Ουκρανία: Μετατοπίζονται τα μέτωπα του πολέμου - Πυρά σε κομβόι στο Τσερνίχιβ, ένας νεκρός



Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν από πυρά που έπληξαν ένα κομβόι πέντε λεωφορείων, τα οποία μετέφεραν εθελοντές προς την πολιορκούμενη πόλη Τσερνίχιβ, στη βόρεια Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ένας Ουκρανός αξιωματούχος. Στο μεταξύ, η Μαριούπολη και ένας «διάδρομος» μεταξύ δύο ανατολικών πόλεων της Ουκρανίας, του Ιζιούμ και της Βολνοβάχα, γίνονται τα βασικά μέτωπα μάχης στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.

«Οι Ρώσοι μαχητές πυροβόλησαν εναντίον ενός κομβόι εθελοντών κοντά στο Τσερνίχιβ. Πέντε λεωφορεία που κατευθύνονταν προς την πόλη για να απομακρύνουν αμάχους βρέθηκαν στο στόχαστρο των πυρών», έγινε γνωστό από τη Λιουντμίλα Ντενίσοβα, επιφορτισμένη με το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο κοινοβούλιο. «Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, τέσσερις τραυματίστηκαν σοβαρά», διευκρίνισε η ίδια.

Η Ουκρανή αξιωματούχος κατηγόρησε τα ρωσικά στρατεύματα ότι «δεν αφήνουν την παραμικρή πιθανότητα να απομακρυνθούν άμαχοι από το υπό πολιορκία Τσερνίχιβ, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άμαχοι να έχουν απομείνει χωρίς τρόφιμα, χωρίς νερό, χωρίς θέρμανση».

Μετά τη Μαριούπολη στον νότο, το Τσερνίχιβ, με πληθυσμό 280.000 κατοίκων πριν από τον πόλεμο, είναι η πόλη που έχει πληγεί περισσότερο από βομβαρδισμούς, μετά την έναρξη του πολέμου που ξεκίνησε η Μόσχα στις 24 Φεβρουαρίου.

Αποχώρηση ρωσικών δυνάμεων

Η Ρωσία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι αποσύρεται από Τσερνόμπιλ. Τα ρωσικά στρατεύματα δεν αποσύρονται αλλά ανασυντάσσονται, εκτίμησε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ.

«(Η Ρωσία) αποσύρει δυνάμεις στην περιοχή του Κιέβου, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι το ίδιο συμβαίνει στην περιοχή του Τσερνίχιφ», δήλωσε ο σύμβουλος Βαντίμ Ντενισένκο. Η Ρωσία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα εστιάσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχιφ.

Αποχώρηση από το Τσερνόμπιλ

Νωρίτερα η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom ανακοίνωσε σήμερα ότι πολλές από τις ρωσικές δυνάμεις που είχαν καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ αποχώρησαν και κατευθύνθηκαν προς τα σύνορα με τη Λευκορωσία. Ελάχιστοι Ρώσοι στρατιώτες έχουν απομείνει στην περιοχή του εγκαταλειμμένου πλέον σταθμού.

«Οι κατακτητές, που κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ και άλλες εγκαταστάσεις στην αποκλεισμένη ζώνη, έφυγαν σε δύο φάλαγγες προς τα ουκρανικά σύνορα» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν επίσης και από τη γειτονική πόλη Σλάβουτιτς, όπου ζουν οι Ουκρανοί εργαζόμενοι στο Τσερνόμπιλ.

Ουκρανοί: Οι Ρώσοι χάνουν την επιθετικότητά τους

Οι ρωσικές δυνάμεις περιμετρικά του Κιέβου έχουν χάσει την επιθετική ικανότητά τους και αλλάζουν τακτικές για να ευνοήσουν επιθέσεις από μεγάλες αποστάσεις παρά τις απευθείας συγκρούσεις, δήλωσε σήμερα ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Μιλώντας σε μια τηλεδιάσκεψη σχετικά με την άμυνα στην ουκρανική πρωτεύουσα, ο Ολεξάντρ Γκρούζεβιτς είπε: «Ο εχθρός έχει σχεδόν εξαντλήσει τις επιθετικές δυνατότητές του, όμως οι δυνάμεις που παραμένουν περιμετρικά του Κιέβου δεν είναι μικρές».

«Σταθερή» η κατάσταση στο Χάρκοβο»

Ο ρωσικός στρατός «ανασυντάσσει» αυτή τη στιγμή «τις δυνάμεις του για να επιτεθεί» στην ανατολική και νότια Ουκρανία, εκτίμησε σήμερα ο επικεφαλής της 92ης ταξιαρχίας, που υπερασπίζεται το Χάρκοβο (βορειοανατολικά), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας όπου η κατάσταση είναι «σταθερή».

«Εκείνοι (οι Ρώσοι) πίστευαν ότι θα περνούσαν στην Ουκρανία όπως το έκαναν στην Κριμαία. Όμως, αυτό δεν προχώρησε, για αυτό ακριβώς ο εχθρός αποσύρθηκε και αυτή τη στιγμή ανασυντάσσεται», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο στρατηγός Πάβλο «Μαέστρο».

«Ανασυντάσσονται για να επιτεθούν και να συγκεντρώσουν το μέγιστο των δυνάμεων στη περιοχή ή προς την κατεύθυνση του Σλομποζανστσίνα», το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας που εκτείνεται από το Χάρκοβο έως το Λουχάνσκ και τη «Μαριούπολη», είπε ο στρατηγός.

«Δεν θα πρέπει ποτέ να υποτιμάμε τον εχθρό», οι «δυνάμεις» του οποίου «είναι τεράστιες», υπογράμμισε ο ανώτατος αξιωματικός, ηλικίας 47 ετών, ο οποίος τιμήθηκε στις 3 Μαρτίου από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως «ήρωας» για την υπεράσπιση του Χαρκόβου τις πρώτες ημέρες του πολέμου.

Έχοντας απωθηθεί στα περίχωρα, ο ρωσικός στρατός παραμένει στα βόρεια και βορειοανατολικά προάστια της πόλης, απ’ όπου το πυροβολικό του βομβαρδίζει καθημερινά κατοικημένες περιοχές.

«Στο Χάρκοβο η κατάσταση είναι σταθερή», είπε ο στρατηγός «Μαέστρο», ένα προσωνύμιο που απέκτησε στον πόλεμο του 2014-2015 στο Ντονμπάς (ανατολικά).

«Αμυνόμαστε προς κάθε κατεύθυνση και προσπαθούμε να αποκρούσουμε τον εχθρό».

Σχολιάζοντας την ανακατάληψη στις αρχές της εβδομάδας από τις ουκρανικές δυνάμεις του χωριού Μάλα Ρόγκαν κι ενός αυτοκινητοδρόμου περιμετρικά, όπου οι ρωσικές δυνάμεις υπέστησαν βαριές απώλειες, ο Ουκρανός στρατηγός είπε πως επρόκειτο για «μια κλασσική επιχείρηση, όπως αυτές που διεξάγουμε καθημερινά».

«Το ηθικό των στρατευμάτων μας είναι υψηλό. Βρισκόμαστε εδώ για τη χώρα μας, προστατεύουμε τις οικογένειές μας και οι νίκες μας μάς ανυψώνουν το ηθικό», διαβεβαίωσε.

«Προς τις ρωσικές δυνάμεις που μας επιτίθενται, αυτό είναι το μήνυμα που στέλνω: Πάρτε τους στρατιώτες σας, πάρτε τα παιδιά σας, πάρτε όλα τα οχήματά σας και επιστρέψτε στα σπίτια σας, όσο είστε ακόμη ζωντανοί», κατέληξε ο στρατηγός «Μαέστρο».

Στόλτενμπεργκ: Τα ρωσικά στρατεύματα δεν αποσύρονται αλλά ανασυντάσσονται

Οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία δεν αποσύρονται αλλά ανασυντάσσονται, δήλωσε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της Μόσχας για μείωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων γύρω από το Κίεβο, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε επίσης ότι η συμμαχία δεν έχει ακόμη πειστεί ότι η Ρωσία διαπραγματευόταν καλόπιστα στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, επειδή ο στρατιωτικός στόχος της Μόσχας από την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία δεν έχει αλλάξει.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι ρωσικές μονάδες δεν αποσύρονται αλλά επανατοποθετούνται. Η Ρωσία προσπαθεί να ανασυνταχθεί, να ανεφοδιαστεί και να ενισχύσει την επίθεσή της στην περιοχή του Ντονμπάς», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι τώρα επικεντρώνεται στην «απελευθέρωση» της περιοχής του Ντονμπάς - δύο νοτιοανατολικών επαρχιών που ελέγχονται εν μέρει από αυτονομιστές που υποστηρίζει η Ρωσία από το 2014. «Ταυτόχρονα, η Ρωσία ασκεί πίεση στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις. Επομένως, μπορούμε να περιμένουμε πρόσθετες επιθετικές ενέργειες, που θα φέρουν ακόμη περισσότερα δεινά», σύμφωνα με όσα είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ

«Δεν έχουμε καμία πραγματική αλλαγή στον πραγματικό στόχο… συνεχίζουν να επιδιώκουν ένα στρατιωτικό αποτέλεσμα», υποστήριξε ενώ συμπλήρωσε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να παρέχουν όπλα στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί.