Εκκαθαρίσεις από τον Πούτιν – Συνελήφθη από την FSB ο υποδιοικητής της ρωσικής εθνικής φρουράςΟι απώλειες που έχει καθημερινά η Ρωσία στο μέτωπο του πολέμου έχουν προκαλέσει την δυσαρέσκεια του Βλαντιμίρ Πούτιν. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο ερευνητής δημοσιογράφος Gristo Grozev, επικαλούμενος ανεξάρτητες πηγές πληροφόρησης, η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB (διάδοχος της KGB), συνέλαβε τον υποδιοικητή της Ρωσικής Εθνικής Φρουράς, Roman Gavrilov.

«Τρεις ανεξάρτητες πηγές αναφέρουν ότι ο στρατηγός Roman Gavrilov, ο αναπληρωτής αρχηγός της Ρωσικής Φρουράς (τμήμα του εσωτερικού στρατού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που υπέστη τεράστιες απώλειες στην Ουκρανία), συνελήφθη από την FSB. Ο Gavrilov εργαζόταν επίσης στο παρελθόν στην Προεδρική Φρουρά, δηλαδή στην προσωπική ασφάλεια του Πούτιν», τονίζει ο Grozev.

Προς ώρας δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι της σύλληψης Gavrilov ωστόσο σύμφωνα με ορισμένες πηγές ο Ρώσος αξιωματικός ότι συνελήφθη για «διαρροή στρατιωτικών πληροφοριών, με αποτέλεσμα την απώλεια ζωών». Την ίδια ώρα δύο άλλες πηγές σημειώνουν ότι ο Gavrilov έκανε «σπάταλη χρήση καυσίμων», με αποτέλεσμα πολλά ρωσικά άρματα μάχης να «μένουν στη μέση του δρόμου» από καύσιμα, όπως έχουν δείξει πολλά βίντεο των ουκρανικών δυνάμεων».

«Αν και είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς σε τι ακριβώς θα οδηγήσει η εκκαθάριση / αναδιάταξη στην κορυφή των δυνάμεων ασφαλείας, ένα πράγμα είναι σαφές: ο Πούτιν αναμφίβολα αναγνωρίζει την κρίση που περνάει αυτή η επιχείρηση. Είναι τόσο βαθειά που αλλάζει στρατηγούς κατά την διάρκεια πολέμου – μία καθόλου σωστή πρακτική», σχολιάζει ακόμη ο δημοσιογράφος.

Πάντως ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Gavrilov αποπέμφθηκε για άγνωστους λόγους από τον διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας της Εθνικής Φρουράς της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βίκτορ Ζολότοφ. Σημειώνεται πως ο Ρομάν Γκαβρίλοφ θεωρείται υπεύθυνος για το φιάσκο με τις πληροφορίες που μετέφερε στο Κρεμλίνο έχοντας… υπερεκτιμήσει την «ουκρανική στήριξη» στην εισβολή της Ρωσίας.

Ρώσοι κατάσκοποι σε κατ’ οίκον περιορισμό

Στο μεταξύ ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγορεί τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας για την αντίσταση των Ουκρανών έγινε γνωστό από κορυφαίο εμπειρογνώμονα των μυστικών υπηρεσιών ότι ο Σεργκέι Μπεσέντα, επικεφαλής του κλάδου πληροφοριών εξωτερικού της FSB, συνελήφθη μαζί με τον αναπληρωτή του, Ανατόλι Μπολιούχ και τέθηκαν σε κατ΄οίκον περιορισμό. Όπως αποκάλυψε ο Αντρέι Σολντάτοφ πηγές εντός του FSB επιβεβαίωσαν την κράτηση και των δύο ανδρών.

Οι συλλήψεις των αξιωματικών της FSB επιβεβαιώθηκαν από τον Βλαντιμίρ Οσέτσκιν, έναν Ρώσο ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος είναι εξόριστος. Ακόμη συμπλήρωσε ότι οι αξιωματικοί της FSB είχαν πραγματοποιήσει έρευνες σε πάνω από 20 σπίτια συναδέλφων τους στη Μόσχα οι οποίοι θεωρούνταν ύποπτοι για συνομιλίες με δημοσιογράφους.

Πάντως αξιωματούχος της Δύσης ανέφερε πως είχε ενημερωθεί για τις συλλήψεις χωρίς όμως να μπορεί να επιβεβαιώσε την ορθότητα των πληροφοριών. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο εάν οι πληροφορίες είναι αληθινές αυτό σημαίνει ότι ο Πούτιν είναι ανήσυχος με τον ρόλο που διαδραματίζει η FSB στην εισβολή και ως εκ τούτου μπορεί να σημειωθούν σημαντικές αλλαγές στο ανώτερο επίπεδο των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Την ίδια ώρα ο Αντρέι Σολδάτοφ, δημοσιογράφος και ερευνητής που ειδικεύεται στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας μιλώντας τις προηγούμενες μέρες στους Times υποστήριξε ότι οι τελικές εκθέσεις που εκπόνησε η FSB ενόψει της εισβολής στην Ουκρανία και η εκτίμησή της για το πόση αντίσταση αναμενόταν βασίστηκαν σε «τρομερά λάθος υπολογισμούς».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων από τις 9 Μαρτίου μέχρι σήμερα περίπου 12.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ενώ τρεις Ρώσοι στρατηγοί δολοφονήθηκαν μέσα σε μια εβδομάδα.