Rafale: Τι συμβαίνει με την εκπαίδευση - αξιολόγηση των χειριστών



Ένας νέος κύκλος εκπαίδευσης για νέους χειριστές των ελληνικών Rafale έχει ξεκινήσει.

Η εκπαίδευση για τα Rafale έχει ξεκινήσει μήνες τώρα προτού καν έρθουν αυτά στη χώρα μας. Τότε 8 χειριστές από την Ελλάδα βρέθηκαν στη Γαλλία για εκπαίδευση πάνω στα νέα όπλα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου θαυμάσαμε για πρώτη φορά από κοντά 4 από τα Ελληνικά Rafale τα οποία διέσχισαν τον ουρανό της Αττικής προκαλώντας θαυμασμό.

Τα πρώτα έξι αεροσκάφη, που βρέθηκαν στην χώρα μας στις 20 Ιανουαρίου, μπορεί να μην έχουν συμμετάσχει ακόμη σε αποστολές και ασκήσεις όμως από τη μέρα που βρέθηκαν σε Ελληνικό έδαφος μέχρι σήμερα, η δουλειά συνεχίζεται εντατικά.

Χειριστές, μηχανικοί και εκπαιδευτές χτίζουν με εντατική και συστηματική δουλειά το επιχειρησιακό προφίλ των αεροσκαφών προκειμένου αυτά και οι δυνατότητές τους να αξιοποιηθούν στο έπακρο.

Το σχεδιασμένο χρονοδιάγραμμα προχωράει κανονικά. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» η εκπαίδευση νέων χειριστών έχει ήδη αρχίσει!

Οι δοκιμές τους σε επιχειρήσεις δεν έχουν γίνει ακόμη και δε θα έπρεπε να γίνουν ακόμη καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος εκπαίδευσης. Ωστόσο, γίνονται αρκετές εκπαιδευτικές πτήσεις στη βάση της Τανάγρας.

Τα νέα πολεμικά αεροσκάφη μπορούν να δώσουν το παρόν όποτε το κρίνει το ΓΕΕΘΑ και το Υπουργείο Άμυνας για την προβολή ισχύος με την (προς το παρών) συμβολική τους παρουσία.

Σε αυτό το πρώτο τρίμηνο πολλά από τα απαραίτητα συστήματα υποδομών και ενσωμάτωσής τους μοντάρονται και ελέγχονται. Ταυτόχρονα γίνονται και βελτιώσεις στη βάση της Τανάγρας.

Για την αξιολόγησή τους όμως θα χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη. Να σημειωθεί ότι γύρω στο φθινόπωρο αναμένονται άλλα 6 ακόμη αεροσκάφη ενώ άλλα 6 θα έρθουν μέσα στο 2023.

Η αξιολόγηση της μοίρας τω Rafale θα γίνει όταν έχουν αποκτηθεί τα πρώτα 12 αεροσκάφη και έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος βασικός κύκλος εκπαίδευσης.