Phoenix: Το drone «φάντασμα» που ανέπτυξαν οι ΗΠΑ «ειδικά» για την Ουκρανία



Τα λεγόμενα drones «φαντάσματα», τα «Phoenix Ghost», που αποτελούν μέρος του νέου αμερικανικού εξοπλιστικού προγράμματος για την Ουκρανία, συνολικής αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων, αναπτύχθηκαν ταχύτατα από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ειδικά για το Κίεβο και έχουν ανάλογες δυνατότητες με τα οπλισμένα «Switchblade» drones, όπως έγινε σήμερα γνωστό από το Πεντάγωνο.

«Αναπτύχθηκαν ταχύτατα από την Πολεμική Αεροπορία ανταποκρινόμενη ειδικά στις ανάγκες της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι τουλάχιστον 121 drones του συγκεκριμένου τύπου (Phoenix Ghost Tactical Unmanned Aerial Systems) θα σταλούν στην Ουκρανία στο πλαίσιο του νέου εξοπλιστικού πακέτου.

«Η Ρωσία αποτυγχάνει στην Ουκρανία»
Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία δεν επιτυγχάνει τους στόχους της στην εισβολή της στην Ουκρανία και ότι οι δυτικές κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας οφείλονται εν μέρει σε αυτό.

«Αυτό που στοχεύουμε είναι μια στρατηγική αποτυχία του (Ρώσου προέδρου) Βλαντίμιρ Πούτιν και του Κρεμλίνου. Και πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει ήδη, ό,τι κι αν συμβεί… η Ουκρανία θα επιβιώσει», είπε η Σέρμαν σε μια εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης Friends of Europe (Φίλοι της Ευρώπης) στις Βρυξέλλες.

Πρόσθεσε πως ό,τι κι αν αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το αν θα επιβάλει κυρώσεις κατά του πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Ρωσία, οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να αποφύγουν τις υψηλότερες τιμές που θα βοηθούσαν οικονομικά τη Ρωσία.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων και την αποστολή επιπλέον βαρύ στρατιωτικού εξοπλισμού και drones Phoenix.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θα καταφέρει ποτέ» να καταλάβει την Ουκρανία, δεσμεύτηκε ο Μπάιντεν, ο οποίος αμφισβήτησε ότι οι Ρώσοι ελέγχουν πλήρως τη Μαριούπολη. «Είναι συζητήσιμο το αν ελέγχει (ο Πούτιν) τη Μαριούπολη. Δεν υπάρχει ακόμη καμία απόδειξη ότι η Μαριούπολη χάθηκε», τόνισε.

Παράλληλα, ο Μπάιντεν κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση ώστε να σταλεί και άλλη βοήθεια στο Κίεβο. «Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο, όπου θα στήσουν (οι Ρώσοι) το σκηνικό για την επόμενη φάση αυτού του πολέμου», προειδοποίησε, διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «ενεργούν όσο γρηγορότερα γίνεται» για να παράσχουν στην Ουκρανία τον εξοπλισμό και τα όπλα που χρειάζεται.

AΠΕ – ΜΠΕ / onalert.gr