Η Σερβία διαπραγματεύεται την αγορά γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale



Σε διαπραγματεύσεις με τη Σερβία για την αγορά 12 μαχητικών αεροσκαφών Rafale βρίσκεται η γαλλική εταιρεία Dassault Aviation, υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα «La Tribune».

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, η σερβική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη γαλλική εταιρεία για την αγορά έως και 12 νέων μαχητικών Rafale. 
 
Η συμφωνία αγοράς προβλέπει την προμήθεια σε δύο δόσεις από έξι αεροπλάνα τη φορά.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι λόγω της νίκης του Αλεξάνταρ Βούτσιτς στις εκλογές, η γαλλική εταιρεία δεν έχει καμία αμφιβολία ότι θα πραγματοποιήσει τη συμφωνία.

Η «Tribune» υπενθυμίζει ότι η σερβική στρατιωτική αεροπορία αποτελείται σήμερα από δώδεκα MIG 21 και MIG 29, καθώς και SOKO J22 Orao και για εκπαίδευση περίπου είκοσι SOKO G4 Super Galeb. 

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Σερβίας ανακοίνωσε αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο με στόχο τον εκσυγχρονισμό του στρατού και κυρίως την αντικατάσταση των μαχητικών αεροπλάνων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα ρωσικά μαχητικά MIG 30  ήταν στο ενδιαφέρον της, αλλά μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία και τη συμφωνία που σύναψε η Κροατία για την αγορά 12 μεταχειρισμένων Rafales, η κατάσταση στράφηκε υπέρ της Γαλλίας. 

Η επιλογή του ευρωπαϊκού αεροπλάνου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τη Σερβία για την ενίσχυση των δεσμών με το ΝΑΤΟ, υποστηρίζει η «Tribune», γράφει η σερβική «vesti online».