Ελληνική Αεράμυνα: Οι Ένοπλες Δυνάμεις ξέρουν - Οι «ειδήμονες» μπορούν να σωπάσουν



Τελικά, όσο κι αν λέμε πως η άποψη για κάθε θέμα - ακόμα κι αν δεν έχουμε ιδέα περί τίνος πρόκειται – είναι χαρακτηριστικό του λαού μας, κάποιες φορές η στάση, οι αντιδράσεις, ακόμα και ο μηδενισμός γεγονότων, ξεπερνά κάθε όριο.

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα παρατηρεί με ανησυχία την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, φαίνεται πως αφορμή ψάχνουν κάποιοι στο εσωτερικό της χώρας για να διασπείρουν ανακρίβειες και ψευδείς ειδήσεις. Έτσι, δημοσιεύματα και απόψεις είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι δήθεν η αντιαεροπορική άμυνα της Χώρας ενεργοποιήθηκε, ενώ θα έπρεπε να είναι μόνιμα ενεργοποιημένη, με αφορμή το μπαράζ παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου από την Τουρκία. Απόψεις που εκτός του ότι ήταν απόλυτα ψευδείς και κατασκευασμένες, έδειχναν ότι είχαν γραφτεί από ανθρώπους που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία να κάμψουν το ηθικό της ελληνικής κοινωνίας. Είναι λοιπόν η κατάλληλη στιγμή κάποια πράγματα να μπουν στη θέση τους!

Η «φίλη και σύμμαχος» Τουρκία επέλεξε στις 27 Απριλίου να προβεί σε πρωτοφανή αριθμό παραβιάσεων και υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά χωρίς κανέναν απολύτως λόγο, όπως πάντοτε άλλωστε… Την ίδια στιγμή δηλαδή, που η τεταμένη διεθνής κατάσταση απαιτεί συνεργασία και συνεννόηση, οι Τούρκοι «συνεχίζουν το χαβά τους», σαν να μην καταλαβαίνουν τι γίνεται.

Ποια ήταν όμως η ελληνική απάντηση σε αυτές τις απαράδεκτες προκλητικές ενέργειες; Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αντέδρασαν οργανωμένα χωρίς αλαλαγμούς σύμφωνα με τον επιχειρησιακό τους σχεδιασμό, ο οποίος όταν απαιτείται αναπροσαρμόζεται στις εκάστοτε απαιτήσεις.

Και εδώ ας δώσουμε κάποιες απλές εξηγήσεις:

Για αυτούς λοιπόν που δεν γνωρίζουν ή που κάνουν ότι δεν γνωρίζουν για τους δικούς τους λόγους (…γνωστούς όμως στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ»…), η αεράμυνα μιας χώρας συνίσταται στη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που έχουν ως σκοπό να ακυρώσουν ή να μειώσουν την αποτελεσματικότητα εχθρικής αεροπορικής δραστηριότητας. Και όταν λέμε μέτρα φυσικά και εννοούμε τον συνδυασμό παθητικών και ενεργητικών μέτρων που έχουν ως στόχο να αποκαλύψουν, να αναχαιτίσουν και εφόσον απαιτηθεί (και εγκριθεί από τους υπεύθυνους σύμφωνα με τους νόμους μας) να καταστρέψουν την εχθρική ενάερια απειλή.

Για να λειτουργήσει όμως αποτελεσματικά η αεράμυνα, απαιτείται αυτό που στην στρατιωτική ορολογία ονομάζεται «έγκαιρη προειδοποίηση», η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική λειτουργία για την αποφυγή αιφνιδιασμού από τον αντίπαλο, αλλά και για να μην υποβάλλουμε τις δυνάμεις αναχαίτισης μας συνεχώς σε υψηλή επιφυλακή, που θα τους προκαλούσε άσκοπη καταπόνηση. Είναι λοιπόν απόλυτα λογικό όταν βλέπουμε την απειλή να κλιμακώνεται, να ενεργοποιούνται σταδιακά όλο και περισσότερα συστήματα και μέσα για την αντιμετώπιση μίας κλιμακούμενης κατάστασης. Το ερώτημα που τίθεται είναι: αιφνιδιάστηκαν άραγε οι Ένοπλες Δυνάμεις; Η απάντηση εύλογα μπορεί να αναζητηθεί μόνο στον αριθμό των «εγκλωβισμένων» εχθρικών στόχων μετά το τέλος της ημέρας και αυτό το γνωρίζουν όλοι και ειδικά όσοι καθ’ έξιν και ως μη όφειλαν εκφράζονται «ελαφρά τη καρδία» και «καθ’ υπερβολήν».

Τι περιλαμβάνει όμως η Αεράμυνα της χώρας; Μήπως είναι μόνο τα ραντάρ που γενικά είναι κλειστά και τα «ανοίγουμε» όποτε χρειάζεται; Όχι βέβαια. Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της Αεράμυνας όπως αυτή που διαθέτει σήμερα η Ελλάδα αποτελείται από αεροσκάφη, βλήματα, συστήματα αεράμυνας στο έδαφος, αντιαεροπορικό πυροβολικό, αισθητήρες και πολλά ακόμη. Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται ακόμη και ο πλέον αδαής, όλα αυτά τα πανάκριβα συστήματα δεν μπορούν να δουλεύουν σε 24ωρη βάση στο 100%. Αυτό όμως που κάνουν είναι να απλώνουν ένα μόνιμο «μάτι» πάνω από τον Έβρο και το Αιγαίο και να δίνουν την πραγματική εικόνα πίσω σε αυτούς που θα πάρουν τις κρίσιμες αποφάσεις.

Τελικά πρέπει κάποιος να είναι αφελής όταν υποστηρίζει δημόσια ότι η αεράμυνα της χώρας δεν λειτουργούσε μέχρι προχθές και ότι χρειαζόντουσαν 100 παραβιάσεις και 20 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά για να «ξυπνήσουμε» και την ενεργοποιήσουμε. Δηλαδή καθημερινά οι αναχαιτίσεις και τα «λοκαρίσματα» των παραβιάσεων και παραβάσεων που κάνουν οι κατά τα άλλα γείτονες και «σύμμαχοι» πάνω από το Αιγαίο πως γίνονται, κατά τύχη;;

Είναι ώρα λοιπόν να σταματήσουν οι αστειότητες από τους πάσης φύσεως πεμπτοφαλαγγίτες. Η χώρα διαθέτει ισχυρή άμυνα και Ένοπλες Δυνάμεις που όταν χρειάστηκε να το αποδείξουν, το έκαναν με τον πιο εμφατικό τρόπο, δύο χρόνια πριν, στον Έβρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η αεράμυνα της Ελλάδας είναι ενεργοποιημένη 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο. Και αν χρειαστεί, θα αποδείξει και πάλι ότι είναι σε θέση να αποκρούσει αποτελεσματικά οποιαδήποτε απειλή! Εξάλλου μόνο τυχαίες δεν είναι οι αναφορές από στρατιωτικές πηγές που γνωρίζουν πράγματα και γεγονότα και κυρίως ότι η ζωή των τούρκων πιλότων που διεξάγουν παραβατικές και παράνομες ενέργειες είναι εξαρτημένη καθημερινά από το πάτημα ενός κουμπιού! Και το ότι δεν πατιέται το κουμπί δεν σημαίνει ότι το δάχτυλο φεύγει ποτέ από πάνω του…κάθε άλλο!