Ρωσία: Ποιοι είναι οι μισθοφόροι «Wagner» του Πούτιν



Ο στρατός Wagner αποτελείται από χιλιάδες μισθοφόρους - Χρηματοδότης είναι ο έμπιστος του Πούτιν, Ρώσος ολιγάρχης Γεβγένι Πριγκοτσίν - Ο Μπορέλ έχει χαρακτηρίσει τον Wagner παραστρατιωτική ομάδα με την δράση της οποίας η Ρωσία προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει διάφορες χώρες

Ο κρυφός άσος στο μανίκι του Βλαντιμίρ Πούτιν λέγεται «Βάγκνερ» (Wagner). Πρόκειται για τον ιδιωτικό στρατό του Ρώσου προέδρου που αποτελείται από δέκα χιλιάδες επίλεκτους Ρώσους μισθοφόρους, οι οποίοι έχουν εμπλακεί σε πολεμικές συγκρούσεις. Επικεφαλής της οργάνωσης είναι ο Ντμίτρι Ούτκιν και χρηματοδότη τον έμπιστο του Πούτιν, Ρώσο ολιγάρχη Γεβγένι Πριγκοτσίν.

O Ρώσος επιχειρηματίας ξεκίνησε την καριέρα του ως χονδρέμπορος λουκάνικων τη δεκαετία του 1990 στην Αγία Πετρούπολη. Στα τέλη εκείνης της δεκαετίας άνοιξε ένα εστιατόριο όπου σύχναζε ο Πούτιν στην αρχή της προεδρικής του θητείας, πηγαίνοντας ακόμη και επίσημους καλεσμένους του, όπως τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

Μετά επεκτάθηκε στο catering, κερδίζοντας επικερδέστατες συμβάσεις για να τροφοδοτεί το Κρεμλίνο, σχολεία και τον στρατό, αποκομίζοντας τον τίτλο του «σεφ του Πούτιν» και διατηρώντας στενότατες σχέσεις μαζί του και με τον κρατικό μηχανισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ε.Ε. έχει ήδη βάλει στο στο μάτι τον Γεβγένι Πριγκοζίν. Από τον Οκτώβριο του 2020 έχει επιβάλει απαγόρευση εισόδου στην Ευρώπη και πάγωμα περιουσιακών του στοιχείων, ενώ κυρώσεις του έχουν επιβληθεί και από την Ουάσιγκτον γιατί χρηματοδότησε εκστρατεία διάδοσης fake news (ψευδών ειδήσεων) μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, παρεμβαίνοντας στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Για τον ύπατο εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, πρόκειται για μία παραστρατιωτική ομάδα με την δράση της οποίας η Ρωσία προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει διάφορες χώρες.

«Ο Όμιλος Wagner έχει στρατολογήσει, εκπαιδεύσει και στείλει ιδιωτικές στρατιωτικές μονάδες σε ζώνες συρράξεων σε όλο τον κόσμο για να τροφοδοτήσουν τη βία, να λεηλατήσουν φυσικούς πόρους και να εκφοβίσουν τον πληθυσμό κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Πρόκειται για ένα δίκτυο ατόμων και επιχειρήσεων που φέρεται να έχει στενές σχέσεις με τον ρωσικό κρατικό μηχανισμό, αναλαμβάνει στρατιωτικές επιχειρήσεις σε κρίσιμες ζώνες και σύμφωνα με το BBC, απαριθμεί περίπου δέκα χιλιάδες μισθοφόρους.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, υπήρξαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι, η ομάδα Wagner απέσυρε δεκάδες μισθοφόρους από την Αφρική για να τους στείλει στην Ανατολική Ευρώπη, όπου οι ρωσικές δυνάμεις απειλούν την Ουκρανία.