Σε εξέλιξη η μεγάλη επίθεση των Ρώσων στην Ανατ. Ουκρανία



Στη δεύτερη φάση του έχει εισέλθει ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να εξαπολύουν από τις πρώτες πρωινές ώρες επιθέσεις στα ανατολικά της χώρας.

Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι η κατάκτηση του Ντονμπάς είναι ο κύριος στόχος του πολέμου, μετά την απομάκρυνση των ρωσικών δυνάμεων από τις βόρειες περιοχές της Ουκρανίας.

«Τώρα μπορούμε να δηλώσουμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν ξεκινήσει τη μάχη για το Ντονμπάς, για την οποία προετοιμάζονται εδώ και πολύ καιρό… ένα σημαντικό μέρος ολόκληρου του ρωσικού στρατού είναι πλέον συγκεντρωμένο σε αυτήν την επίθεση», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι εκτιμήσεις
Επιβεβαιώνοντας τον Ζελένσκι, οι αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου αναφέρουν ότι οι Ρώσοι συγκεντρώνουν δυνάμεις στον άξονα του Ντονμπάς εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Ανάμεσά τους βρίσκονται τόσο των νεοανεπτυγμένες μονάδες όσο και κατεστραμμένες που αποσύρθηκαν από τη βορειοανατολική Ουκρανία.

Σε αυτό το στοιχείο κρύβεται εν μέρει ο λόγος για τον οποίο οι αναλυτές εκτιμούν ότι η επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία όχι μόνο δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, αλλά θα φέρει και υψηλό τίμημα για τα στρατεύματα της Μόσχας.

Η ρωσική επίθεση στα ανατολικά είναι απίθανο να είναι σημαντικά πιο επιτυχημένη από τις προηγούμενες ρωσικές επιθέσεις- σημειώνουν-, ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να είναι σε θέση να φθείρουν τους Ουκρανούς υπερασπιστές ή να επιτύχουν περιορισμένα κέρδη.

Γιατί θα «στοιχίσει»
Εξηγώντας πιο αναλυτικά τους λόγους που θεωρούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα δυσκολευτούν στην ανατολική Ουκρανία, οι αναλυτές επισημαίνουν:

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν έκαναν την επιχειρησιακή παύση που πιθανότατα ήταν απαραίτητη για την ανασύσταση και την κατάλληλη ενσωμάτωση των κατεστραμμένων μονάδων που αποσύρθηκαν από τη βορειοανατολική Ουκρανία, στις επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις που αποσύρθηκαν από το Κίεβο και επέστρεψαν για να πολεμήσουν στο Ντονμπάς, στην καλύτερη περίπτωση, έχουν «μπαλωθεί» με στρατιώτες από άλλες κατεστραμμένες μονάδες.

Ο ρωσικός στρατός έχει λίγες, αν όχι καθόλου, συνεκτικές μονάδες που δεν έχουν προηγουμένως επιχειρήσει στην Ουκρανία και μπορούν να επιστρατευθούν σε νέες επιχειρήσεις.

Οι συχνές αναφορές για καταστροφικά χαμηλό ηθικό στα ρωσικά στρατεύματα.

Οι προκλήσεις της υλικοτεχνικής υποστήριξης που συνεχίζουν, υποδεικνύοντας ότι η αποτελεσματική μαχητική ισχύς των ρωσικών μονάδων στην ανατολική Ουκρανία θεωρητικά είναι ένα κλάσμα της ισχύος τους σε αριθμούς τακτικών ομάδων τάγματος (BTG).

Οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν σίγουρα να βρεθούν σε θέση να καταστρέψουν τις ουκρανικές θέσεις στην ανατολική Ουκρανία μέσω της μεγάλης συγκέντρωσης ισχύος πυρός και του τεράστιου βάρους των αριθμών, αλλά πιθανότατα με υψηλό κόστος, καταλήγουν οι αναλυτές του Ινστιτούτου, υπογραμμίζοντας πως παρόλα αυτά είναι απίθανη μια ξαφνική και δραματική επιτυχία του ρωσικού στρατού.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι οι ουκρανικές τακτικές απώλειες δεν θα σήμαιναν το τέλος της εκστρατείας στην ανατολική Ουκρανία, πολύ περισσότερο τον πόλεμο στο σύνολό του.