Το ρωσικό ναυτικό «υποτίμησε εγκληματικά» το Κίεβο



Μετά τη βύθιση του ρωσικού καταδρομικού -ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου ‘Moskva’, φαίνεται ξεκάθαρο στους εμπειρογνώμονες του ναυτικού ότι το ρωσικό ναυτικό υποτίμησε εγκληματικά τις δυνατότητες των Ουκρανών υπερασπιστών. 

Ένα καταδρομικό επιχειρεί στην ανοιχτή θάλασσα και όχι σε παράκτια ύδατα - εκεί η Μόσχα το μετέτρεψε σε «εύκολο στόχο», σχολίασε ο υποστράτηγος Μπρούνο Χοφμπάουερ, επικεφαλής του βασικού σχεδιασμού στο υπουργείο Άμυνας. 

Πλοία όπως το Moskva προορίζονται κατά κύριο λόγο να δημιουργήσουν μια ασπίδα αεράμυνας σε αεροπλανοφόρα, αλλά θα ήταν ένας σημαντικός και εύκολος στόχος κοντά στην ακτή, εξήγησε ο εμπειρογνώμονας του ναυτικού στο "Upper Austrian News" το Σάββατο. 

Πύραυλοι από το σύστημα «Neptun», που, σύμφωνα με τα ουκρανικά στοιχεία, έπληξαν το πλοίο, επέτρεψαν πολύ σύντομο χρόνο αντίδρασης στο πλοίο. Με ορατότητα ίσως 30 χιλιομέτρων στον ορίζοντα και ταχύτητα πτήσης των πυραύλων από 800 έως 900 km/h, παρέμειναν περίπου 30 έως 40 δευτερόλεπτα.

Το Moskva είχε πράγματι ένα αυτόματο σύστημα «πλησιέστερης άμυνας», αλλά οι Ρώσοι είτε δεν το άναψαν, είτε απέτυχε.

«Μεγάλο πλήγμα στην αυτοεκτίμηση»

Σε κάθε περίπτωση, οι Ουκρανοί είχαν επιφέρει «μαζικό πλήγμα στην αυτοεκτίμηση των Ρώσων, αλλά και από στρατηγική άποψη», είπε ο Χοφμπάουερ.

 Η «ναυαρχίδα» του στόλου της Μαύρης Θάλασσας έχει εξαλειφθεί και ταυτόχρονα έχουν μειωθεί οι στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας. 

Ο Χοφμπάουερ πιστεύει ότι μια επιχείρηση αποβίβασης αμφίβιων στην περιοχή της πόλης του λιμανιού της Οδησσού αποκλείεται στο εγγύς μέλλον - εξάλλου, οι Ουκρανοί μπορεί να έχουν τοποθετήσει μια ζώνη ναρκοπεδίων κοντά στην ακτή.

Μετά την απώλεια του μοναδικού καταδρομικού Moskva, ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει ακόμα έξι υποβρύχια, πέντε φρεγάτες, 35 πλοία φρουράς και ακτοπροστασίας και δέκα αμφίβια μεταφορικά πλοία. 

Ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας περιλαμβάνει επίσης περίπου 25.000 πεζοναύτες. 

Επιπλέον, οι Ρώσοι έχουν ακόμη τον Βόρειο Στόλο (με δύο καταδρομικά), τον Στόλο του Ειρηνικού (με ένα καταδρομικό) και τον Στόλο της Βαλτικής.

Kronen Zeitung