Τουρκία: «Τον Ιούλιο ξεκινάμε γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο»



Τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει τρία γεωτρύπανα και το τέταρτο βρίσκεται καθ’ οδόν, ο Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, Γενικός Διευθυντής της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίων (TPAO) της Τουρκίας, ανακοίνωσε την έναρξη νέων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Διαθέτουμε δύο σεισμικά σκάφη. Το τέταρτο γεωτρύπανό μας σχεδιάστηκε για τις δραστηριότητές μας στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε ο Μπιλγκίν.

Ο ίδιος ανέφερε, όπως μεταδίδουν τα tourkikanea.gr, ότι το εν λόγω πλοίο για περίπου δύο μήνες θα πραγματοποιήσει στο λιμάνι Τάσουτζου τις απαραίτητες προετοιμασίες για τις γεωτρήσεις και «Θα είναι έτοιμο για την αποστολή στη Μεσόγειο ήδη από τον Ιούλιο».

Μετά την ανακάλυψη 540 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, η Τουρκία έχει εντείνει τις προσπάθειές της για έρευνα, προσθέτοντας νέα δύναμη στον στόλο της.

Το τέταρτο γεωτρύπανο

Στα Fatih, Yavuz και Kanuni θα προστεθεί το γεωτρύπανο «Αλπαρσλάν», το οποίο ξεκίνησε στις 7 Μαρτίου από τη Νότια Κορέα και θα φτάσει στην Τουρκία στις 19 Μαΐου (ημέρα οδύνης του Ποντιακού Ελληνισμού και Ημέρα Νεολαίας και Αθλητισμού).

Η εφημερίδα YeniSafak είχε γράψει ότι το γεωτρύπανο, αν δεν υπάρξει αλλαγή ή διακοπή στην καθορισμένη διαδρομή, θα ελλιμενιστεί στο λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνας στις 10:00 το πρωί της 19ης Μαΐου.