Πολεμική Αεροπορία: «Εφιάλτης» για τους Τούρκους οι Έλληνες πιλότοι – Γιατί αποφεύγουν τις εμπλοκές



Πώς αντιμετωπίζουν τα «γεράκια» της HAF την τουρκική προκλητικότητα - Το αφιέρωμα της Αμαλίας Κάτζου για τους Έλληνες Ικάρους, από την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα.

Συνθήκες αποσταθεροποίησης στο Αιγαίο επιχειρούν να δημιουργήσουν τα τελευταία 24ωρα οι Τούρκοι, με συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεις πάνω από νησιά του Αρχιπελάγους.

Οι Τούρκοι έσπασαν κάθε προηγούμενο σε προκλητικότητα, σε ένα σκηνικό που θυμίζει έντονα συνθήκες «θερμού» επεισοδίου. Είναι χαρακτηριστικό το γενονός ότι τέτοιος αριθμός παραβιάσεων και υπερπτήσεων έχει να σημειωθεί από το 1974, ενώ πτήσεις πάνω από τα Ίμια έχουν να πραγματοποιήσουν από την κρίση του 1996.

Οι Τούρκοι ωστόσο, παρά τα επικίνδυνα νταηλίκια αποφεύγουν να έρθουν αντιμέτωποι με τους μπαρουτοκαπνισμένους Έλληνες Ικάρους. Τι εννοούμε; Πως αρνούνται την επαφή και την εναέρια μάχη με τους πιλότους της Πολεμικής μας Αεροπορίας, μιας και μπαίνουν σαν τους κλέφτες, κάνουν τις παραβιάσεις και υπερπτήσεις μόνο και μόνο για να «γράψει» το κοντέρ και στη συνέχεια απομακρύνονται.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως χθες, Τετάρτη 27 Απριλίου, παρά το γεγονός ότι έγιναν 168 παραβιάσεις και 41 υπερπτήσεις, οι εμπλοκές με τα ελληνικά μαχητικά ήταν μόλις δύο, γεγονός που επιβεβαιώνει πως οι Τούρκοι βλέπουν τη γαλανόλευκη στα φτερά των ελληνικών F-16 και Mirage 2000-5 και αντί να μπουν σε μια «αντρική» αερομαχία, αποχωρούν άρον άρον προς το FIR Άγκυρας, με τους Έλληνες ωστόσο να έχουν προλάβει να τους βάλουν άμεσα στην «ώρα 6.00».

Είναι άλλωστε οι απόλυτοι κυρίαρχοι του Αρχιπελάγους, αυτοί που προκαλούν «εφιάλτες» στους Τούρκους χειριστές που επιχειρούν ανόητες παραβιάσεις του FIR Αθηνών, αυτοί που με καθαρό μυαλό και σιγουριά στα χέρια αποφεύγουν ακόμα και τις επικίνδυνες ενέργειες των Τούρκων.

Μέρα και νύχτα, με όλες τις καιρικές συνθήκες, με ψυχή και σώμα δυνατό, οι Έλληνες πιλότοι υπερασπίζονται τα δίκαια της πατρίδας μας. Πρώτοι σε διεθνείς συμμαχικές ασκήσεις, πρώτοι σε όλα τα σενάρια εναέριας μάχης, αναχαίτισης, υποστήριξης αλλά και κρούσης. Τα σχόλια θαυμασμού και αναγνώρισης που αποσπούν επιβεβαιώνουν το άριστο επίπεδο εκπαίδευσής τους, την εμπειρία, το ψυχικό τους σθένος και φυσικά την αγάπη για το λειτούργημα που επιτελούν.

Πάντα έτοιμοι, πάντα νικητές οι χειριστές της HAF. Με τόλμη, με ανδρεία, με αυτοθυσία και σπουδαίες ικανότητες, γραφούν καθημερινά με χρυσά γράμματα τις σελίδες της ιστορίας της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Δείτε το αφιέρωμα της Αμαλίας Κάτζου στον τηλεοπτικό σταθμό «Εpsilon TV» για τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας, από 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα Βοιωτίας: