Εάν η Ελλάδα καταρρίψει ένα τουρκικό Α/Φ ποια θα είναι η στάση του διεθνούς παράγοντα;



Του Λάμπρου Τζούμη, Αντιστράτηγου ε.α. *

Σήμερα συνεχίστηκαν οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών

Α/Φ πάνω από τα ελληνικά νησιά, Παναγιά, Οινούσες, Ζουράφα.

Μόνο για τον μήνα Απρίλιο ξεπεράσαμε τις τριανταένα υπερπτήσεις και ενδεικτικά να επισημάνουμε αναφορικά με την αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας ότι το 2012 όλο το χρόνο είχαμε τρεις.

Υπόψη στις συναντήσεις που προηγήθηκαν για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συζητούνται έχει συμφωνηθεί η τήρηση μορατόριουμ στις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές και εθνικές επετείους, που οι Τούρκοι ουδόλως το τηρούν, καθότι Μ. Εβδομάδα.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε προχθές ότι αναμένει τους Έλληνες στρατιωτικούς στην Άγκυρα για την τέταρτη συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και ότι το Αιγαίο πρέπει να καταστεί θάλασσα φιλίας προκειμένου ο πλούτος να μοιραστεί ακριβοδίκαια.

Κατόπιν των παραπάνω τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι :

– Ποια είναι η σκοπιμότητα της συνέχισης των συζητήσεων για τα ΜΟΕ και τις διερευνητικές επαφές ;

–  Εάν η Ελλάδα πράξει το αυτονόητο και καταρρίψει ένα τουρκικό Α/Φ που παραβιάζει την εθνική μας κυριαρχία ποια θα είναι η στάση του διεθνούς παράγοντα, που έχει συνηθίσει στην καθημερινή αυτή πρακτική των Τούρκων ;

Να επισημάνουμε ότι όταν η Τουρκία το Νοεβριο του 2015 κατέρριψε το ρωσικό Α/Φ που παραβίασε τον εναέριο χώρο της για δεκαεπτά δευτερόλεπτα, οι ΗΠΑ δήλωσαν την αμέριστή συμπαράστασή τους.