Πάνε για μεγάλο deal οι Τούρκοι στις ΗΠΑ! Επίσκεψη Τσαβούσογλου με θέμα και το Αιγαίο



Στις 18 Μαΐου ο Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ θα κάνει οθωμανικό παζάρι με κύριο πιάτο την Ρωσία αλλά και το Αιγαίο.

Κι ενώ αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο μετά το Πάσχα, ένα άλλο ταξίδι βαρύνουσας σημασίας θα υλοποιήσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ την 18η Μαΐου, κατά το οποίο θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογο του Α.Μπλίνκεν, για να συζητήσουν μια ιδιαίτερη “ φορτωμένη” ατζέντα που ξεκινά με Ρωσία, και φτάνει σε αεροσκάφη F-16V, F-35, μέχρι το Αιγαίο Πέλαγος.

Χθες θυμίζουμε το δεξί χέρι του Ερντογάν, Ιμ.Καλίν είδε μέλη του Κογκρέσου. 

Υπενθυμίζουμε ότι το 4ο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Cobalt Explorer, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το Πενταπόσταγμα όχι μόνο θα φτάσει στην Τουρκία νωρίτερα αλλά προορισμός του είναι λιμάνι της Ανατολικής Μεσογείου.

Επιπλέον αυτής της εξέλιξης, σύμφωνα με την ισχύουσα ταχύτητα πλεύσης του και τον προγραμματισμό που υπάρχει αναμένεται να φτάσει στην Αττάλεια στις 19 Μαϊου!

Άρα το ταξίδι του Τούρκου ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ, θα έχει τον χαρακτήρα της έκδοσης άδειας από την Ουάσιγκτον, για τυχόν τουρκικές δράσεις σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, όπως όλα δείχνουν.

Συνέντευξη του εκπροσώπου του Αμερικανικού ΥΠΕΞ        

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ταξιδεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 18 Μαΐου. Ποια θα είναι τα κύρια θέματα στις συζητήσεις;

Μπορεί η Τουρκία να είναι ξανά μέρος του προγράμματος F-35;

MR PRICE: "Λοιπόν, η Τουρκία, φυσικά, είναι ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Είχαμε πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες να διαβουλευτούμε με τους Τούρκους Συμμάχους μας, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου.

Ο ΥΠΕΞ κ. Blinken, συζητά τακτικά μια σειρά θεμάτων μαζί του ( Τσαβούσογλου), συμπεριλαμβανομένου, φυσικά, του σημαντικού ρόλου της Τουρκίας...στο να λογοδοτήσει η Ρωσία για την επίθεση της εναντίον του λαού, της κυβέρνησης, και του κράτους της Ουκρανίας.
 
Φαντάζομαι ότι αυτή η επερχόμενη ευκαιρία θα είναι ένα σημαντικό στοιχείο ως μέρος αυτής της συνάντησης.
Αλλά μαζί ως Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και σημαντικοί διμερείς εταίροι, έχουμε μια σειρά κοινών συμφερόντων με τους Τούρκους εταίρους μας.

Επομένως, αν και αυτή η συνάντηση είναι ακόμα μακριά,  φαντάζομαι ότι θα υπάρχει μια πολύ γεμάτη ατζέντα.
Όσον αφορά το πρόγραμμα F-35, έχουμε καταστήσει πολύ σαφείς τις ανησυχίες μας σχετικά με την κατοχή του συστήματος S-400 από την Τουρκία. Δεν πιστεύουμε ότι το σύστημα S-400 είναι συνεπές με το πρόγραμμα F-35”, τόνισε ο ίδιος.

Σε πρόσφατη ερώτηση του δημοσιογράφου Μ.Ιγνατίου στο αμερικανικό ΥΠΕΞ για την Τουρκία, ο ίδιος εκπρόσωπος τύπου είχε απαντήσει ότι : «Όσον αφορά την Τουρκία, είναι ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία έχει συμβάλει σημαντικά στις προσπάθειες στήριξης του ουκρανικού λαού και της ευθύνης της Ρωσίας.

«Η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ έχει προβεί σε ανάλογες δηλώσεις για το θέμα. Το ΝΑΤΟ είναι πολύ κοντά στην Ουκρανία με διάφορες μορφές στήριξης. Οι Τούρκοι έπαιξαν επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια να φέρουν τους Ρώσους και τους Ουκρανούς μαζί για μια λύση σε διπλωματική βάση.

Αλλά δυστυχώς, ούτε η Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία, Ισραήλ ή άλλες χώρες σε αυτό είχαν επιτυχία. Αυτό το αποτέλεσμα δεν οφείλεται στην έλλειψη προσπαθειών των χωρών, αλλά στο ότι η Ρωσία δεν φαίνεται σοβαρή στη διπλωματία για τον τερματισμό αυτής της σύγκρουσης», σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα.

Το σίγουρο είναι ότι οι Τούρκοι θα παζαρέψουν με τους Αμερικανούς, την όποια αλλαγή στάσης στο ουκρανικό ζήτημα, και τα ανταλλάγματα που θα λάβουν θα συμπεριλαμβάνουν και εξορύξεις στο Αιγαίο, μαζί με πολλά άλλα.

Ελπίζουμε η ελληνική ομογένεια να κάνει και πάλι το θαύμα της, αφού η επίσκεψη της ΥΦΕΞ των ΗΠΑ σε Ελλάδα, ΗΠΑ, και Κύπρο, σκόρπισε ανησυχίες για τις προθέσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν στην περιοχή.