”Κόκκινος” συναγερμός: Κινεζικά μαχητικά στην Ανατολική και Νότια Σινική Θάλασσα-F-35 & J-20 σε ”απόσταση αναπνοής”Η Κίνα άρχισε να στέλνει το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος της, J-20, για περιπολίες στην Ανατολική και Νότια Σινική Θάλασσα, ανέφεραν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Επικαλούμενο στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, το μέσο ενημέρωσης ανέφερε ότι η ανάπτυξη αποσκοπεί στην «καλύτερη προστασία της ασφάλειας του εναέριου χώρου της Κίνας και των θαλάσσιων συμφερόντων».

Οι προηγούμενες εκδόσεις του J-20 χρησιμοποιούσαν ρωσικούς κινητήρες, αλλά έκτοτε έχουν αντικατασταθεί με δίδυμους κινητήρες που κατασκευάζονται στην Κίνα. Τα stealth jet αποκαλύφθηκαν στο κοινό με κινητήρες εγχώριας παραγωγής το 2021 στο Airshow China.

Ένας εκπρόσωπος του κρατικού κατασκευαστή του J-20, ο Ρεν Γιουκούν, πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη αυτών των αεροσκαφών για περιπολία ήταν βασικά μια «ρουτίνα εκπαίδευσης» για το J-20 να αρχίσει να διεξάγει περιπολίες τώρα που είναι εξοπλισμένο με κινεζικούς κινητήρες, σύμφωνα με την αναφορά των μέσων ενημέρωσης.

Αμερικανικά και κινεζικά μαχητικά ήρθαν σε κοντινή απόσταση

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η ανακοίνωση της Κίνας σχετικά με το J-20 ήρθε λίγες εβδομάδες αφότου ο στρατηγός των Ηνωμένων Πολιτειών Κένεθ Ουίλσμπαχ, διοικητής των Πολεμικών Αεροποριών των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, δήλωσε ότι τα αμερικανικά F-35 και τα κινεζικά J-20 ήρθαν σε στενή επαφή μεταξύ τουςστηη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας. Το Πεκίνο στέλνει τα πιο προηγμένα αεροσκάφη του πάνω από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι αξιοσημείωτη, καθώς και οι δύο αυτές περιοχές αμφισβητούνται εδώ και καιρό με αλληλεπικαλυπτόμενες εδαφικές διεκδικήσεις από ορισμένα έθνη.

Η Κίνα έχει διεκδικήσει σε μεγάλο βαθμό όλη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ως κυρίαρχο έδαφός της. Η κινεζική κυβέρνηση έχει επίσης αυξήσει και στρατιωτικοποιήσει τις εγκαταστάσεις της εκεί. Το Πεκίνο, σύμφωνα με το CNN, έχει μετατρέψει τα νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας σε πλοία στρατιωτικής βάσης και αεροδιάδρομους, φέροντας ότι δημιούργησε μια θαλάσσια πολιτοφυλακή που θα μπορούσε να ανέλθει σε χιλιάδες βάρκες. Ακόμη και στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, η Κίνα διεκδικεί την κυριαρχία των νησιών Senkaku ή Diaoyu που ελέγχονται από την Ιαπωνία. Τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν επίσης επαναλάβει την υπόσχεσή τους να υπερασπιστούν τα ιαπωνικά νησιά σε περίπτωση ξένης επίθεσης.

Σύμφωνα με το CNN, η ανάπτυξη του J-20 σε αμφισβητούμενες περιοχές της Ανατολικής και Νότιας Θάλασσας της Κίνας συνεπάγεται δύο πράγματα – «την αυξημένη εμπιστοσύνη της Κίνας στις στρατιωτικές της ικανότητες και την προειδοποίησή της προς άλλες χώρες που συμμετέχουν στην εδαφική διαμάχη».