλέπουμε τον πόλεμο του στην Ουκρανία, αλλά και τις συνέπειες που θα έχει για τη Ρωσία μακροπρόθεσμα», συνέχισε η πηγή

«Οι στόχοι της επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία- η αποστρατιωτικοποίηση και το ουδέτερο καθεστώς-θα επιτευχθούν» είπε ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν στον Γάλλο ομόλογό του Μανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν μέσα στην ημέρα οι δύο ηγέτες.