Τουρκία: Για εξηγήσεις κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη η Άγκυρα - Ο λόγος και η προειδοποίηση των ΗΠΑ



Δυσαρέστησε το ΥΠΕΞ της Τουρκίας η προειδοποίηση ασφαλείας που είχε εκδώσει η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Άγκυρα και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον συναγερμό ασφαλείας που εξέδωσαν οι ΗΠΑ και προειδοποιούσε τους Αμερικανούς πολίτες για βίαιη επέμβαση της τουρκικής αστυνομίας στις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη.

Η αμερικανική πρεσβεία είχε προειδοποιήσει τους Αμερικανούς πολίτες που ζουν στην Τουρκία να αποφύγουν να βρεθούν στη συγκέντρωση που διοργάνωσε το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στην Κωνσταντινούπολη.

Η προειδοποίηση της αμερικανικής πρεσβείας
Στο μήνυμα που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Πρεσβείας των ΗΠΑ στις 18 Μαΐου αναφέρεται:

«Η Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας έχει λάβει μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης κανονιών νερού, δακρυγόνων και μη θανατηφόρων όπλων, για να ελέγξει το πλήθος σε προηγούμενες διαδηλώσεις. Είναι πολύ πιθανό αυτά τα μέτρα να ληφθούν και σε αυτή τη διαδήλωση. Αποφύγετε τις διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες καθώς μπορεί να είναι απρόβλεπτες και να γίνουν βίαιες»

Οι πηγές του υπουργείου Εξωτερικών είπαν ότι η Άγκυρα ενημέρωσε τον πρέσβη Τζεφ Φλέικ ότι υπήρχαν ανυπόστατοι ισχυρισμοί στην αμερικανική προειδοποίηση σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει η τουρκική αστυνομία στη διάρκεια διαδηλώσεων.

Αξιωματούχοι της αμερικανικής πρεσβείας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι να σχολιάσουν.