Ποια νέα όπλα δοκίμασε για πρώτη φορά η Ρωσία στην Ουκρανία;



Βέβαια, η Μόσχα δεν θα μπορούσε να παραλείψει την χρήση δοκιμασμένων και αξιόπιστων οπλικών συστημάτων.

Στις ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, η Ρωσία ενέπλεξε κάθε τύπο των ένοπλων δυνάμεών της εκτός από την 'πυρηνική τριάδα'. Κατά την διάρκεια του πολέμου, η Μόσχα χρησιμοποίησε παλαιότερα αλλά αξιόπιστα όπλα και συγχρόνως δοκίμασε και νεότερους σχεδιασμούς. 

Άμεσο Πυρ

Η κύρια μονάδα των δυνάμεων στεριάς, τα άρματα μάχης, υποστηρίζουν τις αναπτύξεις πεζικού, καταστρέφουν καταφύγια, θέσεις πυρός και περνούν μέσα από οχυρώματα. Η Ρωσία χρησιμοποίησε σχεδόν κάθε διαθέσιμο μοντέλο τανκ: το έμπειρο Τ-72Β, το Τ-72Β3 και τα μοντέρνα Τ-80BVM και T-90M. 

Μέχρι στιγμής βέβαια δεν έχει χρησιμοποιηθεί το νεότερο Τ-14 Armata άρμα μάχης του ρωσικού στρατού. Φυσικά, τα άρματα μάχης που έχουν στείλει μέχρι τώρα είναι αρκετά ικανά να πολεμήσουν τα αντίστοιχα ουκρανικά. 

Στα οχήματα μάχης πεζικού, τα βασικά είναι τα BMP-1, BMP-2 και BMP-3 (αυτά είναι τα 5 ισχυρότερα οχήματα μάχης πεζικού). Τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς πεζικού BTR-82A, τα φορτηγά Typhoon-U και Typhoon-K και τα τροχοφόρα Tiger έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί και στην Συρία. Από την άλλη, τα αερομεταφερόμενα οχήματα μάχης BMD-4M έκαναν το ντεμπούτο τους στην πορεία τους προς το Κίεβο. 

Στο πυροβολικό τώρα, έχουμε δει διάφορα όπλα: από οβιδοβόλα 120 χιλιοστών μέχρι και αυτοκινούμενα όπλα 203 χιλιοστών όπως το 2S7M Malka. Το πυρ τους συντονίζουν αναγνωριστικά drone. Οι σημαντικότεροι στόχοι καταστρέφονται από κατευθυνόμενα βλήματα καθοδηγούμενα από ακτίνα laser. 

Οι πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων που εθεάθη στην χώρα είναι ο Tornado-G και ο Tornado-S, το φλογοβόλο TOS-1 Pinocchio και το TOS-1A Solntsepek. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήθηκε και το νεότερο όχημα τοποθέτησης ναρκών Agriculture. Για απομακρυσμένους στόχους, ο πυραύλους Iskander αναλαμβάνει καθήκον μαζί με το παράκτιο πυραυλικό σύστημα Bastion. 

Εναέρια Υπεροχή
Τις πρώτες μέρες της εισβολείς φάνηκε πως τα σύγχρονα Su-30SM και Su-35 υπερίσχυσαν έναντι των ξεπερασμένων ουκρανικών Su-27 και MiG-29 μαχητικών (αυτά είναι τα 11 ισχυρότερα μαχητικά). Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, η Μόσχα δεν έχασε ούτε έναν αεροσκάφος τέτοιων τύπων.

Τα υπερσύγχρονα επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 και Mi-28N επιχειρούν μαζί με μονάδες ξηράς. Οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι τους (Vikhr και Ataka) καταστρέφουν τεθωρακισμένα οχήματα σε απόσταση χιλιομέτρων. Ωστόσο, οι Ουκρανοί έχουν καταφέρει να καταρρίψουν κάποια ελικόπτερα με φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Τον Μάρτιο η Ρωσία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το αναχαιτιστικό μαχητικό MiG-31K με τους υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal εναντίων ουκρανικών στόχων.  

Παράλληλα, υλικό απαθανάτισε την αποστολή ενός Inohodets μη επανδρωμένο εναέριου οχήματος, το οποίο θα ξεκινήσει να παράγεται σύντομα. Από την άλλη και σύμφωνα με την Μόσχα, τα τουρκικά drone Bayraktar TB-2 των Ουκρανών δεν έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο πεδίο της μάχης.

Θαλάσσιο Μέτωπο
Το ρωσικό πολεμικό ναυτικό ήταν περισσότερο ενεργό τις πρώτες μέρες του πολέμου. Οι Ουκρανοί κατάφεραν με πυραύλους να προκαλέσουν σημαντική ζημία σε δύο μεγάλα ρωσικά αρματαγωγά στο λιμάνι της πόλης Μπέρντιανσκ. Το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων Saratov βυθίστηκε από τα χτυπήματα και καταγράφηκε ως η σημαντικότερη απώλεια του ρωσικού στόλου.