Τι είναι οι πύραυλοι Patriot και γιατί τα κράτη τους θέλουν τόσο πολύ



Καθώς τα δυτικά όπλα πλημμυρίζουν την Ουκρανία για την καταπολέμηση της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής, ένα από τα πιο περιζήτητα είναι το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα Patriot. Το MIM-104 Patriot αναπτύχθηκε ως μια προηγμένη αμυντική επιλογή ενάντια σε πυραύλους κρουζ, βαλλιστικούς πυραύλους και προηγμένα εχθρικά αεροσκάφη και είναι ένα σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος (SAM) που θα βοηθούσε πολύ στην άμυνα από την Ουκρανία.

Δυστυχώς για την Ουκρανία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο παροχής συστημάτων Patriot, αναφέροντας ότι θα απαιτούσε από τα αμερικανικά στρατεύματα να τα χειριστούν, μια πράξη που αναμφίβολα θα θεωρηθεί από τη Μόσχα ως κλιμάκωση.

Τι είναι όμως το σύστημα Patriot και γιατί το αναζητούν τόσο απεγνωσμένα;



Τι είναι οι πύραυλοι Patriot
Το MIM-104 Patriot είναι ένα πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς επιφανείας-αέρος, που χρησιμοποιείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους. Το σύστημα διαθέτει λειτουργία εκτόξευσης και αντιβαλλιστικών πυραύλων. Χρησιμοποιεί ένα προηγμένο σύστημα εναέριων πυραύλων αναχαίτισης και ραντάρ υψηλής απόδοσης.

Aντικατέστησε το σύστημα Nike Hercules ως σύστημα Υψηλής έως Μέσης Αεράμυνας του Στρατού (HIMAD) και είναι πλέον το κύριο σύστημα του Στρατού στην αντιβαλλιστική πυραυλική άμυνα.

Το σύστημα Patriot ήταν το αποτέλεσμα μελετών και προγραμμάτων του Αμερικανικού Στρατού για ένα σύστημα παντός καιρού για την αντικατάσταση του συστήματος Nike. Το πρόγραμμα Field Army Ballistic Missile Defence System (FABMDS) ξεκίνησε το 1961 και στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Army Air Defence System 1970. Το 1965 ορίστηκαν οι προδιαγραφές του νέου βλήματος XMIM-104 SAM-D (Development) και το 1967 η Raytheon ανακηρύχθηκε ανάδοχος επικρατώντας των Hughes και RCA.

Παράγεται από τη Raytheon με κόστος μονάδας περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια και μεταφέρει τέσσερις πυραύλους που κοστίζουν περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια ο καθένας.

Το Patriot είναι κινητό και χρησιμοποιεί τέσσερα κύρια στοιχεία: επικοινωνίες, διοίκηση, επιτήρηση ραντάρ και καθοδήγηση πυραύλων. Το ίδιο το ραντάρ, το οποίο χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό απειλών και την παρακολούθηση εισερχόμενων στόχων, είναι από όπου το σύστημα αντλεί το όνομά του από τη χρήση του ακρωνύμιου «Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target», γνωστό και ως AN/MPQ- 53. Αυτό το ραντάρ έχει εμβέλεια έως και 100 χιλιόμετρα.

Το σύστημα χρησιμοποιεί τον τετραπλό εκτοξευτή M901 που μπορεί να ρυμουλκηθεί από το τρέιλερ M860. O χειρισμός του εκτοξευτή μπορεί να γίνει μέσω τηλεχειρισμού. H πλήρωση πέντε τετραπλών εκτοξευτών με βλήματα διαρκεί 60 λεπτά. Το χρησιμοποιούμενο βλήμα είναι το MIM-104A. Πρόκειται για βλήμα βάρους περίπου 700 kg, μήκους 5,18 μ. και διαμέτρου 0,40 μ. Το βλήμα διαθέτει θραυσματική γόμωση βάρους 91 kg (700 θραύσματα στην έκδοση PAC-2) και προγραμματιζόμενο πυροσωλήνα M818E1 μπάντας E/F.

H πρόωση του βλήματος γίνεται με χρήση του κινητήρα διπλής καύσεως TX-486 με ώση 10.909 kg και αυτός προσδίδει στο βλήμα μέγιστη ταχύτητα 3,7 Mach. O φάκελος εμπλοκής του βλήματος είναι: 3-160 km εμβέλεια και 60 24.210 μ. σε ύψος. Το βλήμα μπορεί να εκτελεί συνεχείς ελιγμούς φόρτισης 20 g και για μικρό διάστημα ελιγμούς φόρτισης 30 g.

Οι Patriot συχνά κινούνται σε ομάδες των οκτώ εκτοξευτών, ο καθένας ικανός να εκτοξεύσει τέσσερις πυραύλους. Σήμερα χρησιμοποιείται από πολλά άλλα κράτη σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων πολλών ευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ (περιλαμβανομένης της Ελλάδας), της Νότιας Κορέας, του Κατάρ, των ΗΑΕ και της Ταϊβάν. Το σύστημα έχει υπηρετήσει σε πολλαπλές συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου του Περσικού Κόλπου, του πολέμου στο Ιράκ και στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Υεμένη.

Πηγή: Iflscience, huffingtonpost.gr/