ΝΑΤΟ και ΕΕ στέλνουν στρατό, αεροπλάνα και πλοία στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει τη ΡωσίαΠόλεμος στην Ουκρανία: Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με μήνυμά του ενημέρωσε για τη συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο Ζελένσκι, εκφράζοντας έμπρακτη συμπαράσταση με αποστολή πολεμικού υλικού.

Τη στιγμή που στη Λευκορωσία ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις Ουκρανίας και Ρωσίας, με χαμηλές προσδοκίες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αποκάλυψε ότι είχε επικοινωνία με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρει στο μήνυμά του πως επαίνεσε τον Ουκρανό πρόεδρο για τη γενναιότητα του λαού και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως οι χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ θα στηρίξουν έμπρακτα το Κίεβο με την αποστολή πολεμικού υλικού, ανθρωπιστικής και οικονομικής βοήθειας.

«Μόλις μίλησα με τον Πρόεδρο Ζελένσκι και τον επαίνεσα για τη γενναιότητα του λαού και των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενισχύουν την υποστήριξη με πυραύλους αεράμυνας, αντιαρματικά όπλα, καθώς και ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια», αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Επί ποδός και η Ευρώπη για την Ουκρανία
Τηλεδιάσκεψη κορυφής υπό την ονομασία «Quint élargi» στην οποία θα λάβουν μέρος οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας, καθώς και οι ιθύνοντες των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18:30 ώρα Ελλάδας.

Γαλλικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι στόχος αυτής της τηλεδιάσκεψης είναι η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ συμμάχων και Ευρωπαίων εταίρων στο ουκρανικό. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ενδέχεται ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που βρίσκονται σήμερα στο Παρίσι να λάβουν μέρος στην τηλεδιάσκεψη από το μέγαρο των Ηλυσίων στο οποίο έχουν προσκληθεί από τον πρόεδρο Μακρόν.