Μας «πούλησαν» όλοι οι Λίβυοι και συμμετέχουν με πυραυλάκατο στην τουρκική άσκηση «Εφες»



Αυξάνουν οι ενδείξεις πως το 4ο πλωτό γεωτρύπανο των Τούρκων θα πάει νοτίως της Γαύδου στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Κομμάτι κομμάτι η Τουρκία ετοιμάζει το κλίμα για το ερχόμενο καλοκαίρι.

Χθες μια υποθετικά ήρεμη ημέρα καθώς αποχώρησε και το ερευνητικό Yunus, σημειώθηκαν 40 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου από συνολικά 16 αεροσκάφη της Τουρκίας.

Το ενδιαφέρον είναι πως τις 17 από αυτές τις έκαναν τρία αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών CN-235 καθώς χθες ήταν στην τελική της φάση η άσκηση του ελληνικού πολεμικού ναυτικού «Καταιγίδα» και η Άγκυρα ήθελε πάση θυσία να εντοπίσει τις κινήσεις των ελληνικών μονάδων και ειδικότερα των υποβρυχίων Παπανικολής.

Τα δώδεκα μαχητικά F-16 που έστειλε η Τουρκία στο FIR Αθηνών βρήκαν απέναντί τους ισάριθμα ελληνικά με αποτέλεσμα, βλέποντας οι τούρκοι την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, να αποχωρήσουν σε όλες τις περιπτώσεις παραμένοντας για μικρό χρονικό διάστημα στον Ελληνικό Εναέριο Χώρο και αποφεύγοντας σε κάθε περίπτωση τις εμπλοκές με τα ελληνικά μαχητικά! Χαρακτηριστικό είναι πως από τις 40 παραβιάσεις χθες, τα μαχητικά έκαναν μόλις τις εννέα!
 
Οι υπόλοιπες 14 έγιναν από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος των τούρκων.

Ενώ όμως η «Καταιγίδα» λήγει και τυπικά αύριο, πολλά πλοία του ελληνικού στόλου θα παραμείνουν στη θάλασσα καθώς από τις 28 Μαϊου ξεκινά η κυρίως φάση της τουρκικής άσκησης «Εφες», που θα ολοκληρωθεί στις 9 Ιουνίου.

Τα προκαταρκτικά στάδια της άσκησης πραγματοποιούνται ήδη στο πεδίο ασκήσεων Doğanbey στην επαρχία της Σμύρνης, εκεί που θα ολοκληρωθεί δηλαδή η άσκηση με μια διενέργεια απόβασης που θα προσομοιάζει απόβαση σε ελληνικό νησί. Πέρυσι διεξήχθη η Άσκηση Έφεσος-2021 με τη συμμετοχή χερσαίων, θαλάσσιων, αεροπορικών δυνάμεων και Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων. 

«Η πρώτη φάση είναι ασκήσεις διοίκησης και προσωπικού με χρήση υλικού υπολογιστών και συστημάτων υπολογιστών. Η δεύτερη φάση σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί με τη μορφή πρακτικών ενεργειών σε κοινές μονάδες.. Κατά τη διάρκεια της ενεργού φάσης, που έχει προγραμματιστεί για τις 28 Μαΐου – 9 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, οι στρατιώτες θα αναπτύξουν από κοινού τις απαραίτητες δεξιότητες για χερσαίες και θαλάσσιες επιχειρήσεις και απόβαση» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση των τουρκικών στρατιωτικών Αρχών. 

Στρατιωτικό προσωπικό από περίπου 40 χώρες συμμετέχει στην Άσκηση Εφέσου-2022 φέτος. Το ενδιαφέρον όμως έγκειται στο γεγονός πως ανάμεσα σε αυτές τις χώρες είναι και μια πυραυλάκατο που έφτασε από την…Λιβύη! Αυτό που έχει διαφύγει της προσοχής σε σημαντικό βαθμό στην ελληνική κοινή γνώμη είναι πως το παιχνίδι στη Λιβύη γυρίζει ολοένα και πιο πολύ υπέρ των τουρκικών συμφερόντων. Ακόμα και ο περίφημος Χαφτάρ δεν είναι πλέον και τόσο κοντά στην Αθήνα.
 
Η αποστολή λοιπόν αυτής της πυραυλακάτου ίσως να καταδεικνύει και το που θα πλεύσει στις αρχές Ιουλίου, σύμφωνα με τις τουρκικές εξαγγελίες, το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο της Άγκυρας. Αυξάνουν δηλαδή οι ενδείξεις πως το «Αλπαρσλάν» θα πλεύσει νοτίως της Γαύδου μέσα στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο προσκεκλημένο μια λιβυκής κυβέρνησης μαριονέτα των τουρκικών συμφερόντων…