«Σκοτώνονται» μεταξύ τους οι νεοναζί του Αζόφ – Απειλούν ο ένας τον άλλον για το ποιος θα διαφύγειΟι ρωσικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει επιχείρηση στο εργοστάσιο Azovstal, στο οποίο παραμένουν «ταμπουρωμένοι» οι τελευταίοι νεοναζί του Τάγματος Αζόφ, στους οποίους έχει δοθεί τελεσίγραφο ότι είτε θα παραδοθούν, είτε θα «εκκαθαριστούν». 

Σύμφωνα με τον Στρατηγό Mikhail Mizintsev, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι νεοναζί ου παρέμειναν στη Μαριούπολη προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πόλη κατά μήκος ανθρωπιστικών διαδρόμων και ένας αγώνας έχει ξεδιπλωθεί μεταξύ τους για τη σειρά εξόδου.

Σύμφωνα με τον στρατηγό, «οι μαχητές απειλούν ο ένας τον άλλον ότι θα πυροβολήσουν τη συνοδεία αν δεν είναι στις λίστες για εκκένωση στην πλησιέστερη ανθρωπιστική συνοδεία».

Οι αρχές του Κιέβου δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τις ενέργειες των εθνικιστών, καθώς και να διασφαλίσουν την ασφάλεια αμάχων και ξένων πολιτών κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, είπε ο Μιζίντσεφ. Ταυτόχρονα, το περασμένο Σάββατο, ο Καντίροφ είπε ότι οι Ουκρανοί εθνικιστές στη Μαριούπολη ήταν στριμωγμένοι και ότι είχαν «μόνο δύο επιλογές»: είτε θα καταθέσουν τα όπλα τους και θα λογοδοτήσουν στο μέγιστο βαθμό του νόμου για τις δραστηριότητές τους, είτε τα σώματά τους θα παραδίδονταν στη γη χωρίς καμία τιμή.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κάλεσε επίσης επανειλημμένα τους Ουκρανούς νεοναζί και ξένους μισθοφόρους να καταθέσουν τα όπλα και να φύγουν από τη Μαριούπολη για τις περιοχές που ελέγχονται από το Κίεβο. Ωστόσο, η προσφορά απορρίφθηκε στο Κίεβο. Συνολικά, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι νεοναζί στην Ουκρανία κρατούν ως ανθρώπινες ασπίδες περισσότερους από 4,5 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων πολιτών 18 χωρών.

Ωστόσο, τώρα ο στρατός της ΛΔΔ και της Ρωσίας έρχεται αντιμέτωπος με το ερώτημα: τι να κάνει με τους νεοναζί που έχουν χωθεί εντός του Azovstastal;

Οι Τσετσένοι έχουν ήδη ξεκινήσει επιχείρηση για τον «καθαρισμό» του εργοστασίου από το Τάγμα Αζόφ, παρόλα αυτά έχει δοθεί ένα χρονικό περιθώριο προς της ουκρανικές δυνάμεις για να παραδοθούν, ώστε να αποφευχθεί το μακελειό και κυρίως να μην υπάρξουν άμαχοι νεκροί, καθώς υπάρχει φοβία ότι οι νεοναζί τους κρατούν ως «ασπίδες».

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που εδώ και ημέρες δεν έχουν ισοπεδώσει από αέρος το συγκεκριμένο εργοστάσιο οι Ρώσοι.