Ρωσία: Εκτόξευσε τον «Σατανά» -Έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο που «ξεπερνά κάθε αντιπυραυλική άμυνα»



Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την επιτυχή εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat στο κοσμοδρόμιο Πλεσέτσκ.

«Αυτό το πυραυλικό σύστημα θα εξασφαλίσει την ασφάλεια της Ρωσίας και θα δώσει τροφή για σκέψη σε όσους λυσσασμένους προσπαθούν να την απειλήσουν», είπε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν εμφανίστηκε στην τηλεόραση να ενημερώνεται από τον στρατό ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από το Πλεσέτσκ στα βορειοδυτικά της χώρας και έπληξε στόχους στη χερσόνησο Καμτσάτκα, στα ανατολικά.

Το υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε ότι πρόκειται για την πρώτη εκτόξευση στο κρατικό πρόγραμμα δοκιμών.

Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Ο πύραυλος Sarmat μπορεί να ξεπερνά κάθε αντιπυραυλικό σύστημα
Ο πύραυλος Sarmat έχει διευρύνει το εύρος του εξοπλισμού μάχης και έχει μοναδικά χαρακτηριστικά, που του επιτρέπουν να ξεπερνά κάθε σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, ανέφερε το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Οι εργασίες εκτόξευσης έχουν ολοκληρωθεί πλήρως. Τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά έχουν επιβεβαιωθεί σε όλα τα στάδια της πτήσης του. Οι εκπαιδευτικές κεφαλές έχουν φτάσει σε μια δεδομένη περιοχή στο πεδίο εκπαίδευσης Kura, στη χερσόνησο της Καμτσάτκα», σημείωσε το πρακτορείο RIA Novosti.

Οι πτητικές δοκιμές ενός πολλά υποσχόμενου δείγματος του πυραύλου, σύμφωνα με δελτίο Τύπου, «μας επέτρεψαν να αξιολογήσουμε την ορθότητα του σχηματικού σχεδιασμού και των τεχνικών λύσεων» που καθορίστηκαν κατά τη δημιουργία του.

Μετά τις δοκιμές, το «Sarmat» θα τεθεί σε υπηρεσία στις Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις.

Ο Sarmat είναι ένας νέος, βαρέος τύπου διηπειρωτικός πύραυλος, τον οποίο η Ρωσία προτίθεται να αναπτύξει και να φέρει 10 ή περισσότερες κεφαλές ο καθένας, σύμφωνα με την Υπηρεσία Έρευνας του αμερικανικού Κογκρέσου (U.S. Congressional Research Service).

Ο πύραυλος αυτός αναπτυσσόταν επί χρόνια και η δοκιμαστική εκτόξευσή του δεν αποτελεί έκπληξη για τη Δύση, αλλά γίνεται σε μια στιγμή ακραίων γεωπολιτικών εντάσεων, κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Βλ. Πούτιν: Δεν υπάρχει ανάλογο πυραυλικό σύστημα στον κόσμο και δεν θα υπάρξει για πολύ καιρό
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τον ρωσικό στρατό για την επιτυχή δοκιμή του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat.

«Αγαπητοί σύντροφοι, σας συγχαίρω για την επιτυχή εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat. Αυτό είναι ένα μεγάλο, σημαντικό γεγονός στην ανάπτυξη πολλά υποσχόμενων οπλικών συστημάτων για τον ρωσικό στρατό».

Αναφερόμενος στο πυραυλικό σύστημα, ο Πούτιν είπε: «Δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στον κόσμο και δεν θα υπάρχει για πολύ καιρό».

Ο πύραυλος έχει το παρατσούκλι... Σατανάς στο ΝΑΤΟ
Ο πύραυλος ονομάζεται RS-28 Sarmat στη Ρωσία, αλλά έχει το παρατσούκλι Satan στο NATO.

Ο πύραυλος των 200 τόνων έχει βεληνεκές 10.000 χιλιομέτρων, ενώ μπορεί να μεταφέρει έως και 15 πυρηνικές κεφαλές που απελευθερώνονται σε μεγάλο ύψος και πλήττουν πολλαπλούς στόχους με ταχύτητα Mach 20,7, ή σχεδόν 25.000 χιλιόμετρα την ώρα.

Με αυτήν την ταχύτητα, μπορεί θεωρητικά να πλήξει οποιοδήποτε σημείο της Γης σε λιγότερο από 30 λεπτά.

Ένας πύραυλος φέρεται να αρκεί για να καταστρέψει μια ολόκληρη χώρα σαν τη Γαλλία, ανέφερε το ρωσικό Sputnik.

Το «Sarmat» ήταν ένα από τα όπλα που ανέφερε ο Πούτιν σε μια ομιλία του 2018, στην οποία καυχιόταν για νέα όπλα, τα οποία, όπως είχε πει, θα καταστήσουν την άμυνα του ΝΑΤΟ «εντελώς άχρηστη». Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποβάθμισαν την απειλή εκείνη την εποχή.

Πεντάγωνο: Η Ρωσία μάς είχε ενημερώσει για τη δοκιμή του νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat
Η Ρωσία είχε ενημερώσει τις ΗΠΑ για τη δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Υποστήριξε ότι επρόκειτο για μια «δοκιμή ρουτίνας», που δεν συνιστά «απειλή» για την Ουάσιγκτον ή τους συμμάχους της.

Η Ρωσία «ενημέρωσε καταλλήλως» την Ουάσιγκτον για τη δοκιμή, όπως ορίζουν οι υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις συνθήκες για τα πυρηνικά και επομένως δεν ήταν «έκπληξη» για το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν νωρίτερα υποστήριξε ότι καμία άλλη χώρα δεν διαθέτει «κάτι ανάλογο» του πυραύλου αυτού, ενός όπλου νέας γενιάς, πολύ μεγάλου βεληνεκούς.

«Είναι πραγματικά ένα μοναδικό όπλο που θα ενισχύσει το στρατιωτικό δυναμικό των ενόπλων δυνάμεών μας, που θα εγγυηθεί την ασφάλεια της Ρωσίας απέναντι στις εξωτερικές απειλές και θα αναγκάσει εκείνους που προσπαθούν να απειλήσουν τη χώρα μας με επιθετική ρητορική να το σκεφτούν δύο φορές», είπε.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος πέμπτης γενιάς Sarmat είναι ικανός να ξεφύγει «από όλα τα σύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα».

Ικανοποιημένοι οι Ρώσοι με τον πύραυλο - Θα ενταχθεί στις δυνάμεις της χώρας
Σε ένα βίντεο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας Ίγκορ Κονασένκοφ δήλωσε ότι η εκτόξευση έγινε στις 15.12 (ώρα Μόσχας) από το πεδίο δοκιμών του Πλεσέτσκ, στην περιφέρεια του Αρχαγκέλσκ.

Ο πύραυλος πέτυχε έναν στόχο σε ένα άλλο πεδίο, αυτό της Κούρα, στη χερσόνησο της Καμτσάτκα, στη ρωσική Άπω Ανατολή, που απέχει 5.000 χιλιόμετρα.

«Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος των δοκιμών, ο Sarmat θα ενταχθεί στις στρατηγικές ρωσικές δυνάμεις», πρόσθεσε ο Κονασένκοφ.

Η «ονοματολογία» και οι αριθμοί του Sarmat
Ο Sarmat πήρε το όνομά του από έναν νομαδικό λαό, τους Σαρμάτες, που κατά την αρχαιότητα κατοικούσε στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, ανάμεσα στη σημερινή Ρωσία και την Ουκρανία.

Ο πύραυλος έχει βάρος πάνω από 200 τόνους και θεωρείται ισχυρότερος από τον προκάτοχό του, τον Voievoda, που έχει βεληνεκές 11.000 χιλιομέτρων.

Το 2019 ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι ο Sarmat «πρακτικά δεν έχει όρια όσον αφορά το βεληνεκές» και ότι «είναι ικανός να πλήξει στόχους διασχίζοντας τον βόρειο και τον νότιο Πόλο».