Παγκόσμιο πόλεμο βλέπει ο Λευκός Οίκος αν γίνει μεταφορά αεροσκαφών από την Πολωνία στην Ουκρανία



Η μεταφορά πολωνικών μαχητικών MiG-29 στην Ουκρανία δεν θα επέφερε σημαντικές αλλαγές στις στρατιωτικές δυνατότητες της χώρας, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. 

Ταυτόχρονα, αυτό το βήμα θα μπορούσε να οδηγήσει στο ξέσπασμα ενός παγκόσμιου πολέμου. Το Πεντάγωνο πιστεύει ότι η καλύτερη επιλογή στο πλαίσιο της ρωσικής ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία θα ήταν να του παρασχεθούν όχι μαχητικά αεροσκάφη, αλλά συστήματα αεράμυνας.

«Η εκτίμησή μας υποδηλώνει ότι η προσθήκη αεροσκαφών στις υπάρχουσες δυνατότητες του ουκρανικού στρατού δεν θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην αποτελεσματικότητα της ουκρανικής αεροπορίας σε σύγκριση με τις ρωσικές δυνατότητες», είπε η κα Ψάκι σε ενημέρωση.

Ο Λευκός Οίκος κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα αφού έλαβε στοιχεία από Αμερικανούς εμπειρογνώμονες πληροφοριών και στρατιωτικούς που διατηρούν επαφές με την Ουκρανία και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ. 

Σύμφωνα με την Τζεν Ψάκι, η πιο αποτελεσματική επιλογή θα ήταν να συνεχιστεί η παροχή αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία και η παροχή εξοπλισμού σε αυτήν.

«Η αξιολόγησή μας εδώ βασίζεται στο πώς να αποτρέψουμε έναν παγκόσμιο πόλεμο», πρόσθεσε. «Δεν πιστεύω ότι έχουμε καθυστερήσει με οποιονδήποτε τρόπο στην παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, αλλά δεν θα κάνουμε κάτι που πιστεύουμε ότι δεν είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών ή των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ», εξήγησε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Είχε προηγηθεί αναφορά του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών  που δήλωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να μεταφέρει τα μαχητικά της MiG-29 στις Ηνωμένες Πολιτείες και να τα παραδώσει στην αεροπορική βάση Ramstein, προκειμένου να τα στείλει αργότερα στην Ουκρανία.

 Αργότερα, ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki είπε ότι η Πολωνία δεν μπορεί να προμηθεύσει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία από μόνη της, καθώς η απόφαση για την προμήθεια επιθετικών όπλων στην Ουκρανία θα πρέπει να ληφθεί στο επίπεδο ολόκληρου του ΝΑΤΟ.

Πριν από αυτό, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι η Βουλγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία θα προμήθευαν στην Ουκρανία 70 στρατιωτικά αεροσκάφη που θα μπορούσαν να βασίζονται σε πολωνικά αεροδρόμια.

 Η Βουλγαρία θα μεταφέρει 16 μαχητικά MiG-29 και 14 επιθετικά αεροσκάφη Su-25, η Πολωνία - 28 MiG-29, η Σλοβακία - 12 MiG-29.

kommersant.ru