Ρωσία: «Ξεμένει» από πυραύλους υψηλής ακρίβειας; – Το αρνείται η Μόσχα, επιμένει η Δύση



Η Ρωσία διαθέτει επαρκείς πυραύλους υψηλής ακρίβειας και πυρομαχικά για να εκπληρώσει όλους τους στόχους που έχουν ανατεθεί στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, σημείωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ, σύμφωνα με δηλώσεις του που επικαλέστηκε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε τον Μάρτιο ότι τελειώνουν τα τηλεκατευθυνόμενα πυρομαχικά υψηλής ακρίβειας της Ρωσίας, η οποία απέστειλε χιλιάδες στρατιώτες της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου για μια, όπως την χαρακτηρίζει η Μόσχα, ειδική στρατιωτική επιχείρηση στη χώρα.

Η Ρωσία αναπτύσσει υπερηχητικούς πυραύλους νέας γενιάς για να πραγματοποιεί επιδρομές από αέρος, εδάφους και θαλάσσης, πρόσθεσε εξάλλου σήμερα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης.

Πάντως εκτός από τον αξιωματούχο του αμερικανικού Πενταγώνου, σήμερα και το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, στο καθημερινό ενημερωτικό σημείωμα που συντάσσουν οι υπηρεσίες πληροφοριών του, αναφέρεται στις απώλειες όπλων ακριβείας από τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα το Βρετανικό ΥΠΑΜ αναφέρει:

«Κατά την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία, η Ρωσία προώθησε δημόσια την ικανότητά της να διεξάγει χειρουργικά χτυπήματα και να περιορίζει τις παράπλευρες ζημιές. Δήλωσε ότι οι ουκρανικές πόλεις θα ήταν επομένως ασφαλείς από βομβαρδισμούς.

Ωστόσο, καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται πέρα από τις ρωσικές προπολεμικές προσδοκίες, το απόθεμα πυρομαχικών ακριβείας της Ρωσίας πιθανότατα έχει εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό.

Αυτό έχει αναγκάσει τη χρήση ευκόλως διαθέσιμων αλλά παλιών πυρομαχικών που είναι λιγότερο αξιόπιστα, λιγότερο ακριβή και αναχαιτίζονται πιο εύκολα. Η Ρωσία πιθανότατα θα δυσκολευτεί να αντικαταστήσει τα όπλα ακριβείας που έχει ήδη δαπανήσει.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποκάλυψε ελλείψεις στην ικανότητά της να διεξάγει χτυπήματα ακριβείας σε κλίμακα. Η Ρωσία έχει υποβάλει τις πόλεις και τις πόλεις της Ουκρανίας σε έντονους και αδιάκριτους βομβαρδισμούς με ελάχιστη ή καθόλου εκτίμηση για απώλειες αμάχων».


ΠΗΓΗ