Αραβικό ΜΜΕ: ”Οι ΗΠΑ δίνουν στη Τουρκία-Μαχητικά F-16 & επίθεση στη Συρία με αντάλλαγμα συνεργασία στην Ουκρανία”!



Πηγές κοντά στις φιλοαμερικανικές, αυτονομιστικές πολιτοφυλακές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) αποκάλυψαν ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα δώσει «πράσινο φως» στο καθεστώς του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καταλάβει «συγκεκριμένες» περιοχές που ελέγχονται από πολιτοφυλακές στη βορειοανατολική Συρία. Η παραχώρηση θα γίνει ως μέρος του πρόσφατα συμφωνηθέντος «στρατηγικού μηχανισμού» μεταξύ της Ουάσιγκτον και του τουρκικού καθεστώτος.

Σε δηλώσεις τους στο al-Watan, οι πηγές δεν απέκλεισαν ότι η στρατιωτική επιχείρηση του τουρκικού στρατού κατοχής θα μπορούσε να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή. Αυτή η κίνηση θα εκμεταλλευόταν την «ενασχόληση» της Ρωσίας με την ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία. Σε αντάλλαγμα, η Άγκυρα θα έκανε «παραχωρήσεις» που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο ίδιο θέμα.

Οι πηγές προέβλεψαν ότι η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση θα είναι αρχικά «περιορισμένη» και ότι θα επικεντρωθεί στην περιοχή Αΐν Ίσσα στη βόρεια ύπαιθρο της Ράκα. Αυτή η εστίαση αντανακλά τη στρατηγική σημασία της περιοχής στη σύνδεση των περιοχών επιρροής των πολιτοφυλακών των SDF μεταξύ τους. Το σχέδιο θα παρακολουθεί την αντίδραση της Μόσχας, η οποία είχε αρχικά αποτρέψει την επιχείρηση μετά τις απειλές του Ερντογάν στις αρχές Οκτωβρίου να εισβάλει σε αυτές τις περιοχές.

Σύμφωνα με τις πηγές, η πρόσφατη εντατικοποίηση των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και οι επιδρομές εναντίον θέσεων και ηγετών της πολιτοφυλακής των SDF αποτελεί μέρος της νέας στρατιωτικής στρατηγικής του καθεστώτος Ερντογάν. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να αποτελέσει προοίμιο για την έναρξη μιας τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης, μετά την επίλυση σημείων διαφωνίας με τις ΗΠΑ ως προς αυτό. Η συμφωνία προβλέπει την ανταλλαγή αμοιβαίων συμφερόντων με την Ουάσιγκτον υπό το φως των εξελίξεων στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Οι πηγές εξέφρασαν τις πεποιθήσεις τους, αφού άκουσαν από τους ηγέτες της πολιτοφυλακής, ότι η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε στο καθεστώς Ερντογάν «εντολή» να ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση. Αυτό συνέβη όταν η Victoria Nuland, σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις, επισκέφθηκε την Άγκυρα στις 4 και 5 Απριλίου. Συγκεκριμένα, η συμφωνία επετεύχθη κατά τη συνάντηση της Nuland με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Πρέσβη Sedat Unal και τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ibrahim Kalin. Η συνάντηση περιελάμβανε την έναρξη του Τουρκοαμερικανικού Στρατηγικού Μηχανισμού, σύμφωνα με την «κατανόηση» που επιτεύχθηκε κατά τη συνάντηση του Μπάιντεν με τον Ερντογάν τον περασμένο Οκτώβριο στη Ρώμη.

Οι πηγές σημείωσαν ότι η εντολή των ΗΠΑ εμπίπτει στην πολιτική της «αντιτρομοκρατίας», δεδομένου ότι δεν επηρεάζει τις κοινές προσπάθειες της Ουάσιγκτον με τις πολιτοφυλακές των SDF για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS. Αυτές οι προσπάθειες οδήγησαν πρόσφατα σε αυξημένες στρατιωτικές ενισχύσεις για τις λεγόμενες δυνάμεις του «διεθνούς συνασπισμού», που φέρεται να ηγούνται από την Ουάσιγκτον, στο κοίτασμα πετρελαίου Omar και στις βάσεις του κοιτάσματος φυσικού αερίου Conoco στην ανατολική επαρχία Deir ez-Zor, ανατολικά του ποταμού Ευφράτη. Έχουν επίσης συμπεριλάβει πολλές στρατιωτικές ασκήσεις την Παρασκευή, μετά από επιθέσεις με ρουκέτες που σημειώθηκαν την περασμένη Πέμπτη, κατά τις οποίες τέσσερις αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν.

Σχετικά με τις παραχωρήσεις που σχεδιάζει το τουρκικό καθεστώς προς την αμερικανική κυβέρνηση, οι πηγές ανέφεραν ότι η συμφωνία σκοπεύει να εμπλέξει την Τουρκία σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό θα συνεπαγόταν την εγκατάλειψη της λεγόμενης πολιτικής της «σχετικής ουδετερότητας», αναγκάζοντας την Τουρκία να εμπλακεί απευθείας στον ουκρανικό πόλεμο. Συγκεκριμένα, η Τουρκία θα πουλούσε περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar στο Κίεβο και δεν θα διευκολύνει επενδυτικές ευκαιρίες για Ρώσους επιχειρηματίες που επιδιώκουν να αποφύγουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Δύσης. Σε αντάλλαγμα, η Ουάσιγκτον θα ενισχύσει τις αμυντικές της σχέσεις με την Άγκυρα παραδίδοντας μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων τέταρτης γενιάς F-16, ως το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.