Ρέει ασταμάτητα... το αίμα υψηλόβαθμων Ρώσων Αξιωματικών στην Ουκρανία- Τι συμβαίνει και πως δικαιολογείται



Αριθμός ρεκόρ για τα στρατιωτικά δεδομένα- Από τη συχνότητα των επαφών μέσω ασυρμάτου, της διακίνησης των σημάτων αλλά και την τακτική κατάσταση, ήταν σχετικά εύκολη η αποκάλυψη της θέσης των Ρώσων Διοικητών από τους Ουκρανούς.

"Ο Πούτιν χάνει τον 39ο συνταγματάρχη στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ο Βλαντιμίρ υφίσταται χτύπημα την παραμονή της στρατιωτικής παρέλασης της Ημέρας της Νίκης καθώς ο επίλεκτος Αξιωματικός του σκοτώνεται σε μάχη κοντά στο Χάρκοβο" , αναφέρεται στην εισαγωγή άρθρου βρετανικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέστη ένα ακόμη οδυνηρό πλήγμα ενόψει της στρατιωτικής του υπερβολής για την Ημέρα της Νίκης στη Μόσχα αύριο, με το θάνατο του 39ου Ανώτερου Αξιωματικού του στον αιματηρό του πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Αντισυνταγματάρχης Fezul Bichikaev, 36 ετών, ήταν ένας επίλεκτος Αξιωματικός που πέθανε σε μυστική αποστολή πληροφοριών.

Ο πατέρας των τριών παιδιών παρουσιάζεται ως ήρωας που σκοτώθηκε κοντά στο Χάρκοβο «με ένα πολυβόλο στα χέρια καλύπτοντας τους υφισταμένους του», σύμφωνα με δημοσιεύματα στο Russ

Ένα  σήμα απο τον ασύρματο  ανήγγειλε «ο Διοικητής είναι τραυματίας» αφού μια σφαίρα τρύπησε μια αρτηρία του, ενώ φέρεται να διέταξε τους άνδρες του λέγοντας : "Είναι μια γρατζουνιά! Συνεχίστε την αποστολή σας"

«Χάρη στην αυτοθυσία και τον ηρωισμό του αξιωματικού, ήταν δυνατό να σωθούν οι ζωές στρατιωτών, να καταστραφεί η ομάδα δολιοφθοράς του εχθρού και να ολοκληρωθεί η αποστολή μάχης», δήλωσε ο στρατιωτικός ειδικός Oleg Marzoev σε έναν τοπικό ιστότοπο ειδήσεων στο Vladikavkaz του Βορρά. Οσετία.
 
Ήταν ένας από τους νεότερους Αντισυνταγματάρχες της Ρωσίας, δεύτερος στη διοίκηση του συντάγματος του και ο θάνατός του ισοδυναμούσε με «βαριά, ανεπανόρθωτη απώλεια», ανέφερε η έκθεση.

Η κηδεία του γινόταν σήμερα.

Ο θάνατος του Bichikaev έρχεται μια μέρα μετά την αποκάλυψη του θανάτου του Αντισυνταγματάρχη Fyodor Solovyov, 44 ετών, στο Donbas.

Ο Solovyov ήταν Διοικητής του αυτοκινούμενου συντάγματος πυροβολικού της 127 μεραρχίας μηχανοκίνητου πεζικού 
 
Κηδεύτηκε με πλήρεις στρατιωτικές τιμές  στο χωριό Chunaki, στην περιοχή Penza.

Τέσσερις ημέρες νωρίτερα, ο Αντισυνταγματάρχης Έντουαρντ Ντμίτριεφ, 44 ετών, διοικητής τεθωρακισμένων, αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκε.

Εννέα στρατηγοί και 38 συνταγματάρχες έχουν σκοτωθεί από τις 24 Φεβρουαρίου στον πόλεμο του Πούτιν σύμφωνα με γνωστά στατιστικά στοιχεία, αν και η Ρωσία δεν έχει ξεκαθαρίσει τα συνολικά θύματα.

Οι αναφορές κάνουν λόγο  ότι οι ΗΠΑ πρόσφεραν πληροφορίες στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στη στόχευση υψηλόβαθμων Διοικητών, καταστρέφοντας το ηθικό στις ρωσικές δυνάμεις.

Ο θάνατός του αποκαλύφθηκε καθώς οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν σήμερα πρόβα στη Μόσχα για την τεράστια στρατιωτική παρέλαση της Δευτέρας στην Κόκκινη Πλατεία που σηματοδοτεί το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Παρά τις αποτυχίες, ο Πούτιν συνεχίζει τις προετοιμασίες την ετήσια παρέλασή του για την Ημέρα της Νίκης στις 9 Μαΐου στη Μόσχα,ως  ανάμνηση του τέλους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της νίκης επί των ναζί
 
Θα περιλαμβάνει ένα flypast από οκτώ μαχητικά MiG-29 σε σχηματισμό «Ζ» ,το διακριτικό που χρησιμοποιείται από τον στρατό του Πούτιν ως σύμβολο του πολέμου του στην Ουκρανία- καθώς και ρωσικά στρατηγικά πυραυλικά συστήματα.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Ο αριθμός των Ρώσων  Ανώτατων και Ανώτερων αξιωματικών που χάνει τη ζωή του στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία αυξάνεται συνεχώς φθάνοντας σε αριθμό ρεκόρ για τα στρατιωτικά δεδομένα. 

Πού οφείλεται αυτό το ομολογουμένως ασυνήθιστο φαινόμενο;
 
Οι λόγοι  κατά την εκτίμησή μας είναι αρκετοί και σημαντικής βαρύτητας όπως θα δούμε στη συνέχεια και εμπεριστατώνονται στους εξής:

Η αντίσταση των Ουκρανών είναι σφοδρή σε όλα τα σημεία του μετώπου.

Ο Πούτιν έπεσε θύμα παραπληροφόρησης  των μυστικών υπηρεσιών του αναφορικά με τις προθέσεις των Ουκρανών να αντισταθούν στη Ρωσική εισβολή.

Η ουσιαστικά αναίμακτη κατάληψη της Κριμαίας το 2014 , δημιούργησε στον Ρώσο Πρόεδρο και τις  μυστικές υπηρεσίες της χώρας του την ψευδαίσθηση ότι τα πράγματα θα εξελισσόταν κατά παρόμοιο τρόπο και τώρα.

Έτσι η αρχική σχεδίαση των επιχειρήσεων από Ρωσικής πλευράς περιελάμβανε την γρήγορη , εντός ολίγων ημερών κατάληψη της Ουκρανίας και την αλλαγή της Ουκρανικής κυβέρνησης με φιλορωσική.

Αποτέλεσμα αυτής της σχεδίασης ήταν να μην υπάρχει επαρκής πρόνοια αυξημένων αναγκών στον τομέα της Διοικητικής Μέριμνας , για ανεφοδιασμό πολλών ημερών σε τρόφιμα-καύσιμα και πυρομαχικά των στην πρώτη γραμμή μαχομένων ρωσικών δυνάμεων.

Επίσης δεν σχεδιάστηκε επαρκώς η παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης με μαχητικά αεροσκάφη -επιθετικά ελικόπτερα και drones στα μαχόμενα ρωσικά τμήματα, με αποτέλεσμα την επαύξηση των απωλειών των ρωσικών δυνάμεων.

Οι Ουκρανοί ορθότατα επέλεξαν να μην αντιπαρατεθούν σε απευθείας μάχη με τον Ρωσικό στρατός στο αναπεπταμένο υπαίθριο έδαφος της χώρας τους, γνωρίζοντας ότι ήταν "χαμένοι από χέρι", λόγω της τεράστιας στρατιωτικής υπεροπλίας του ρωσικού στρατού.

Αντί αυτού προτίμησαν να επιβραδύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο την προχώρηση του Ρωσικού στρατού , οδηγώντας τον σιγά-σιγά  κοντά σε μεγάλες  Ουκρανικές πόλεις, τις οποίες οχύρωσαν.

Με τον τρόπο αυτό επέτειναν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα ανεφοδιασμού των Ρωσικών Δυνάμεων που περιγράψαμε παραπάνω, αφού επιμηκήνθηκαν  και πολλαπλασιάστηκαν πάρα πολύ οι οδοί ανεφοδιασμού  του ενεργώντας σε πολλές Ουκρανικές πόλεις ταυτόχρονα

Η χρονική επιμήκηνση των επιχειρήσεων έδωσε επίσης τη δυνατότητα στην μουδιασμένη αρχικά Δύση να στείλει οπλικά συστήματα και πυρομαχικά  στους Ουκρανούς, επαυξάνοντας την μαχητική τους ισχύ.

Ιδιαίτερα τα φορητά αντιαρματικά Javelin  και τα φορητά αντιαεροπορικά Stinger προκάλεσαν  μεγάλη ζημιά και απώλειες  αντίστοιχα σε ρωσικά άρματα, ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ από τη μια και σε  ελικόπτερα αλλά και μαχητικά αεροσκάφη από την άλλη.

Ο Ζελένσκι επίσης υποτιμήθηκε από τον Πούτιν, αλλά και από τη Δύση η οποία του προσέφερε ασφαλές  καταφύγιο εκτός Ουκρανίας τις πρώτες ημέρες της Ρωσικής εισβολής.

 Αντί αυτού ο Ουκρανός Πρόεδρος παρέμεινε στο Κίεβο, εμψυχώνοντας διαρκώς με διαγγέλματά του τους Ουκρανούς μαχητές και τον λαό του.

Έτσι όχι μόνο δεν άφησε ακέφαλο το κράτος του όπως ήλπιζε ο Ρώσος Πρόεδρος αλλά απέκτησε και φήμη γενναίου Προέδρου στα μάτια του λαού και του στρατού του.

Σε αντίθεση το ηθικό των Ρώσων στρατιωτικών  έπεσε κατακόρυφα, αφού ενώ πίστευαν  ότι θα έκαναν έναν αναίμακτο και σύντομο στρατιωτικό περίπατο στην Ουκρανία, βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μια σκληρή Ουκρανική αντίσταση που τους προξενεί πολλές απώλειες.

Τα παραπάνω οδήγησαν σε χρονική τελμάτωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων των Ρώσων στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα οι κατά τόπους στρατιωτικοί Διοικητές να  αναγκαστούν να αναλάβουν δράση στην πρώτη γραμμή.

Άλλωστε ένας από τους τρόπους επέμβασης του εκάστοτε Ανώτατου Αξιωματικού-Διοικητή στη διεξαγωγή των επιχειρήσεων, είναι η προσωπική παρουσία του στο πεδίο της μάχης, αφού αυτό σημαίνει εμψύχωση των εμπρός μαχομένων τμημάτων του, βελτίωση του ηθικού του και  αποκτά καλύτερη επίγνωση της τακτικής κατάστασης. 

Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος των ομολογουμένως μεγάλων απωλειών του Ρωσικού στρατού σε Ανώτατους και Ανώτερους Αξιωματικούς του.

Επίσης από τη συχνότητα των επαφών μέσω ασυρμάτου, της διακίνησης των σημάτων αλλά και την τακτική κατάσταση, ήταν σχετικά εύκολη η αποκάλυψη της θέσης των Ρώσων Διοικητών από τους Ουκρανούς. 

Τέλος, το ηθικό των Ρώσων αναμένεται να πέσει ακόμη περισσότερο όσο αυξάνεται η χρονική διάρκεια του πολέμου και αυξάνονται οι απώλειες τους.