"Πολύ κακό για το τίποτα" τα Bayraktar: Δεν θα δώσουν στην Ουκρανία το πλεονέκτημα που χρειάζεται



Η Ρωσία δεν έχει μπορέσει να κυριαρχήσει στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά το ουκρανικό (τουρκικής κατασκευής) Bayraktar TB2 δεν μπορεί να παράσχει στενή αεροπορική υποστήριξη στο Κίεβο, καθώς είναι πολύ ευάλωτο στην αεράμυνα της Ρωσίας, ανέφεραν στην ανάλυσή τους οι Κίρστεν Φοντενρόουζ, ανώτερη συνεργάτιδα στο Atlantic Council και ο Άντι Ντρέμπι, συνιδρυτής της Red Six Solutions. Σύμφωνα με δημοσιογράφους, τα τουρκικά drone δεν θα δώσουν στην Ουκρανία το απαραίτητο πλεονέκτημα. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι.

Ο χρόνος είναι βασικός παράγοντας. Στην Τουρκία, ο κύκλος παραγωγής του Bayraktar TB2 είναι αργός, πράγμα που σημαίνει ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να παράσχει έγκαιρα την απαιτούμενη ποσότητα στην Ουκρανία. Επίσης, ακόμα κι αν οι Ουκρανοί επιχειρούν επιτυχημένα με τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, θα χρειαστεί χρόνος για να "εμπλακούν στα γεγονότα επί του εδάφους".

Με την έναρξη της άνοιξης, η ουκρανική λάσπη σταδιακά εξαφανίζεται και το έδαφος γίνεται σκληρό. Αυτό θα επιτρέψει στους Ρώσους να κινηθούν πιο γρήγορα. Το Bayraktar TB2 έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς στη Λιβύη για να εκτελεί χτυπήματα ακριβείας, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός – απέτυχαν να παρέχουν στενή αεροπορική υποστήριξη για την επίγεια κυκλοφορία, καθώς το αεροσκάφος είναι ακόμα ευάλωτο στην αεράμυνα.

Ναι, στη Συρία και τη Λιβύη, τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν καταστρέψει σοβαρά το κινητό σύστημα αεράμυνας Pantsir-S1, αλλά η Ρωσία δεν χρησιμοποιεί αυτό το σύστημα στην Ουκρανία. Η αδυναμία του Bayraktar TB2 να παράσχει την απαραίτητη αεροπορική υποστήριξη είναι εμφανής στο εξής γεγονός: 39 κατεδαφισμένα και χαμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 αναφέρθηκαν στη Λιβύη, οκτώ στη Συρία και τρία στη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και αυτά που καταρρίφθηκαν από Ρώσους στην Ουκρανία εξακολουθούν να καταμετρώνται.

"Πολύ κακό για το τίποτα" τα Bayraktar: Δεν θα δώσουν στην Ουκρανία το πλεονέκτημα που χρειάζεται



Τα χαρακτηριστικά του Bayraktar TB2 της Baykar

Ένα άλλο πρόβλημα του Bayraktar TB2 είναι η διαχείριση. Το εύρος λειτουργίας αυτών των drones είναι περιορισμένο. Σε αντίθεση με τα αμερικανικά drones, τα τουρκικά drones ελέγχονται από επίγειο σταθμό αντί για δορυφορικές επικοινωνίες, όπως στην περίπτωση των Αμερικανών. Τι σημαίνει αυτό; Το περιορισμένο βεληνεκές των τουρκικών drones τα καθιστά εύκολο στόχο για ρωσικούς πυραύλους κρουζ.

Η Φοντενρόουζ και ο Ντρέμπι λένε ότι το Bayraktar TB2 θα είναι αποτελεσματικό στην υπεράσπιση της πρώτης γραμμής, αλλά αναποτελεσματικό στο έδαφος που λεηλατεί η Ρωσία. Οι αναλύσεις δείχνουν ότι εάν κάποια στιγμή η Ουκρανία τεθεί σε θέση να ανακαταλάβει τα εδάφη που κατέλαβαν οι Ρώσοι, το Bayraktar TB2 θα είναι άχρηστο λόγω της επιχειρησιακής του εμβέλειας. "Η Ουκρανία θα χρειαστεί drones με μεγαλύτερη εμβέλεια επίθεσης με δορυφορικές επικοινωνίες", λένε οι Φοντενρόουζ και Ντρέμπι.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, η Ρωσία δεν χρησιμοποιεί ακόμη ενεργά τα drone της. Ο Πούτιν προσπαθεί αυτή τη στιγμή να παγιώσει τα κέρδη του στην ανατολική Ουκρανία. Θα πάρει επίσης χρόνο, αλλά θα λειτουργήσει υπέρ της Ρωσίας, καθώς θα αρκεί να αξιολογήσει τις θέσεις της, να αναπτύξει επιπλέον drone και να εισαγάγει συστήματα αεράμυνας κατά των ουκρανικών Bayraktar, "όπως είδαμε, κατάφερε να αντιταχθεί στο Bayraktar στη Λιβύη", είπαν οι συγγραφείς της μελέτης.

"Είναι πιθανό η αποτελεσματικότητα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar να μειωθεί εάν τα ρωσικά στρατεύματα προχωρήσουν περαιτέρω στην Ουκρανία και καταλάβουν περισσότερο έδαφος, καθιστώντας τα UAV εξίσου ευάλωτα στη ρωσική αεράμυνα, όπως το Pantsir", λέει η ανάλυση.

Πολλοί ειδικοί λένε ότι είναι δυνατό να δούμε νέα μοντέλα drone και στις δύο πλευρές σε αυτόν τον πόλεμο. Παθητικό από αυτή την άποψη παραμένει το Ισραήλ, ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής drone στον κόσμο και ίσως ένα βήμα μπροστά από τους ομολόγους του στις ΗΠΑ όσον αφορά την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα. Αλλά το Ισραήλ δεν συμμετέχει σε αυτόν τον πόλεμο. Και φαίνεται ότι αυτός θα συνεχιστεί και τότε, μαζί με τα νέα μοντέλα UAV που θα εμφανιστούν, ο βασικός παράγοντας θα είναι ένας: η Ουκρανία ή η Ρωσία θα έχουν χρόνο να τα θέσουν σε πολεμική ετοιμότητα και χρήση πιο γρήγορα;

Η Baykar Defense η εταιρεία που ανήκει στον Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, γαμπρό του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όντας μια εταιρεία που όχι μόνο έχει θησαυρίσει μετά την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 και την είσοδο της Τουρκίας στους πολέμους της Συρίας, της Λιβύης και του Ναγκόρνο Καραμπάχ, συνεχίζει να κερδίζει πουλώντας drone στις εμπόλεμες Αιθιοπία και Ουκρανία.